Przepustnica

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Kupilem hyundaia lantre 1500 z holenderska instalacja gazowa (samochód sprowadzany z Holandi)(rocznik1993) Chodzil na gaz bo paliwa nie bylo w baku tak mi powiedział były właściciel, ale okazalo sie cos innego. Była odłaczona pompa paliwa oraz wskażnik poziomu paliwa .Po podłączeniu pompki i wskażnika samochód zaczął jezdzić na paliwo ale strasznie szarpie. Na gazie jest wszystko ok.
Znajomy zajrzał mi pod maskę i stwierdził że przewody podcisnieniowe od przepustnicy wisza nie podłączone ,ale on nie wie gdzie je podłączyć .Powiedzial ze prawdopodobnie jest inna przepustnica założona,ale sam nie jest pewny
Może ktoś z klubowiczów mi doradzi co trzeba zrobić ,przydał by sie jakiś schemat podłączenia przewodów podciśnieniowych i zdjęcie jak wygląda orginalna przepustnica (a może to nie jest przyczyna szarpania )
czekam na radę
Darek

Witaj
Miałem podobny problem z Alfa Romeo.
Przyczyną szarpania może być niedostateczne zasilanie paliwem, tzn. zbyt mało bęzyny dostarcza pompa na wtryski.
Po pierwsze wymień filtr paliwa , może on być tak zabrudzony że nie przepuszcza paliwa w stopniu wystarczającym na płynną jazdę .
Ja tego nie zrobiłem czego następstwem było spalenie pompy paliwa.
Jeżeli to nie pomoże to trzeba będzie sprawdzić pompę, to że ją słyszysz nie oznacza że ona jest dobra może wytważać za małe ciśnienie ( dobry mechanik zaierzy je manometrem ).
Jeżeli pompa jest dobra to mogą to być wkońcu same wtryskiwacze , mogą one być przytarte .
Dobra inst gazowa powinna być tak skonstruowana żeby podczas jazdy na gazie paliwo (benzyna) krążyło w obwodzie i chłodziło wtryskiwacze które nie chłodzone mogą się przegrzewać.

życzę powodzenia

może będzie prościej jak Ty zrobisz zdjęcie (może nawet kilka) komory silnika? na forum powinny być fotki silnika w poniaczu Zabela, masz ten sam silnik 1.5 na wtrysku to sobie porównaj