Gaz do lady?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich klubowiczów! Mam pytanie:czy ktos wie gdzie w krakowie lub okolicach jest warsztat montujacy instalacje gazowe lpg ( chodzi mi o tani i dobty warsztat) moze ktos w was zakladal gaz w krakowie lub okolicach i powie mi ile to kosztuje (zalozenie) i czy byliscie zadowoleni z serwisu itp.chce zalozyc gaz jak najtaniej i zeby bylo dobrze aha mam jeszcze pytanko ile litrowa butla sie miesci do lady 2106 do bagaznika (tam za siedzeniami miedzy gniazdami sprezyn srubowych od zawieszenia).

Witam jeszcze raz klubowiczow. Bardzo bym prosil o jakies namiary, wskazowki od klubowiczów z krakowa i okolic ( jestem zielony w tym temacie a chcialbym sie cos dowiedziec od doswiadczonych w tym temacie )

Cytat:
2005-06-10 12:54:27, promil2106 pisze:
Witam jeszcze raz klubowiczow. Bardzo bym prosil o jakies namiary, wskazowki od klubowiczów z krakowa i okolic ( jestem zielony w tym temacie a chcialbym sie cos dowiedziec od doswiadczonych w tym temacie )

Pewnie nikt nie ma doświadczena w tej materii. Poszukaj w panoramie firm, popytaj taksiarzy, poszukaj w necie na akichś lokalnych portalach. Popytaj na forum gaziarzy tutaj na motonews. Jest tyle rozwiązań i napewno znajdziesz coś godnego uwagi i polecenia.

Dzieki za rade w sumie to dobry pomysl popytam taksiarzy i podzwonie tu i tam zobaczymy co to bedzie

I nie jedz do jakichs tanich firm bo lepiej nieraz doplacic te 100 czy 200 zl ale zrobic to porzadnie. U mnie jest to troszke spartolone i sa pewne klopoty z gazolina

Cytat:
2005-06-09 23:17:02, promil2106 pisze:
Witam wszystkich klubowiczów! Mam pytanie:czy ktos wie gdzie w krakowie lub okolicach jest warsztat montujacy instalacje gazowe lpg ( chodzi mi o tani i dobty warsztat) moze ktos w was zakladal gaz w krakowie lub okolicach i powie mi ile to kosztuje (zalozenie) i czy byliscie zadowoleni z serwisu itp.chce zalozyc gaz jak najtaniej i zeby bylo dobrze aha mam jeszcze pytanko ile litrowa butla sie miesci do lady 2106 do bagaznika (tam za siedzeniami miedzy gniazdami sprezyn srubowych od zawieszenia).

Ja mam załozona butle 45L ,ale wejdzie tylko 40L bo jak wiadomo jest 5L pustki. Jest na styk, dotego polecam instalacje firmy LOVATO bo jest najbardziej powszechna i hurtowni z czesciami tez jest sporo.

Dzieki za wszelkie rady w tym temacie jak wymienie uszczelniacze zaworów i simering na wale to bede sie bral za zakladanie gazu.

Cytat:
2005-06-11 15:31:12, promil2106 pisze:
Dzieki za wszelkie rady w tym temacie jak wymienie uszczelniacze zaworów i simering na wale to bede sie bral za zakladanie gazu.

moj sposob jest sprawdzony bo robilem to juz 3 razy w tym 2 bez wyciagania glowicy i po 4 godzinkach bylo po calej robocie z rozlozeniem i zlozeniem. Oczywiscie w 2 osoby bo sam tego nie dasz rady.
PS. mnie tez teraz czeka zimering w tylnim moscie do wymiany + kolumna kierownicza

a powiedz mi jak to robiles uzywales specjalnego klucza do sciagania zaworow czy jeszcze jakos inaczej?? i co zrobiles zeby ci zawory nie wpadly do cylindrów? tak sie zastanawiam czy jednak nie sciagnac tej glowicy bo pewnie po tym przebiegu juz jest na pewno krzywa a po drugie nie wiem w jakim stanie sa gniazda zaworów( nie wiem czy ich nie przeszlifowac) ?

