| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
HIN HF MEMBER Stara Toyota Warka | 2005-06-26 19:19:30
Nie jest to wcale takie proste jak mówią i piszą głupoty w TV czy gazetkach. I nieprawdą jest że moc to prękość max a moment to przyspieszenie oraz że nie ma sensu kręcenie Twojego silnika powyżej 5800 rpm. A TUTAJ NIECO KONKRETNIEJ. UWAGA!!! W artykule tym moment obrotowy jest podawany w LbFt a nie w Nm!!! 1 LbFt= 1,356 Nm |
Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2005-06-26 20:36:57 Uuuuuu temat rzeka. Moc i moment obrotowy, to są odzielne parametry, ale wspólnie bardzo wpływające na parametry przyśpieszeń. Istnieją pewne zależności od sposobu zasilania silnika. Silniki benzynowe charakteryzują się wysoką mocą i średnim momentem obrotowym, natomiast silniki diesla mają wysoki moment obrotowy ale za to niższą moc. Do tego dochodzą jeszcze obroty silnika. Z tego co się orientuję, to duży wpływ na moment obrotowy ma czas spalania mieszanki paliwowo-powietrznej, ale to jest tylko jeden z wielu czynników. |
UhU dolnośląskie | 2005-06-27 14:03:45 No ja wiem tylko tyle co mnie uczyli co wyczytałem i gdzieś zasłyszałem i to nawet w jakichś poważnych gazetach (np. traktujących o sporcie)
Co do tego artykułu to niestety nie znam na tyle angielskiego żeby go zrozumieć ![]() |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-06-27 15:50:06 po polsku i z przykładem plus teorii odrobinę klik me ...
tamże odrobinę o zmianie biegów i spadaniu na zaniskie obroty itd.... |
MarekFe Hyundai Getz Kielce | 2005-06-27 21:48:39 Dzięki za ciekawe linki. |
schuberth HF MEMBER (byly) Hyundai Scoup ... Katowice | 2005-07-05 02:06:07 a moze by jakos skonkludowac watek -> czyli na jakich obrotach najlepiej jezdzic, robiac to w miare ekonomicznie a zarazem nie rezygnujac z dynamiki? bo z tego co zrozumialem nie zawsze najlepsze - czytaj najoszczedniejsze sa niskie obroty kiedy silnik jest zmulony?
pzdr k |
MarekFe Hyundai Getz Kielce | 2005-07-05 16:33:00 Ostatnio przeczytałem pewien artykuł na onecie i pisali jak jeździć oszczędnie. Generalnie konkluzja była taka żeby jeździć na maksymalnym momencie obrotowym bo na obrotach niższych (getz poniżej 3200) ciśnięcie na gaz powoduje ze spalanie jest dużo większe a co za tym idzie pewnie chodzi tu też o moc.
Ja mam pytanie takie: Kiedy mam najlepsze pszyspieszenie? Czy przy maksymalnym momencie obrotowym (3200) czy przy maksymalnej mocy(5800)??? Z tych linków tego się nie dowiedziałem jednoznacznie. |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2005-07-06 09:28:08
to nie jest takie oczywiste ;
silnik jako taki faktycznie zużywa najmniej paliwa w przeliczeniu na uzyskaną moc, pracując z obrotami max. momentu ale.... pracując na hamowni; podczas jazdy musimy pogodzić jeszcze głównie opór powietrza i wiele innych (straty napędu, toczenia itd), dlatego w wielu samochodach najmniejsze zużycie paliwa jest w zakresie 90-120km/h na ostatnim biegu, spróbuj np. jeździć przepisowo po mieście 50km/h z obrotami momentu to pewnie 3 nie wrzucisz a zużycie paliwa pewnie będzie powyżej wiaderka na setkę, a co jeśli moment wypada znacznie powyżej 4000obr/min (np. Lantra)?, można jeździć znacznie poniżej obrotów momentu tylko wtedy ważne jest by nie przeciążać silnika tzn. np. nie wjeżdżać pod górę z obciążeniem 5 osób, silniki benzynowe mają tzw. granicę poniżej których nie powinno się jeździć, w wielu konstrukcjach jest to 2000obr/min, nie chodzi tu o chwilową jazdę ale stałą, chwilowo w terenie jeździ się przecież z obrotami nawet 1-1,2k; jeśli chodzi o przyspieszenie to najlepsze uzyskuje się między obrotami momentu a mocy, wiele jednak konstrukcji silnikowych zapewnia od ok. 500 obr poniżej momentu do praktycznie czerwonego pola [ wiadomość edytowana przez: Jarek_2 dnia 2005-07-06 09:34:04 ] |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-07-06 10:32:36 dodając do Jarka powiem moze tak w wielkim skrócie - sprawdź jakie masz obroty jadąc na 5 z prędkośćią 90 km/h i to sa najbardziej ekonomiczne (w przybliżeniu oczywiście) obroty twojego silnika dla praktycznie każdego biegu....poza 1 .
inna sprawa , ze jak bym miał jeździć 50/h po mieście to mogę wogóle miec skrzynie 2 biegową ... a co do jazdy na niskich obrotach czyli okolice 2k to jest to zabójcze dla silnika, okropne przeciążenia, wystarczy spojrzeć sobie na wykres mocy/momentu u mnie dla 2.0 mam przy 2k mam jakieś 50 koni to nie są za zdrowe warunki dla silnika który ma prawie 140km |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2005-07-06 10:55:32 u mnie przy 2k jest na V dokładnie 80, daje się jechać i 60, ale wyraźnie widać że jest za nisko;
Arturo, silniki 2.0, 1.8, 1.6 Coupe/Lantra lubią wysokie obroty, zresztą sam wiesz; w pozostałych jest trochę lepiej, da się jeździć niżej, powiedzmy od 2,5k wzwyż; mimo to podtrzymuję nadal o zapisie w wielu autach o minimalnych obrotach silnika 2k |
toms55 HF MEMBER LANTRA 1,6 16V 90KM- ... WŁOCŁAWEK | 2005-07-15 23:51:08 Oczywiście podzielam zdania kolegów!
Wszystko zależy od potrzeb w danej chwili. Jeśli chcemy z pojazdu wydobyć np. szybkie wyprzedzenie czy dobre przyspieszenie to musimy przeciągnąc obroty maksymalnie ale w czasie normalnej eksploatacji możemy utrzymywać je w zdrowym zakresie tj 2-3 tys. |