Cieknący olej z e30

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, niedawno kupiłem bmw e30 rocznik 88 z silnikiem 2.0. Jak się rozgrzeje to cieknie olej. Jak temu zaradzić?

No najpierw to trzeba wiedzieć skąd wycieka, a potem można pomyślec co z tym zrobić .Wejdź pod autko i zobacz.

cieknie z michy. Ale nie wydaje mi się żeby była dziurawa ponieważ cieknie tylko kiedy silnik jest ciepły. Więc pewnie łączenie miski z silnikiem, idzie to zaspawać?

Wytrzyj dokładnie miskę olejową od spodu i na łączeniu miski z blokiem silnika. Jeśli nie bedzie widać dokładnego miejsca wycieku uruchom autko i zobaczysz dokładnie skąd wycieka olej jeśli pomiedzy blokiem silnika, a miską do znaczy, że uszczelka która się znajduje pomiędzy tymi dwoma elementami jest do wymiany (nie duży koszt).

A może źle dokręcony filtr oleju?
U mnie to była przyczyna wycieku oleju po nagrzaniu silnika.

Odpowiedz brzmi: ****** miska ;/ była spawana przez poprzedniego właściciela i jest do wymiany. Nie ma ktoś na sprzedaż miski do e30 320i (silnik m20)? jak tak to proszę o kontakt prv

[ wiadomość edytowana przez: mibhell dnia 2007-10-26 16:35:30 ]
[ powód edycji: wulgaryzmy schowaj sobie do kieszeni, ogłoszenia gdzie indzi ]

Podłączam moje pytanie bo to ten sam problem. Cieknie olej w E30 silnik M40. Kolega jest mechanikiem i zdiagnozował że to uszczelniacz wału, bo po odpaleniu tam widoczna była strużka, ale po zdemontowaniu okazało się że wszystko jest OK. Wyciek zaczyna się gdzieś na dolnej wysokości filtra oleju, i tam też da się zauważyć nazbierany olej na obudowie silnika. Gdzie może być ta nieszczelność?
Z góry dziękuje