[1,5 GLX] Sonda Lambda a Gaz (??)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, pytanie: czy jest sens wymieniać sondę lambda w przypadku gdy mam zamiar założyć instalację gazową ? Z tego co się orientuję instalacja ma moduł (emulator) który i tak oszukuje sygnał z sondy więc w praktyce jest ona nie uzywana kiedy jadę na gazie (dobrze mówię). Pytam o to bo mam nowiutką, oryginalną sondę (GM) i teraz nie wiem czy ją wymienić w Espero (stara na pewno jest już przejarana) czy po prostu zostawić tak a sondę sprzedać. Doradźcie coś

no jasne ze wymieniaj..co to za pomysl zeby jezdzic z uszkodzona lambda?? jak nie wierzysz to zaloz instalke i sam zobaczysz czy rzeczywiscie sonda nie jest uzywana nie mowiac juz o jezdzie na benzynie..wogole zapomnij o tym pytaniu i szybko wymien

Emulator sondy lambda służy jedynie do oszukania kompa benzynowego zeby nie rejestrował błędów przy jezdzie na LPG. Sonda jest wykorzystywana do pomiaru zawartości tlenu w spalinach a w związku z tym do korekcji mieszanki gas/powietrze w instalacjach LPG powyżej II generacji (znaczy się wszystkie oprócz I generacji - gaźnikowce)

mi palił 20 litrów gazu w mieście i gasman powiedział po sprawdzeniu spalin i napięcia w sondzie że najpierw powinna być wypieniona sonda bo bez niej nawet spalin nie możn austawić. Sonda daje kompowi sygnał jakie spaliny idą i tak go oszukiwała że spaliny szły bogate a sygnał w kompie był że ubogie

Koniecznie wymieniaj sondę. W przeciwnym wypadku będziesz musiał się liczyć z zwiększonym zużyciem paliwa (błędne analizy komputera) lub trudnościami z zapalaniem oraz nierówną pracą silnika. Potwierdzam poprzednie opinie. Swoje zdanie opieram na innych samochodach niż ESPERAK, ale również z wielopunktowym wtryskiem oraz silnikiem 16V.

Nara.

O potrzebie posiadania sprawnej sondy Lambda nie ma co pisać - to oczywiste. Jeśli faktycznie jest uszkodzona, to bez wątpienia należy zastąpić ją sprawną.

W przypadku Espero, niezależnie od wersji silnikowej sonda lambda jest sondą jednoprzewodową. Oznacza to, że nie posiada modułu grzewczego. Sonda lambda działa bowiem poprawnie wówczas, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę pracy. Dopóki tak się nie stanie, komputer (ECU) ignoruje płynący z niej sygnał. Po rozgrzaniu, sonda jako jeden z elementów (czujników) pracy silnika, wpływa na modyfikację mapy wtrysku oraz zapłonu.

Ale... ponieważ ponownie łapię się na zbytnim rozpisywaniu, ponownie powiem, iż sondę bez wątpienia należy wymienić.

Pozdrawiam - SpeedR

No to nie ma wątpliwości Dzieki

PS. Sonda ktor aposiadam jest Oplowska (oryginal GM - 1 przewodowa) - chyba bedzie odpowiednia dla 1,5 ?

Jeśli tą sondę którą masz kupiłeś na allegro za 70-100 zł w woreczku i jest firmy AC, to nawet jej nie zakładaj, chyba że chcesz zobaczyć po 3 tys. km jak wygląda sam kabel po wypaleniu sondy, lepiej or razu kup Boscha albo "prawdziwy" oryginał !

Wszystjo pięknie, ale jeszcze pytanko;

w moto sklepie są dwa rodzaje " lambdy " jednoprzewodowej;

http://moto.mili.pl/L6/L6U000B.JPG

http://moto.mili.pl/L6/L6U001C.JPG

która to ta "jedyna" .

[ wiadomość edytowana przez: carbol dnia 2005-01-13 07:28:50 ]

Cytat:
2005-01-13 01:01:32, pjacek26 pisze:
Jeśli tą sondę którą masz kupiłeś na allegro za 70-100 zł w woreczku i jest firmy AC, to nawet jej nie zakładaj, chyba że chcesz zobaczyć po 3 tys. km jak wygląda sam kabel po wypaleniu sondy, lepiej or razu kup Boscha albo "prawdziwy" oryginał !

O cholera na mojej był taki napis AC kupiłem ją w hurtowni Daewoo i tylko taką tam mieli w cenie hurtowej zapłaciłem 96 zet. I co teraz mam patrzeć jak kabel będzie luźno zwisał od sondy?

no ja kupiłem taką do esperka za 80zł na allegro po miesiącu wykreciłem sam gwint nawet kapturek się zgubił.. szajs straszny sondy w cenie 100zł to paści dobra firmowa sonda kosztuje od 150zł i to bedzie działać prawidłowo.

Autko chodzi mi na gazie ostatnio tragicznie praktycznie co chwile gaśnie na wolnych obrotach, i teraz tak, jak autko chodzi (falujące obroty) i wypne sonde lambda, to powinno się coś zmienić w pracy silnika? Bo wypiąłem ją i żadnej różnicy nie uświadczyłem czy to już wystarczający dowód że ta sonda jest do bani?