Cytat:
2005-06-11 16:34:35, promil2106 pisze:
a powiedz mi jak to robiles uzywales specjalnego klucza do sciagania zaworow czy jeszcze jakos inaczej?? i co zrobiles zeby ci zawory nie wpadly do cylindrów? tak sie zastanawiam czy jednak nie sciagnac tej glowicy bo pewnie po tym przebiegu juz jest na pewno krzywa a po drugie nie wiem w jakim stanie sa gniazda zaworów( nie wiem czy ich nie przeszlifowac) ?

wpuszczalem 2m cienkiego lancuszka (kupiony w praktikerze) zeby zatrzymac zawory, a metoda sciagania stara sprawdzona: 1 cisnie 2 mlotkami sprezyne, a 2 wyjmuje zabezpieczenia. Jezeli masz ponad 100 tys. to gniazda napewno juz masz zleksza wypalone i zawory tez juz pewnie na bacznosc nie stoja.

no mam juz zrobione ponad 170 tysiecy takze pewnie trzeba bedzie gniazda poprawic no i nie wiadomo jak z zaworami czy tez nie beda do wymiany

ja po 150 tys. robilem kapitalke i glowica niewygladala najlepiej, wiec radze jednak wyjac i dobrze sie nia zajac. Tak jakbys piescil kobiete,a ona bedzie ci wdzieczna

ja miałem butle 50
wiem ze ktos miał 55 albo 60, na wysokosc taka jak 50,ale dłuższa
w każdym razie mniej niż 50 bym nie wkładał.

Cytat:
2005-06-11 23:17:49, Grzesiek pisze:
ja miałem butle 50 wiem ze ktos miał 55 albo 60, na wysokosc taka jak 50,ale dłuższa w każdym razie mniej niż 50 bym nie wkładał.

co za roznica 5L w ta strone czy w tamta, przeciez zyjemy w takich czasach ze stacje LPG sa co przyslowiowe 100m.

Cytat:
2005-06-12 10:08:27, pawel0240 pisze:
co za roznica 5L w ta strone czy w tamta, przeciez zyjemy w takich czasach ze stacje LPG sa co przyslowiowe 100m.

popieram! ja mam 40 i nigdy nie pomyślałem.że jest za mała.wchodzi 32 l,samara spala na trasie 7 l/100 km-zasieg 450 km.na takim odcinku musi być jakaś stacja!zawsze jest jeszcze rezerwa w baku...

za ile i ewentulanie gdzie mozna kupic uzywany gaz? jest wogule taki sens? na alegro chodza juz po 200-300 pln wiec jest tanio! jak to jest pod wzgledem prawa słyszałem ze mozna włożyc jedynie gdy jest tej samej firmy wszystkie podzespoly w instalacji uzywanej. jestem wlasnie na etapie rozwazan podlaczenia uzywanej uinstalki macie moze jakies namiary??

Podobno w ogóle nie można montować używanych, albo jest to nie opłacalne... - ale czytaj na forum

Cytat:
2005-06-16 20:52:27, MikeB pisze:
Podobno w ogóle nie można montować używanych, albo jest to nie opłacalne... - ale czytaj na forum

w warsztacie mi powiedzieli ze gdy jest uzywana ale musza byc wszystkie komponenty tej samej firmy to wtedy założą

Cytat:
2005-06-17 06:33:38, adam_p1 pisze:
w warsztacie mi powiedzieli ze gdy jest uzywana ale musza byc wszystkie komponenty tej samej firmy to wtedy założą

Założyć to założą ale nie wystawią świadectwa homologacji a wtedy możesz zapomnieć o legalnej rejestracji i bezproblemowych przeglądach. Pytałem się już w różnych firmach wszyscy mówią to samo. To sie totalnie nie opłaca nawet jak masz własną instalacje i chcesz ją przełożyć.

Przepytałem gazowników w okolicy i dowiedziałem się ze mogą założyć i dać papier ale instalka musi być nie starsza niż 2003 musi mieć końcówke nru homologacji 01 (nie 00).