| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
werkid Espero 1,8 CD + LPG Thorn | 2005-06-21 10:00:35 Mobil 1 5W50 full syntetic. Do pełna (około 4 litry z hakiem). |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2005-06-21 10:02:36 Mobil1 5W50 to moim zdaniem (i nie tylko) najlepszy olej na rynku, ale jeśli wcześniej samochód Stanko był zalany mineralem, to w/w Mobil zrobi z silnika jesień średniowiecza |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2005-06-21 10:02:54 Witam,
ze względów bezpieczeństwa radził bym zalać półsyntetyk. Watpię by ktoś w espero jeździł na mineralu. Niestety zalanie silnika Syntetykiem, w przypadku gdy wcześniej jeździł na pół-syntetyku może skutkować rozszczelnieniem silniki i w rezultacie wyciekami oleju. Ja na twoim miejscu zalał bym pół syntetyk. Zresztą sam ostatnio przesiadłem się z Mobila Syntetyka na ... UWAGA !!! Lotos półsyntetyk i jak narazie jest ok../
|
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-06-21 10:06:10
Spoko, spoko, do 1,5 jak kupisz 4L to Ci jescze powinno zostać. A czy zalejesz Mobila, czy Lotosa to już Twój wybór. Temat olejów ożywa średnio raz w miesiącu. Poszukaj czegoś w wyszukiwarce, lub w PORADACH Ja używam tylko LOTOS 5W/40 (Syntetik) to moim zdaniem najlepszy olej na moją kieszeń. |
Stanko Citroen AX 1.0 Spot Bobrek-Oświęcim | 2005-06-21 10:21:43 Chodzi mi o odpowiedź w stylu:
był syntetyk i co sie stanie jak naleje półsyntetyk był minerał i co się stanie jak naleje półsyntetyk Oczywiście olej wymieniam cały. qbaj właścicielem była babka (full blond) autko ma blache w stanie idealnym, pare szczegółów trzeba wymienić jak olej pasek rozrządu i pare elektrycznych spraw. A koniecznie muszę przeczyścić silnik wolnych obrotów na gazie strasznie skaczą obroty, raz jest 2000 innym razem 1500 a jeszcze innym 900 potrafią się zmienić pare razy w ciągu jazdy pare razy zgasł. No i kontrolka ta żółta chyba ECU (w kształcie silnika). Na razie jestem zielony, bo w maluchu nie było tylu przycisków i kontrolek . Ale jeździ się jak w raju. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-06-21 10:30:45
jak byl syntyk i nalejesz pol sysntetyk nie stanie sie nic zlego..szkoda tylko marnowac silnika na polsystetyk jesli nie trzeba jesli byl mineral a wlejesz co innego to prawdopodobnie rozszczelnisz silnik ... tak jak pisali koledzy..lej polsyntetyk jak nie masz pewnosci |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-06-21 11:04:38 Jeśli wcześniej wlany był semi syntetyk (czy jak kto woli pół syntetyk) dobrej klasy (SJ; SL) to nawet pełny syntetyk nie powinien jakoś drastycznie zaszkodzić motorkowi.
Jeśli jednak wcześniej był minerał, to istotnie po 150 kkm przebiegu, dobry jakościowo syntetyk wypłucze z silnika wszystkie brudy. To, że go rozszczelnisz to najmniejszy problem. Wymienisz część uszczelek, usczelniacze zaworowe i pojedziesz dalej. Gorzej, jeśli za sprawą "wymycia" silnika, brudy zatkają kanały olejowe. Wówczas pomocna będzie jedynie płukanka do hydrauliki i wymiany dobrego oleju 2, 3 razy co 1 - 1,5 kkm. Na Twoim miejscu sprawdził bym faktury z przeglądów. Jeśli były dokonywane w ASO Daewoo, auto na 99% pracowało na półsyntetyku 10W - 40. Jeśli włascicielka nie oszczędzała na oleju (zakładając, że sama go nie kupowała a nie sądzę, jeśli nie bardzo wie, na czym auto jeździło wczesniej) mógł to też być Mobil 1 0W - 40. Od dłuższego czasu serwisy DU mają podpisane umowy z dystrybutorami Mobila na dostarczenie tego konkretnego produktu. Na Twoim miejscu zastosował bym olej klasy (SJ; SL... SM to już przegięcie) o lepkości 10W - 40, półsyntetyk. Co prawda, teoretycznie w naszym klimacie można stosować oleje o lepkości letniej = 30, jednak ze względu na trwałość filmu olejowego polecam 40- stki. W kwestii lepkości, nalezy pamiętać, że olej poza własciwościami czysto smarnymi i innymi o których nie będę tu pisał ma bardzo istotną rolę, a mianowicie kompensuje ruchy (drgania) tłoka w cylindrze. Twoja jednostka ma już "jakiś" przebieg a poza tym, silniki Espero mają stosunkowo dużą tolerancję w kewstii dokładności montażu. Olej o wspomnianej wyżej lepkości, z pewnością mu nie zaszkodzi. Marka... generalnie wszystkie produkty uznanych producentów, choć o Castrolu słyszy się sprzeczne opinie. Jesli mógł bym coś doradzić, to wg mojej prywatnej, nie popartej labolatoryjnymi testami praktyki, wynika że obecnie bardzo dobre oleje produkuje Shell i Valvoline. Shell z nowej serii ma rzeczywiście bardzo dobre właściwości "myjące" silnik (nie rozszczelni się - spokojnie ), natomiast Valvoline serii Max Life zawiera dodatki uszlachetniające, mające na celu m. in. przywrócenie uszczelkom i uszczelniaczom pierwotnej elastyczności. Poza tym, opracowano go pod kątem jednostek z przebiegiem powyżej 100 kkm.
