Kondomy na żarówki - alternatywa dla LED

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zainspirowany niebieskim oświetleniem tablicy rozdz., zamówiłem diody i zacząłem zabawę. Okazało się, że w desce jest chyba z 20 żarówek firmy OSRAM. Wszystkie mają pozakładane obleśnie-zielone gumowe kondomy. Zastanawiam się, czy nie możnaby zamiast montowania zawodnych diód użyć niebieskich kondomów? Pytanie tylko gdzie je zdobyć, albo jak wykonać?
Może jakieś pomysły?
Pozdrawiam.

Cytat:
2005-06-30 13:58:17, smerfuspb pisze:
Okazało się, że w desce jest chyba z 20 żarówek firmy OSRAM.

To chyba w kokpicie F-16

W Esperaku sa 4 wieksze i 1 mniejsza....

Cytat:
zawodnych diód

a to zes pojechal teraz

Cytat:
Może jakieś pomysły?

Jasne... ZAJRZEC DO PORAD NA STRONIE GLOWNEJ !!!

Cytat:
2005-06-30 14:12:48, Dicer pisze:
Jasne... ZAJRZEC DO PORAD NA STRONIE GLOWNEJ !!!

A moja rada: ZDECYDOWANIE ZAJRZEĆ DO PORAD NA STRONIE GŁÓWNEJ

A co ze sławetnym wpier.....em

To ja pierwszy mu wp.....

Kondomy mozna kupic w różnych kolorach - Zielony, niebieski, czerwony, żółty, pomaranczowy - te widziałem w sklepie motoryzacyjnym.

Ale wiem jedno nasze żarówki w kondomach dają bardziej powiedziałbym zielonkawe swiatło niż zielone tak jak prawdziwa dioda. Podobnie jest z innymi kolorami diód, kapturki wysiadają.
Fakt dioda swieci tylko pod pewnym kątem.

Cytat:
2005-06-30 18:44:39, maltoron pisze:
Fakt dioda swieci tylko pod pewnym kątem.

Mozna kupic tzw. diody mleczne, ktore nie swieca swiatlem punktowym tylko ladnie je rozpraszaja. Mysle, ze zmiana podswietlenia wykonana takimi diodami da naprawde dobre efekty

Nic podobnego Qlogic
Mleczne dają o wiele słabsze swiatło (nawet kilkukrotnie) i raczej to je ładnie widac a nie ładnie oswietlaja (sprawdzone organoleptycznie w aucie ).

Cytat:
2005-06-30 19:09:29, maltoron pisze:
Nic podobnego Qlogic Mleczne dają o wiele słabsze swiatło (nawet kilkukrotnie) i raczej to je ładnie widac a nie ładnie oswietlaja (sprawdzone organoleptycznie w aucie ).

A wszystko dlatego, że diody dają znacznie mniej światła niż żaróweczki. Oświetlają dobrze tylko jeśli ich światło jest skupione w punkcie. Dlatego zamiana żaróweczek na diody nie jest tak prosta jak niektórzy opisują. Aby diody dobrze oświetlały trzeba montować ich po kilka w miejsce jednej żarówki lub w dodatkowych punktach, a i tak oświetlenie nie będzie idealne.

Ja widziałem taki patent że na super jasną diode 5mm naklejono kawałek matowego plastiku - taką rurkeefekt jest taki że rozczepienie jest wieksze, a rozmiary całości niewiele większe.

Ciekaw jestem jak działają te diody z wklęsłą soczewką ktore oferują sklepy "tuningowe" lub allegro.

montujcie diody typu superflux.

mam oswietlenie w kabinie plus postojowki z superfluxow zmajstrowane i dziala toto elegancko

kat swiecenia ponad 100 stopni = kat swiecenia zwyklej diody ok 30...

Cytat:
2005-06-30 13:58:17, smerfuspb pisze:
Zastanawiam się, czy nie możnaby zamiast montowania zawodnych diód (...)

Czemu zawodnych???

Cytat:
2005-06-30 20:35:27, the_undertaker pisze:
Czemu zawodnych???

Bo sie kolega nie zna