Wentylator chłodnicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam takie dosc dziwne pytanko odnosnie wentylatorka
w którą stronę powinien wiać wicherek?wciągać powietrze do komory silnika czy dmuchac od strony silnika w strone zderzaka(tak ze jak sie stoi przed samochodem to wieje po nogach?)

taaaaaaaaaaaaa i to właśnie jest nienormalnie NORMALNE !!

hmm bardzo duzo wnoszaca odpowiedz

Powinien wiać w stronę silnika

U mnie wiało "na nogi" zamieniłem kabelki na silniku i po sprawie
o ile diagnoza i naprawa jest prosta to z przyczyną jest już gozej
trzeba zrobić dochodzenie i ustalić kto to zmienia te kabelki i po co???

w dzień sprawdze jak jest umnie , ale owiewa chyba silnik powietrze z wentylatora ,

hehe zasada jest taka powietrze z pędu padające na chłodnicę chłodzi wodę płynącą w niej, jesli woda jest za gorąca włącza się wentylator, wyrzucający ciepło z powierzchni chłodnicy... a wieje akurat na biedny silnik

wieje na biedny silnik bo nie ma innego wyjscia, ma sie siłować z tym co mu sie od przodu w trakcie jazdy wciska

Cytat:
2005-07-05 23:35:41, CyRaN pisze:
Witam Mam takie dosc dziwne pytanko odnosnie wentylatorka w którą stronę powinien wiać wicherek?wciągać powietrze do komory silnika czy dmuchac od strony silnika w strone zderzaka(tak ze jak sie stoi przed samochodem to wieje po nogach?)

Powinien wciągać.

mam taki sam problem, od czasu do czasu (zbiegło sie z założeniem gazu) widzę jak mi sie wskazówka od temperatury obniża w "oczach" i za chwilę włącza sie wentylator. Jak kiedyś zatrzymałem sie to stwierdziłem, że też kręci sie jakby wywiewało powietrze przez chłodnicę do przodu. Nie mam pojącia co to może być. w ostatnim okresie jakos te zjawisko ustało.