Proszę o wszelkie informacje n/t wyjazdu do Bułgarii

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Z początkiem wakacji zamierzam się wybrać do Bułgarii. Planujemy wyjazd w 4 osoby. Czytam różne opinie na Forach, ale chciałbym jeszcze "zasięgnąć języka" na rodzimym Forum .
Może ktoś z kolegów klubowiczów ma jakieś doświadczenia i mógłby coć poradzić?

Witaj. Jedyną informacją jaką posiadam na temat Bułgarji to ta , ze trzeba mieć zieloną kartę podrózując po tym kraju.

Benzyna kosztuje okolo 3,10zl, lpg jakies 1,60zl.

Przestrogi z ksiażeczki dołączanej do Polityki:

"Bułgaria
Nie nalezy podrozowac noca, zatrzymywac sie na niestrzezonych parkingach, w przydroznych barach, motelach itp. W miastach zaleca sie jazde z zablokowanymi od wewnatrz drzwiami samochodu. Nie zostawiajmy samochodu bez dozoru, zwlaszcza jesli znajduje sie w nim bagaz. Turysci zatrzymujacy sie w hotelach, kwaterach prywatnych i na kempingach nie powinni zostawiac tam, nawet na krotko, pieniedzy, kosztownosci i dokumentow. Nalezy pamietac, ze gest kiwniecia glowa w znaczeniu twierdzacym dla Polaka, w Bulgarii ma odwrotne znaczenie"

Ktos kiedys dysponowal mapka z stacjami LPG na pd od Polski ale nie pamietam kto niech sie przyzna

byłem w bułgarii w zeszłym roku. Złote Piaski to była jedna budowa. Przy jednym hotelu goście przy basenie pija drinki a obok idą betoniary pełna parą. obłęd a podobno burmistrz czy jal mu tam zakazał prac w sezonie.
w warnie wielu romów (taksiarz mówił żeby ich nie mylić z bułgarami) zaczepia cie i chce ci coś opchnąć, albo kupić np. aparat cyfrowy, kawerkę itp. na mur beton masz fałszywe euro. pieniądze nawet na mieście w kantorze ponoć strach wymieniać, ja wymieniałem w hotelu, trochę gorszy kurs ale bezpieczniej.
morze jest czyste ale moim zdaniem tam będzie fajnie za parę lat jak skończą budowy.
acha aquanarium czy jak mu tam w Warnie to lipa, 16 eur za zobaczenie dwóch delfinów w marnym pokazie

Czytając Wasze opinie wyobrażam sobie nasz kraj sprzed kilkunastu lat.
Jakie są koszty Paliwa?
Przez jakie kraje jechaliście?
Jakie są opłaty po drodze?
Autostrady, winiety??

ja jechałem autokarem więcnic nie wiem o winietach i cenie benzyny. jechaliśmy przez słowację, węgry, rumunię. to ponoć krótsza droga, jej stan ok, mile zaskoczyła nas rumunia, tam na prawde wzieli sie za drogi no i te widoki

Witam,
z tego co sie prientuję to na Słowacji i w Czechach musisz wykuppić winietkę na autostrady. Jakieś 10-15 zł za tydzien czy coś takiego. Można je kupić na dowolnej stacji benzynowej.

Aaaa, i uwaga na ograniczenia prędkości. Turyści płacą drożej

Co do winiet w Czechach i na Słowacji to kupje obowiązkowo bo ich policaje są jeszcze gorsi od naszych a winietkę kup odrazu na przejściu granicznym po ich stronie stoją takie śmieszne kioski obsługa miła i gadają po polsku
A i jescze jedno jak masz LPG to wiedz że u Czechów nalewasz sobie sam (co było dla mnie kompletnym zaskoczeniem bo pod dystrybutorem stałem jak pała 20 minut poczym podszedł Czech i mnie uświadomił, że tu "samoposluha"

[ wiadomość edytowana przez: Chojnak79 dnia 2005-06-24 09:55:33 ]

Ja rok temu byłam w Bułgarii w miejscowości Pomorie

Może powklejam jeszcze kilka fotek z tych pięknych wakacji:

Są piękne restauracje taka jak ta "restauracja" za nami:

W miejscowości Neseber jest nawet dość tanio i są ciekawe rzeczy i do kupienia i zobaczenia:

Są również rózne atrakcje na morzu typu BANAN

Oraz najlepszą atrakcją moim zdaniem w Bułgarii jest ogromny Aqua Park gdzie zjeżdżalnie ( np. te na zdjęciu) mają 7 pięter wysokości Tak Zwane KAMIKADZE!!!!!

W tym roku znów zaliczę Bułgarię lecz w innym miejscu!
Jechałam przez Słowację Węgry gdzie spaliśmy potem przez Rumunię! A z tymi winetkami nie pamiętam jak to tam było!! W każdym bądź razie polecam ten piękny kraj!!!!

Dziękuję Wam bardzo. Zdaje się, że muszę dokupić jeszcze mapę Węgier i Rumunii, bo Słowację już mam a przez Czechy miałbym za daleko
nullnull
Andzia54495 w jakiej miejscowości jest ten Aquapark?