| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
brokat_ BMW Friend BMW E39 530dA Kombi ... Tychy/Bieruń | 2005-06-30 10:54:06 Bojkot to wezwanie do powszechnego odstąpienia od kupowania jakiegoś produktu w odpowiedzi na nieetyczne postępowanie producenta. Słowo to upowszechniło się po akcji oporu irlandzkich chłopów w 1880 roku, lecz taktyka bojkotu ma wielowiekową tradycję. Podczas niemieckiej okupacji wezwania do bojkotów instytucji wspierających hitlerowską machinę wojenną były jedną z metod walki polskiego podziemia.
Zdarzają się bojkoty spontaniczne, będące wyrazem niezadowolenia społecznego: w odpowiedzi na próby nuklearne francuskiego rządu na Pacyfiku masowo zaprzestano kupowania wina produkowanego przez francuskich farmerów. W demokratycznym świecie bojkot jest inicjatywą podejmowaną przez organizację czy grupę ludzi w celu zmiany postępowania jakiejś firmy, którą podejrzewa się o zachowania nieetyczne w dziedzinie praw człowieka, praw zwierząt czy ochrony środowiska. Bojkot to skuteczne narzędzie wpływu na rynek , jakim mogą posłużyć się zwykli ludzie, oni bowiem decydują, na co wydadzą swoje pieniądze; oni stwarzają popyt na towary . Dlatego odpowiedzialne firmy starają się prowadzić politykę, która nie doprowadzi do bojkotu i rozważają konsekwencje społeczne i środowiskowe wynikające z ich dzialalności. Bojkot oznacza dla firmy utratę reputacji i wiąże się ze stratami finansowymi. Cena benzyny w Polsce podnoszona jest z dnia na dzień. Mówi się że niedługo 1 litr przekroczy 5zł. Gdyby cenę benzyny rozłożyć na czynniki pierwsze, czyli oddzielić od niej podatek akcyzowy oraz VAT, wyszłoby na to, że benzyna w Polsce mogłaby kosztować niewiele więcej niż w Kairze, gdyby nasze państwo zechciało być mniej pazerne wobec swoich obywateli. Cena "gołego" litra benzyny bez podatków wynosi koło 60gr. Resztę ceny benzyny stanowią podatki dla państwa. Namawiamy do ogólnopolskiej akcji prostestacyjnej - bojkotu stacji benzynowych. Nie kupujmy benzyny na stacjach w dniach: 1, 2, 3 lipca. Jeśli akcja nie przyniesie skutku to bojkotujmy zakupy w następny weekend.To powinno ostudzić nasz rząd. |
draiwer5 (S) BMW Master (Moderator) bmw 518i Białystok | 2005-06-30 11:00:33 ja tam jeżdze na gazie |
baz-e30 BMW Member 328iA Touring & E36 ... Zielona Góra | 2005-06-30 11:09:01 Ja również mam lpg |
Jeztom (S) BMW Master (Moderator) E32 735iA and BMW 32 ... Żory | 2005-06-30 11:20:38 a ja nie jeżdżę na lpg, ani na benzynie, a czasami na ropie jeżdżę... |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-06-30 11:24:34 Ja też już jeżdżę na LPG ;p
Ale tak poważnie to cena ropy/benzyny ma równiez wpływ na cene gazu - więc popieram jakiekolwiek działania mające zapobiec tak wysokim ceną paliw! |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2005-06-30 12:01:50 nie ma znaczenia na czym się jeździ. czy gaz czy diesel czy benzyna to i tak 80% ceny tego produktu to podatki różnego rodzaju.
co do bojkotu to nie wiem czy da się to zrobić wobec stacji paliw bo zbyt dużo zależy od aut i nie ma czym zastąpić tego środka lokomocji. aczkolwiek popieram to żeby cos z tym zrobić. sądzę że najlepiej zacząć od zmiany rządu i całej góry "ekonomistów" którzy nie mają zielonego pojęcia o zasadach ekonomii. pozdrawiam |
Gregor-W-ch E-46 sedan Wałbrzych | 2005-06-30 16:03:24 Popieram nastepujące rzeczy:
Zmniejszyć liczbę osłów-100 mądrych wystarczy-jak w Anglii
Wałęsa gdzie moje 100 milionów
podnoszenie akcyzy nie załatwi poprawy w budżecie az na tyle by pokryć wydatki ministrów-im wiecznie mało! Obecna cena paliwa tego 95 na shelu to 4,05zł to więcej niż w Portugalii a zarobki o wiele niższe.Cosik mi się wydaje że jak skończą z paliwami to wprowadzą coś extra odnośnie LPG by jeszcze na gazie więcej zbierać kasy-np.
