Olej do 1.8td

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie jaki wlać olej do silnika przy przebiegu 220tys bo niewiem jaki był lany. Wiem tylko że ELF Performance. Czytałem gdzieś że do silników 1.8 td z itercoolerem zalecany jest olej 15W/40 czyli mineralny.

Co myslicie o oleju fordowskim ostatnio jest na niego promocja?

Ja swojego zalewam Fordowskim 5W/30. Ma 198 tys. Zresztą od samego początku lany był do niego ten olej. Jak narazie nie ma żadnych wycieków, olej nie jest "brany" tylko turbina minimalnie rosi. Za 5L płacę 105 zł.

Najpierw muszę dowiedzieć się jaki był lany wcześniej. Podobno nie powinno zalewać się lepszej klasy niż był bo to może zaszkodzić zwłaszcza przy dużym przebiegu.

dokladnie tak jak piszesz - sprawdz na czym jezdziles do tej pory i wlej taki sam lub tej samej klasy

Hmmm

Ja też będe niebawem zmieniał, mam motor 1,8 16V Benzyna. Aktualnie śmiga na półsyntetyku 10W40 ale jakiś tani (chyba orlen, bo taki mam na ewentualne dolewki, choć sprzedający twierdził że to Elf jest zalany) Pytanie, czy jeśli mowa o klasie wyżej to czy mowa o parametrach, syntetyku, półsyntetyku czy mineralnym, a może producent też jest ważny ??? Ja chce zalać teraz też półsyntetyka 10W40 ale jakiejś lepszej firmy, np Mobil, czy Castrol GTX Magnatec.

Co wy na to ? Mam przejechane 182 tys km

W moim silniku od poczatku byl lany MOBIL syntetyczny (Niemcy) ale teraz zalalem go LOTOSEM (tez syntetykiem) i nic nie bierze ani nie cieknie - po 1000 km. Roznicy nie zauwazylem na razie. Dam znac jak sie cos zmieni