| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Dicer A3 & Voyager B-stok | 2005-06-23 08:31:21
Zasuwaj czym predzej do jakiegos gazownika, i zakrec zawor bezposrednio na butli ! |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2005-06-23 10:03:05 Zakrec zawor na butli i poczekaj az Ci wszystko sie odmrozi. Zapal.
A plyn chlodniczy masz w normie? Mnie kiedys parownik zamarzl jak zapomnialem go zalac po wymianie (za malo plynu nalalem) i krece silnikiem a on nie pali skubany |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-06-23 10:25:57 Hm....
Ja nie mam przy odpływie na butli zaworu - mam tam elektrozawór. Pozatym jeśli nie przełanczamy na LPG, to i tak do parownika nie dochodzi gass, bo zamknięty jest elektrozawór ten z filtrem. To tyle jeśli idzie o teorię zaworu na butli. Odnośnie zamarzania parownika Wszystko zależy jak masz rozwiązany układ chłodzenia (ogrzewania) parownika. Niektórzy instalatorzy podłanczaju parownik szeregowo, inni równolagle. Oczywiście o bydwie metody mają swoje plusy i minusy. Jesli masz podpięty parownik do układu chłodzenia przez trójnik, to możesz jeździć na PB nawet jak masz zamarznięty parownik. Po prostu nie dziła ten dodatkowy obwód na którym jest parownik. Takie rozwiązanie nie jest najlepsze, bo nie cała ciecz wędruje do parownika. Ale jeśli masz parownik wpięty w układ bezpiśrednio zaraz np. po termostacie to wtedy szybciej gaz się ogrzewa i raczej nie powinno dojść do zamrożenia. Ale jeśli juz dojdzie, to czeka Cię przymusowy postój. Moim skromnym zdaniem najlepsze jest rozwiązanie drugie. Może napisz dokładnie jak jest to u Ciebie zrobione. Sprawdź piziom płynu chłodzącego. W zbiorniku wyrównawczym powinno go być więcej niz połowa. I radzę najlepiej to zmienić ten płyn tym bardziej, że auto jest o nie wiadomej historii. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-06-23 10:40:39 Odpalasz na benzynie, a mimo to parownik się oszrania...
Oznacza to, że w jakiś sposób gaz przedostaje się do parownika i dalej do układu dolotowego silnika. Gaz odparowując odbiera ciepło i dlatego pojawia się szron. Bulgotanie w parowniku może być objawem wrzącego gazu (który nota bene wrzy w temperaturze ujemnej). Prawdopodobnie elektrozawór puszcza gaz, mimo że masz przełączone na benzynę. A może... przypadkiem uruchomiłeś funkcję odpalania na gazie? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-06-23 13:15:40 Co mogłoby się popsuć? garaż ![]() ![]() |
Andik Klubowy Weteran VW B51.9TDI,MK32.0TDCi Szczecin | 2005-06-24 15:10:44 Witaj ...zalezy jakiej firmy, ale 270 PLN to nie jest duzo regeneracja zazwyczaj kosztuje ok 150 - 200 PLN (czesci /tzw. zestaw naprawczy/ --> 100 lub 150 + robocizna). Takze lepiej miec calosc wraz z obudowa nowe pozdr |