Szarpie przy ruszaniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam mkVII 18td i czasem szarpie mi przy ruszaniu, tak z jeden raz na 5 ruszań. Jak juz jadę to jest ok, biegi wchodza normalnie. Jak przy owym ruszaniu dodam wiecej obrotów i łagodniej puszczę sprzęgło to szarpie zdecydowanie rzadziej, no i zaobserwowałem ze jakby częście szarpał przy nagrzanym siliniku.
Poszperałem na forum i wyszło że albo to sprzęgło, ale nie wiem czy docisk czy łożysko dociskowe, no i były zdania że moga to byc poduszki. I o te poduszki mi chodzi, czy da sie je jakos sprawdzić, czy są ok.
pozdro

weszystko sie da... poduszki sa 3, maja one gumowe elementy. sa to miejsca,gdzie silnik jest zamocowany do nadwozia. poswiec latarka i poogladaj je,czy nie sa popekane i bedziesz wszystko wiedzial

dwie poduszki tak sprawdzisz ale trzecią będzie ci ciężko, ta co jest po stronie silnika jest ciężka do zdjagnozowania tak na oko z tego względu że nie ma tam podejścia a trza ją luknąć od spodu.
Najłatwiej złap ręką za silinik i spróbuj poruszać powinien być dość sztywno.
Choć nie przypuszczam żeby to były poduszki ze względu na to że jak są słabe poduchy to przy mocniejszym ruszaniu i ostrzejszej jeździe słyszał byś takie puknięcie przy zmianie biegw tak jak przy starcie
Raczej bym stawiał na docisk

Faktycznie to raczej docisk bo silnik jest sztywny.
A jesli to docisk to czy jego wymiana jest skomplikowana, na co uważac.
No i co jeszcze przy okazji nalezy/można zrobić, wymienic tarczę, łożysko?
pozdro

Wymień wszystko nie warto sobie zwracać głowy na raty nie opłaca się, miałem tak samo więcej gazu rusza płynnie a delikatnie to szarpie
następne stadium to brak sprzęgła najpierw ciężko będą wchodzić biegi. W moim wycięło mi 2/3 słoneczka w docisku. Kompletne sprzęgło kosztowało mnie 430zł, wymiana 150zł.

Mój znajomy wymienił sprzegło na nowe orginalne za 530 zatem warto wymieniać dociski i takie ta skoro samo kompletne nowe sprzęgło tyle wychodzi??

RORO, tomel, mozecie podac, gdzie w Wawie mozna dostac i wymienic sprzeglo w tych cenach, bo mnie to czeka i najtaniej moge kupic kompletne za 700 zl (Sachs'a) plus wymiana 200 zl.?