Dwucewkowy w jednocewkowy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Posiadam glosnik dwucewkowy Ultimate i z tego co widzialem jest mozliwosc takiego polaczenia kabli aby mogl go zasilac jeden (np zmostkowany) kanał wzmacniacza. Dlaczego pytam? Tak mi sie wydaje ze uzyskam lepszy efekt poniewaz po zmostkowaniu wzmacniacze uzyskuje sie na jednym kanale ciut wieksza moc niz bez zmostkowania na dwooch (serio tak wynika z opisow firmowych wzmaków) a po drugie nie znam sie na tych ohmach i polaczeniach szereg tudziez rownolegle ale gdyby polaczy je w jakos to pewnie polaczenie dwoochv 4 ohmowych (jak by to nazwac w losniku dwucewkowym,,, kanalow? w kazdym razie sa dwa porty polaczeniowe +/- i +*-)- wiec gdyby je polaczyc to pewnie wyszedlby jeden 2 ohmy. Co za tym idzie jesli wzmak wytrzymuje dwa ohmy to tesh chyba jeszcze zwieksza sie jego moc. Powiedzcie czy dobrze mysle - no i jak ewentualnie polaczc porty tego glosnika kabelkami? Moze ktos z tego haotycznego opisu cos wywnioskuje - licze na to pozdro

Zwiększa się moc i zarazem poziom znikształceń. Ja jestem zwolennikiem zasilania każdej cewki z oddzielnego kanału (oczywiście sygnałem mono). Odnoszę wrażenie, że wtedy jest lepsza kontrola głośnika i stabilniejsza praca wzmacniacza. A najlepiej spróbować obydwu połączeń i wybrać najlepsze .

[ wiadomość edytowana przez: Bolls_no1 dnia 2005-06-24 21:16:41 ]

popieram mojego przedmówce

popieram mojego przedmówce

Dzieki za odpowiedz - w tym tygodniu spodziewam sie mocniejszego wzmaka 4*50 / 2*140 RMS mysle ze w toku prob i mam nadzieje unikniecia bledow jakos dojde do odpowiednich wniosków. Spodziewam sie tez bandpasa Syrincsa z nieorginalnym glosnikiem i kombinuje czy by tam nie wsadzic tego dwucewkowego ultimate i na tym poprzestac czyli nic nie wmontowywyac w przegrode bagaznika...Problem tkwi ze oproocz tego ze sprzedajacy okreslil moc jako 2*150 rms 92 dB to nie mam innych waznych parametrow i nie bardzo mam je zkads wziasc - na magnesie nic nie pisze tylko na wkleslej memnranie ultimate wiec kicha.. wsio bedzie na czuja Sie obaczy