MotoNews.pl
2 Niemiecki dla wszystkich (101730/0) - NT

Niemiecki dla wszystkich

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

Język niemiecki jest stosunkowo łatwy. Osoba obznajomiona z łaciną oraz z przypadkami, przyzwyczajona do odmiany rzeczowników, opanowuje go bez większych trudności. Tak w każdym razie twierdzą wszyscy nauczyciele niemieckiego podczas pierwszej lekcji...

Na początek, kupujemy podręcznik do niemieckiego. To przepiękne wydanie, oprawne w płótno, zostało opublikowane w Dortmundzie i opowiada o obyczajach plemienia Hotentotów (auf Deutsch: Hottentotten). Ksiązka mówi o tym, iż kangury (Beutelratten) są chwytane i umieszczane w klatkach (Koffer) krytych plecionką (Lattengitter) po to by ich pilnować. Klatki te nazywają się po niemiecku "klatki z plecionki" (Lattengitterkoffer) zaś, jeśli zawierają kangura, całość nazywa się: Beutelrattenlattengitterkoffer.

Pewnego dnia, Hotentoci zatrzymują mordercę (Attentater), oskarżonego o zabójstwo jednej matki (Mutter) hotentockiej (Hottentottenmutter), matki głupka i jąkały (Stottertrottel). Taka matka po niemiecku zwie się: Hottentottenstottertrottelmutter, zaś jej zabójca nazywa się Hottentottenstottertrottelmutterattentater. Policja chwyta mordercę i umieszcza go prowizorycznie w klatce na kangury (Beutelrattenlattengitterkoffer), lecz więźniowi udaje się uciec. Natychmiast rozpoczynają się poszukiwania. Nagle przybiega Hotentocki wojownik krzycząc:

- Złapałem zabójcę! (Attentater).

- Tak? Jakiego zabójcę? - pyta wódz.

- Beutelrattenlattengitterkofferattentater, - odpowiada wojownik.

- Jak to? Zabójcę, który jest w klatce na kangury z plecionki? - pyta
Hotentocki wódz.

- To jest - odpowiada tubylec -
Hottentottenstottertrottelmutterattentater (zabójca hotentockiej matki głupiego i jąkającego się syna).

- Ależ oczywiście - rzecze wódz Hotentotów - mogłeś od razu mówić, że
schwytałeś
Hottentottenstottertrottelmutterbeutelrattenlattengitterkofferattentaer!

Jak sami widzicie, niemiecki jest łatwym i przyjemnym językiem.

Wystarczy trochę się zainteresować tematem!

No faktycznie łatwy

Nowomowa Ja polecam "Das Erste SS-Panzer Division Leibstandarte Adolf Hitler" Nie, żebym gloryfikował faszyzm, ael jak to brzmi I jak walczyli

ja tam nigdy nie mialem problemu z niemieckim a to ze mialem 3 to dlatego ze nigdy nie chcialo mi sie go uczyc

Hottentottenstottertrottelmutterbeutelrattenlattengitterkofferattentaer

Fajna ksywa na forum

pozdr

Hehe i jak sobie zmienisz na taka to będę Ci mówiła Hottuś

Prawie jak Hotie hihi

pozdr

Thaniel, Ty to raczej "Hocio"

Cytat:
2005-06-19 02:13:56, WilK pisze:
Thaniel, Ty to raczej "Hocio"

i kto jest zgryzliwiec

pozdr

Cytat:
2005-06-19 13:39:07, thaniel pisze:
i kto jest zgryzliwiec pozdr

A ja się zapytam nieśmiało... KP? Albo nawiązując do tematyki wątku - Ich habe eine Frage, wann werden Wir trinken?

Wolf - ich habe heute getrinken, weil ich schon die Prufung bestanden. Und jetzt habe ich eine kleine Kopf weh

Nie wiem co piszesz ale skoro Wolf to pewnie do Wilka ... ale gratulki z powodu zdania egzaminu z niemieckiego

tlumaczac dla tych co niemieckiego nei znaja

Wilku - ja dzis piłem, poniewaz zdalem juz egzamin. I teraz mam taki maly bół głowy

hehe - dzieki Kasiek za gratki

To szybko Wam ta litróweczka poszła

no ba - po 14 bylo juz po zabawie - dlatego poszlismy sie piwem doprawic - a co

hehe ale juz powoli dochodze do siebie

Grzechu, a ja to przetłumaczyłem, że masz małą główkę

mala bolaca glowka.

Wilku nie duzo sie pomyliles

tak to jest z tym niemiecki ze nie tylko od konca pisza (przy liczeniu) to jeszcze doslowne tlumaczenie jest kretynskie

Cytat:
2005-06-21 08:32:02, WilK pisze:

Buahahaaha...

Cytat:
2005-06-21 08:32:02, WilK pisze:

nie piles ze mnie to nie wiesz hehe

Storm - i Ty kurka przeciwko mnie

Cytat:
2005-06-21 18:21:10, Grzechu pisze:
Storm - i Ty kurka przeciwko mnie