Gaz...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanko, czy załozyć gaz do poniaka 91r gaźnik, z przebiegiem 240000 km?? Patrząc na ceny na stacjach to mi się płakać chce,a patrząc na cene gazu to kalkulując to, to mi się wróci po 2 miesiącach , ale pytanie co z osiągami czy duzo gorzej i czy nic nie zacznie się sypać bo podobno na gazie silnik szybciej się zużywa nie wiem czy to prawda. help
pozdrowienia

po dwóch miesiącach Ci sie zwróci?? to ile Ty na miesiąc przejeżdzasz??

2 miesiące to chyba przesada, choć kto wie....
Ważne jest, aby zakładać gaz w jakiejś renomowanej firmie z dobrą opinią a nie w jakimś garażu w firmie "drucik".
Jeśli wszystko zrobią tak jak należy, to w osiągach różnica jest ledwo wyczuwalna. Trochę tylko wzrośnie Ci spalanie.
Pamiętaj, że przed instalacją gazu powinno się sprawdzić czy wszystko jest tak ja ma być, głównie zapłon.
Co do szybszego zużywania silnika to ciężko mi powiedzieć - wcześńiej miałem Skodę 105 i tam faktycznie silnik szybciej się zużywał (zawory) ale w Ponym tego nie zaobserwowałem.
Oszczędność na gazie jest tak duża, że nawet jeśli to pociągnie za sobą jakieś dodatkowe zużycia elementów to moim zdaniem i tak warto

zwróci mi się po 2 miesiącach bo firma płaci mi za paliwo wrazie jazdy samochodem plus do tego amortyzacja (firma cataringowa) ,a ile jeżdże?/ hmmm... w ciągu 3 ostatnich miesięcy zrobiłem 25000 kilosow, i słyszałem takie opinie ze po założeniu gazu silniki się zacierają i takie tam... ja się na tym zbytnio nie znam i wole pytać zreszta tak jak mówicie oszczędności bedą tak duże że wrazie jakiejś awari powinno się to zwrócić dzięki, acha czy trzeba zmienić olej w silniku na jakiś lepszy ( niewiem czy to prawda, ale podobno na gazie silnik jest bardziej obciążiny...)
dzięki, pozdrowienia

mam poniaka rok 91 gaznik i od siedmiu lat jeżdzi tylko na gazie nawet nie odpalam na benzynie i jakoś z silnikiem nic sie nie stało.