MotoNews.pl
1 [Polonez] - jaki inny silnik? (213975/27) - NT

[Polonez] - jaki inny silnik?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam takie pytanie czy zamontowanie silnika 1,4 16v z rovera/ poloneza caro, wymaga dużych przeróbek jeśli tak silnik chciało by się zamontowac w polonezie 1500 (FSO) ?

skorzystaj z wyszukiwarki

Najlepiej kupić drugie auto z takim silnikiem i z niego przekładać

no taką opcje biorę pod uwagę ze względu na skrzynię biegów, ale chodzi mi oto czy coś konkretnego będzie trzeba przerabiac

tu czytać

z podziękowaniem juz mnie troche oświeciliście

Witam, mój stary chce wymienić silnik w polonezie na taki od golfa IV TDi i nie wie czy będzie do poldka pasował. Jak nie będzie to podajcie jakiś mocny silnik do niego którego można łatwo dokupić osprzęt (turbina, kute tłoki itp.)

Wybacz ale jak zadajesz pytanie czy silnik z Golfa będzie pasował do Poldka to raczej daj sobie spokój z tym tematem.

Silnik od Golfa II 1.6D to widziałem w Polonezie, widziałem również taki od Passata 1.8 benzyna, więc myślę, że może się to udać. Ale bez pomocy dobrego mechanika się nie obejdzie.

Z passata 2.0 16v tez siemieści.

jezeli do poldka chcesz wlozyc tak duzy silnik i w dodatku diesla to musisz koniecznie wymienic most i skrzynie.np wv silnik 1,9tdi 90KM ma moment obrotowy 210Nm,a wersja 110KM ma 235.most i skrzynia w polonezie zuzywa sie szybko przy zwyklym silniku [120/135Nm] a dane fabryczne pisza ze powinny wytrzymac do okolo 180/200Nm,ale to tylko teoria.ja zastanowil bym sie nad polonezem roverem z silnikiem 1,8 16V.najprostrza przerobka.