Mam nadzieję, że troszkę rozjaśniło Ci to całą sytuację
Pozdrawiam - SpeedR |
Stanko Citroen AX 1.0 Spot Bobrek-Oświęcim | 2005-06-21 11:09:40 Dzięki wielkie SpeedR konkretna treściwa porada.
Tak mnie jeszcze naszło jakie świece są dobre bo one raczej też wymieniane nie były? pozdrawiam |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2005-06-21 11:24:01 Wszystko TYLKO NIE CASTROL !!!!!!!!
To nie są opowieści dziwnej treści - widziałem co robi Castrol z silnikami Nissana i Toyoty... Nie wiem czy to tylko jakaś zła partia czy cała formuła jest do bani, w każdym bądź razie w ASO Nissana i Toyoty mechanicy jeżdżą głównie na Mobilu i innych markach, byle nie na Castrolu... |
werkid Espero 1,8 CD + LPG Thorn | 2005-06-21 11:28:01 SpeedR powiedz mi proszę: jęzeli olej Valvoline serii Max Life jest taki dobry w silnikach po przebiegach większych od 100 kkm to jaki będzie odpowiednik mobila 1 5w50, bo taki właśnie leję i czy wogóle jest sens zmieniać na niego? Przebieg mam 155 kkm. |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2005-06-21 11:31:04 tak jak Ci koledzy mówili.... najbezpieczniej będzie jak zalejesz półsyntetykiem..... tez kupiłem miesiąc temu auto ale u mnie pisze że jest wlany syntetyk Mobil 5w50.... kupiłem niedawno 5 l syntetyka elfa na wymianę... ale niestety ostało mi się niecałe 4 l......( musialem dolać do nubiry bo już ma przekroczony o 4 kkm termin wymiany..)
tak więc z ciekawości pytam ile oleju wchodzi do espero 1.8???? |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-06-21 11:52:15 wg instrukcji do 1.5 3.75L a do 1.8 4.25L |
malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2005-06-21 12:07:41 mam 2.0 163 tys i kupuję 4 litry pólsyntetyka (Na naklejce jest nazwa Opel - 80 złociszy ) i jeszcze mi zostaje mam już 3 baniaki resztek |
Pawol Nubira 1.6 SX kombi ... Wrocław | 2005-06-21 13:04:35
PAnowie nie przeginajcie z takimi stwierdzeniami. Olej to nie rozrząd i nic mu sie nie stanie zwłaszcza po 4000 dodatkowych km. Swojego syntetyka dowiazłem ostatnio do 25000 i był nadal czyściutki (LPG). A juz wymienianie oleju z zegarkiem na ręku co 10000km to juz skrajny debilizm i rozrzutność. Koncernom olejowym tylko takich jeleni trzeba... [ wiadomość edytowana przez: Pawol dnia 2005-06-21 13:05:53 ] |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-06-21 16:48:14
Zachowaj proszę takie stwierdzenia dla siebie i wymieniaj nawet co 100 kkm. Pozdrawiam - SpeedR |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2005-06-21 21:02:15
no bez przesady.... nubira ma pisane przeglądy z wymianą oleju co 15kkm i staram sie w tej normie mieścić...... jako że robie ok 1000-2000 na tydzień to czasem zdarza się przegiąć np do 20 kkm......ale nie więcej...... pozdro |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2005-06-21 21:25:08
Hardcore !
Ja bardziej dołożę do pieca - jak auto nie jeździ w trasy to zmieniam olej z zegarkiem w ręku co 8 tysi |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-06-21 22:20:48
Generalnie rzecz biorąc, auto istotnie w największym stopniu "katuje" zarówno olej jak i sam silnik na krótkich, miejskich dystansach. W takich przypadkach częstrza wymiana jaest uzasadniona. W szczególności, gdy auto ma stosunkowo niewielkie roczne przebiegi
Pozdrawiam - SpeedR |