Jaki olej?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Czy mozna przejść bezposrednio z oleju mineralnego na syntetyczny? Czy trzeba po drodze zaliczyc półsyntetyk?

TO zależy od stanu silnika. Ale jeśli lany był minerał, to najwyraźniej z motorkiem już kiepsko. I może się rozszczelnić. Nawet na pewno.

samochod byl sprowadzony pol roku temu i zalany mineralnym. ma na liczniku 150 tys. i nie ma z nim zadnych problemów, oleju nie bierze. Przejechałem nim juz 10 000 po zmianie i chciałbym zalac jakimś lepszym olejem i nie wiem co zrobic. Dodam,ze te 10 000 zrobil na gazie , wczesniej na benzynie.

Z tego co ja słyszałem w ASO to wszystkie nowe samochody zalewane są olejem mineralnym . Jesli masz mały przebieg auta i dość młode (nic nie piszesz o km i roczniku ) można przechodzić śmiało na syntetyk .

a jednak napisałeś przebieg

Wlej półsyntetyk i obserwuj co się dzieje. Jeśli nie będzie wycieków to następnym razem możesz wlać fullsyntha.

Wiadomo jak to jest w Fordach. Na liczniku jest 50 000 , więc moze miec nawet 250 000 ( rocznik 93,ale stan techniczny i wizualny niezly).

To raczej ma 250 kkm. Ale jak napisałem.

A jekie używacie oleje (jakiej firmy) Mi ostatnio mechanik polecił castrol

Mobil1 5W50, jak większość Driverów

Cytat:
2005-06-27 19:30:26, WilK pisze:
Mobil1 5W50, jak większość Driverów

No właśnie zawsze mnie dziwiło,
że starszyzna plemienna FEFK
poleca oleje inne niż Fordowskie.
My na FCP polecamy raczej Formuły
od E do XR+

Ale przecież Motorcraft, to Mobil Tyle, że na "szlacheckiej wersji" jeździmy

Poza tym mam go w takiej cenie, że żal nie lać