-podatek od tego że gaz jest ciekły -podatek od zimnego paliwa gazowego Z powodu wysokich cen paliw łącze się w bólu ze wszystkimi lubiącymi kręcić kółkiem. |
a_pawel BMW Member BMW 318i E36 Kraków | 2005-06-30 16:55:27 Poczekajcie wszyscy LPG-owcy jak nasz kochany rząd weźmie się też za gaz i jego cenę, to wtedy pogadamy
Mnie osobiście cos trafia jak podjeżdżam pod dystrybutor i widzę jak cyferki przy cenie zapierd.... |
biem BMW Member E36 318 iS Opole | 2005-06-30 17:08:48 Ja osobiście popieram taką inicjatywę obywatelską! 1,2,3 dni bez tankowania. Ba! roześle to jeszcze do wszystkich znajomych! Może i Orlen tego nie odczuje ale może za jakiś czas stanie się to bardziej powszechne i za parę lat coś się w temacie ruszy?!
Jadąc ostatnio pod Katowice obserwowałem co miejscowość to tańsze ceny paliw. Tzn. tańsze od tych na opolskich stacjach. U nas 95 stoi 4,11 zł, 4,15 za litr !!! Coś tu zdecydowanie nie gra |
hz10 BMW Member starachowice | 2005-06-30 19:12:15 to i tak bez sensu |
BeeMWe (S) BMW Master (Moderator) BMW 525 24v Olsztyn | 2005-06-30 20:02:41 Jak najbardziej popieram, nie bede tankował!!!! Najgorsze jest że osły na górze i tak mają to wszystko w dupie, nasze prośby, grożby, bojkoty, strajki, błagania itp. olewają nas- im jest dobrze, a więc może poprostu weźmy się za polityke. Kto chętny na prezydenta rp?? |
eryk325e36 BMW Friend E46 330CI F/L :) Birmingham | 2005-06-30 20:07:35 50 zl za 100km to stanowczo za dużo poprostu mamy chory kraj u nas za godzinę pracy masz na 1-1.5l paliwa w anglii na 7-8l lub butelkę whisky u nas na 2 piwa i to sikacze porażka.A odnośnie bojkotu to fakycznie by to coś dało ale akcje musialyby się powtarzać i mieć zasięg ogólnopolski idealnie np. ogloszenie przez stację radiową o zasięgu ogólnopolskim.Można by też przez drogę meilową ,czy nawet wylepianiem kartek z taką informacją w każdym mieście z odliczaniem powiedzmy za 10 dni 3 dniowy bojkot bez tankowania potem za 9 , 8 itd można by się nakręcić przez to i może by wypaliło jakby tak zorganizować się ze wszystkimi fanklubami w kraju. |
hz10 BMW Member starachowice | 2005-06-30 20:22:28
bo nie kumam nie zatankujesz przez 3dni i co dalej ? będziesz mósiał zalać do pełna przed bojkotem więc ciągle nie rozumiem o co tu chodzi |
tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2005-06-30 20:44:20 przydaloby sie cos zrobic ale to nietankowanie przez 3 dni to nie ma chyba za duzego sensu bo tak jak mowi hz10 zatankujesz wiecej przed tymi 3 dniami albo po nich, i tak kupisz ta benzyne i tak. ja to bym jakiegos snajpera wynajal zeby ustrzelil kilku to moze by sie opanowali. |
biem BMW Member E36 318 iS Opole | 2005-06-30 21:02:33 To nie chodzi o to czy zatankujesz przed tymi dniami czy po. Wiadomo, że jak komuś braknie benzyny to i tak pojedzie zatankować. Nie bądźmy naiwni. Ale jeśli udałoby się faktycznie zorganizować co jakiś czas taką akcję to i tak uważam byłoby super.
Prawda jest taka że to jest jedyna rzecz którą obywatel może zrobić. Ani porośby ani groźby z naszej strony i tak nie pomogą. To oczywiste. Nikt nie wymaga tego, że po jednej takiej akcji (powiedzmy w tych dniach zatankuje 20% mniej aut niż zwykle - choć i tak byłby to zaje..sty sukces) posłowie powiedzą "Ojejku musimy obniżyć akcyzę". Ni chu chu! Chodzi o to, że JEŚLI taka akcja w ogóle wypali na jakąś tam powiedzmy skalę i ludzie faktycznie zaczną organizować takie "dni bez tankowania" to bankowo zwróci to uwagę mediów. A jak wiecie media to czwarta władza w tym kraju. Oni lubią takie protesty i akcje bo mają pretekst żeby jechać na władzę w państwie. Jedynie wtedy będzie szansa że coś w ogóle zacznie sie w tej kwestii dziać. Pozdrawiam |
tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2005-06-30 21:05:47 no dobra ja tam moge sie dopasowac i nawet przez tydzien nie tankowac ;] |
biem BMW Member E36 318 iS Opole | 2005-06-30 21:19:38
Jeszcze dojdzie do tego, że się na rowery przesiądziemy. Tylko koniecznie ze znaczkiem BMW |