Szarpie przy ruszaniu czy to sprzeglo ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Od jakiegos czasu zuwazylem ze zaczyna mi szarpac przy ruszaniu czy to sprzeglo ? Bierze dosyc nisko no i czasami jak niedocisne sprzegla do konca to zgrzyta przy wrzucaniu dwojki . Moze mozna jeszcze podciagnac na lince wiecie gdzie i jak
Pozdrowki

Może być że sprzęgło.

Tak jak napisał Azrael może to być sprzęgło.
Jako tako linki się nie reguluje w Escorcie, robi to samoregulator.

to nie da sie linki podciagnac wogole? ni troszku nawet

też mi tak szarpie czasami, wk... troche , nie da sie tego wyregulować ?? Bo chciałem sie za to nie długo brać.

Pozdro.

Najprawdopodobniej sprzęgło, wyregulować się nie da bo odpowiada za to samoregulator.

Ja u siebie mam to samo i na wstecznym zawsze zgrzytu .Ale jednego nie rozumiem jak podciągnę linkę na śrubie przy pedale to pedał pójdzie wyżej i więcej wciskam sprzęgło więc więcej wysprzęglam więc wyżej bierze więc nie powinno zgrzytać a zgrzyta, a po drugie jak tarcza się zużywa to sprzęgło powinno się ślizgać a nie ciągnąć tok mi się wydaje (ponieważ docisk wchodzi głębiej a dźwigienki w odwrotną stronę – czy razem z dociskiem to znaczy tarczą dociskową ?? jak razem to by było faktycznie przyczyna zużycia tarczy sprzęgła.
Pozdro.

Zużyte sprzęgło nie zawsze będzie się ślizgać, a szarpanie może być spowodowane zużyciem sprężyn w tarczy lub zużyciem docisku.

Tyż racja

A mi za to zgrzyta na 4 i wstecznym ale nie zawsze i nie ma znaczenia czy pedał naciskam do końca czy nie, a czasem nie mogę wrzucić wstecznego, nie wiem dlaczego, czuje jakby wszedł ale nie jedzie tylko tak dziwnie zgrzyta. Co to???

Sprzęgło właśnie

Aha ......... A ile takie sprzęgiełko do MKV może kosztować?

Ceny są przeróżne wiem z doświadczenia, najlepiej podzwoń po sklepach z częściami i popytaj, tylko nie kupuj jakiś zamienników bezmarkowych, na sprzęgle się nie powinno oszczędzać