Znalazżłem polerkę i ....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No właśnie. Kochani jak się poleruje auto i czym? Wiem, że trzeba dokłądnie wymyć auto tylko co dalej? Sam wosk na lakier czy rozwodniony, polerować na mokro czy jak wyschnie...jak to Wy robicie?

Jeśli masz drobne rysy (sam lakier) ale nie do podkładu lub blachy to możesz spróbować pastę, która się zowie Tempo. Jak umyjesz auto to na lekko wilgotną gąbkę lub szmatę nakładasz pastę i delikatnie wcierasz. Brzmi jak poradnik erotyczny.. hahahaha
Jak przeschnie to miekką szmatką polerujesz. U mnie pousuwało rysy przy zamku, na klamkach i ... ślady po psich pazurach.

Witaj Zupper. Mój znajomy lakiernik powiedział tak:
- najpierw papier ścierny 2500 na wodę
- potem pasta polerska na wodę
- potem wosk
I tu uwaga!!
Najlepiej ręcznie, lub mechanicznie, ale bardzo wolnoobrotową polerką bo przypali lakier.

Ku przestrodze oddawania auta do polerowania do niesprawdzonych warsztatów.

Mój kolega oddał ostatnio auto (skodę) do polerki ... do takiego gównianego zakładu obok pracy ...

Piątek
kolesie zrobili mu próbe polerki na środku maski a 2 na przedniej krawędzi maski i ... zjechali lakier do metalu po czym stwierdzili, że auto nie nadaje się do polerowania bo to jakiś zły lakier, w ogóle to powinien reklamować lakier itd. że oni tu nic nie poradzą i może zabrać auto z ładnym srebrnym szlifem w 2 miejscach na granatowym lakierze ... po długich przepychankach zgodzili się doprowadzić auto do stanu z przyjęcia

Poniedziałek
Idziemy zobaczyć jak oni doprowadzili auto do porządku ... No pięknie ... ktoś wziął pedzelek i zamalował szlify - robota 1 klasa niestety mimo długich przepychanek koleś z warsztatu powiedział że można go podac do sądu bo on nic nie popsuł że to wina lakieru była że się nie dał wypolerować a to że próbe zrobili na środku maski to nic nie znaczy bo tak się robi i oni to tu nie takie auta polerowali bo i BMki i Merasie i wszystko było ok. Niestety zamisat polerowania kolegę czeka lakierowanie maski.

Chyba polerowali mu szlifierką kątową ?

Witam

Typowej polerki nie polecam komus kto tego nigdy tego nie robil Mozna robic ale jak sie ma pewnosc ze lakier bezbarwny lub akrylowy jest polozony kilkoma warstwami. Jezeli ktos tylko polozyl minimalna warstwe koloru - dla odswiezenia lakieru, szybko go sie przetrze. Do typowej polerki najlepsza jest pasta Farecla G3 - sporo kosztuje (30zl za tubke) ale daje najlepszy efekt.

Do malych rysek najlepsza jest auto-max. Tempo kiedys byla dobra a teraz zrobila sie jak wosk samochodowy.

Co do wosku to ja kupuje w lakierniach rozlewany wosk z beczek. Woski typu Turtle-Wax i inne z hipermarketow czy stacji benzynowych nie daja takiego efektu. Wosk z lakierni kosztuje 10zl za buteleczke - starcza mi na 5 woskowan calej omegi.

A jak sie woskuje auto?? Trzeba najpierw auto umyc , zeby nie bylo na nim pylow i calego innego syfu ktorym mogloby sie porysowac lakier. Bierze sie wilgotna szmatke, nanosi sie na nia troche wosku. Nastepnie ta wilgotna szmatka rozprowadza sie wosk po calej karoseri . Po odczekaniu 5/10 minut az wosk przeschnie bierze sie wilgotna szmatke i poleruje auto do calkowitego zniwelowania wosku na karoseri. (wosk musi wyschnac bo inaczej potem beda sie tworzyly grutki).

pozdrowienia

Cytat:
Chyba polerowali mu szlifierką kątową ?

Sa i tez tacy agenci. kupuja gabke zakladaja na szlifierke, a potem sie dziwia ze nie ma polysku
Najlepiej auto oddawac do znajomego lakiernika lub dogadywac sie w lakierniach. Oni juz maja wprawe, a poztym sprzet przeznaczony do tego typu prac