[126]linka prędkościomierza , elektryka problemy !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam szanownych użytkowników!

Mam do Was parę pytań odnośnie mojego nowego nabytku…

A więc… sprawa pierwsza to sprawa dość głupia. Mianowicie linka prędkościomierza. W moim bolidzie (89 rok) mam włożoną tablicę chyba od eleganta (piszę chyba ponieważ prędkościomierz jest wyskalowany do 160 km/h i jest wskaźnik temperatury i bardziej mi to pachnie cieniasem niż maluchem). Linka jest podpięta do prędkościomierza i przeciągnięta pod spód samochodu do obudowy skrzyni tam gdzie powinna być podpięta. I tu pojawiają się schody – nie da się linki podpiąć. Wydaje mi się, że linka ma inny kształt. Miejsce na nią ma kształt kwadratu a sama linka jest kwadratem ale z takim dzyndzlem wystającym z jednego rogu. Co z tym zrobić? Myślałem, żeby ten wystający element jakoś spiłować… co o tym myślicie? Może jest jakieś inne rozwiązanie??

Druga sprawa to instalacja elektryczna. Wszystko działało, podpinałem radio i przez przypadek obydwa kable ( + i masa) dotknęły obudowy, było parę iskierek a teraz nie mogę włączyć halogenów, nie działają awaryjne (a kierunki tak!), klakson i światełko oświetlające wnętrze… Oglądałem bezpieczniki, wszystkie kabelki i nie znalazłem nic niepokojącego. Powiedzcie mi gdzie i czego szukać odpowiedzialnego za ten defekt…

bezpiecznik na bank ci sie spalil

[ wiadomość edytowana przez: lukaszc dnia 2005-07-01 12:24:57 ]

klakson,awaryjki itd są na jednym bezpieczniku, więc sprawdź jeszcze raz (a postojówki ci działaja??)

postojówki działają. Bezpieczniki oglądałem jeszcze raz na wszelki wypadek i wszystkie są całe... przyglądałem się jeszcze raz wszystkim kabelkom czy żaden nie wypadł z jakiejś kostki albo coś i nic nie znalazłem... chyba wysłupłam jakiś grosz i odstawię go do elektryka

Co do licznika to jest od CC i ma inny kształt linki prędkościomierza. Najlepiej wymienić na linke z Eleganta. Na początku były skręcane a w El-ach na wcisk.

A czy linka od eleganta bez zadnych przeróbek wejdzie do licznika?

Co do elektryki - sprawa zalatwiona... dzisiaj przy okazji złapania gumy zagadka została rozwiązana... pod lewym reflektorem znalazłem... zdublowaną skrzynkę z bezpiecznikami... mieliście rację, że to na bank bezpiecznik... dziwię się tylko, że wcześniej nie wpadłem na to, że tyle kabli do jednej lampy to chyba za dużo... ale z drugiej strony - pierwszy raz widzę coś takiego i nie spodziewałem się tego... bo po jaką cholerę dublować bezpieczniki a w dodatku umieszczać je w takim miejscu? Hmm? Ma to jakiś sens? Bo jeżeli nie to je wykręcę... cholernie ciężko tam cokolwiek zdziałać...

------------------------------------------------------

wrrrr.... kupiłem linkę od eleganta... jest za krótka... nie ma jakiejś dłuższej wersji?

[ wiadomość edytowana przez: dyzio dnia 2005-07-04 17:58:55 ]