Witam mam Cadillaca Catere tzn. chyba Omega B MV6. Z tego co zauważyłem wcześniejsze naprawy były robione najmniejszym kosztem jakim się dało i podobne z wskaźnikiem paliwa nie wskazuje maksimum po zalaniu do pełna ( tylko 3/4) i jest nieliniowy. Ale to nie najgorsze zauważyłem mały wyciek z baku. W spodniej części baku z tyłu zaglądając od strony tylnego zderzaka można zobaczyć jakby zaślepkę i z pod niej wycieka benzyna. Pytanie co to jest to poważna sprawa i co to może być. Zaślepka jak i bak jest z tworzywa, może to jest tylko osłona a bak jest pod spodem i wyciek jest w innym miejscu. Odczyt z komputera daje komunikat o wycieku paliwa i nie mam zasysania powietrza przy odkręcaniu korka wlewu. Poradźcie co z tą zaślepką czy jest to oryginał czy jakaś partacka naprawa. Jeśli oryginalnie to jest we wszystkich podobnych samochodach to co może być pod nią i powodować wyciek ( zawór spustowy ?) Jestem poza Polską i w tańszych serwisach nie bardzo wiedzą co jest grane bo ten model jest mało popularny a Omegi nigdy nawet nie widzieli na oczy. Wiec liczę na podpowiedź kogoś życzliwego.
Znaczyło by to, że wyciek jest z tego połączenia zgrzewanego ? Sprzedający tuż przed sprzedaża naprawiał czujnik poziomu paliwa więc mogło powstać przy tej okazji takie uszkodzenie ? Macie jakieś sugestie co trzeba zrobić, sprawdzić i co będę musiał wymienić, co mnie najprawdopodobniej czeka? Dzięki za wszelkie sugestie.
Pozdrowienia
proponuję po pierwsze:
-sprawdzić poprawność dokręcenia pokrywy pompy paliwa-czujnika poziomu (dostępne przez otwór w podłodze bagażnika),może coś tam zknocili
jeśli tam nie ma nieszczelności , to pozostaje wyjęcie zbiornika i sprawdzenie przewodów odpowietrzania, są trzy punkty(te wgrzane w bak) i możliwe nieszczelne połączenie wężykodpowietrzający-króciec