Kontrolka smarowania (ciśnienie)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Czy może ktoś w swoim essim zauważył coś takiego,jak trochę pojeżdżę i wyłączę silnik na jakąś godzinę to po przekręceniu kluczyka nieświeci mi ciśnienie oleju. Jeżeli przerwa jest dłuższa to jest ok.Efekt taki jakby trzymało na maksa. Zastanawiam się czy to nie zapchane kanały.
Jak możecie mi coś poradzić to będę wdzięczny.

Cytat:
2005-06-06 09:10:51, misiolino pisze:
Witam Czy może ktoś w swoim essim zauważył coś takiego,jak trochę pojeżdżę i wyłączę silnik na jakąś godzinę to po przekręceniu kluczyka nieświeci mi ciśnienie oleju. Jeżeli przerwa jest dłuższa to jest ok.Efekt taki jakby trzymało na maksa. Zastanawiam się czy to nie zapchane kanały. Jak możecie mi coś poradzić to będę wdzięczny.

Miałem dokładnie to samo, jak postał z 3-4 godziny dopiero wtedy się świeciła. Po odpaleniu i zgaszeniu silnika już sie nie świeciła, dopiero po kolejnych 4 godzinach.
Okazało się że po prostu padł czujnik ciśnienia oleju, koszt ok 14zł.

Cytat:
2005-06-06 09:39:23, croul pisze:
Miałem dokładnie to samo, jak postał z 3-4 godziny dopiero wtedy się świeciła. Po odpaleniu i zgaszeniu silnika już sie nie świeciła, dopiero po kolejnych 4 godzinach. Okazało się że po prostu padł czujnik ciśnienia oleju, koszt ok 14zł.

Dzięki za pomoc W takim razie spróbuję wymienić ten czujnik i się zobaczy

tez to miałem

i jak kolega napisał wymiana czujnika ciśnienia oleju pomogła i już jest ok.

Mi również nie świeciła kontrolka oleju po przekręceniu kluczyka w pozycje kontrolki ciekawe jest to, że świeciła jak gasiłem silnik... wymieniłem czujnik i było ok ale tylko jeden dzień później znowu nie świeciła nie wiem może to była kwestia kabla w końcu sprzedałem auto z tą "usterką".

mam to samo...

No widzę że nie jestem sam wiec trochę się uspokoiłem
Nie będę się tak strasznie tym przejmował.

a ja tylko dodam ze przez te czujniki potrafi uciekac olej i jak sie w pore nie przyuwazy to konsekwencje sa chyba wszystkim znane
zaaolejone sprzeglo itd itp ...

Cytat:
2005-06-06 12:39:40, PUNIU pisze:
a ja tylko dodam ze przez te czujniki potrafi uciekac olej i jak sie w pore nie przyuwazy to konsekwencje sa chyba wszystkim znane zaaolejone sprzeglo itd itp ...

Puniu ja nie napisałem że tego nie naprawię po porostu już wiem że to ten czujnik a nie jakaś poważniejsza usterka w silniku typu zapchane kanały a jak znajdę trochę czasu to się za to zabiorę

Cytat:
2005-06-06 13:32:09, misiolino pisze:
Puniu ja nie napisałem że tego nie naprawię po porostu już wiem że to ten czujnik a nie jakaś poważniejsza usterka w silniku typu zapchane kanały a jak znajdę trochę czasu to się za to zabiorę

spoko - ja nie mialem tych objawow i ktoregos pieknego dnia po 120km czulem mocno olej w aucie ogledziny z zewnatrz nic nie pokazaly
jak dojechalem na kanal to byla ostatnia chwila

Gdzie znajduje się ten czujnik w 1,3 , gdzie mam go szukać ??

Podpinam sie pod wątek i pytam gdzie w 1,6 16V znajduje sie tem czujnik bo mi chyba też daje popalić kontrolka raz zapala się a raz nie zapala się.