Kupię: Amortyzatory tył Omega B 2000 (NIVOMAT)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
poszukuję nowych amorków jak w temacie. Może ktoś z szanownych LOBowiczów pomoże mi tanio kupić?
W internecie znalazłem kolesia, który proponuje amortyzatory MONROE za 820zł komplet (2 sztuki).

[ wiadomość edytowana przez: Conrad_V6 dnia 2005-06-26 21:46:05 ]

Cytat:
2005-06-26 21:44:51, Conrad_V6 pisze:
amortyzatory MONROE za 820zł komplet (2 sztuki).

Cena wyższa od "oryginału" czyli Delco. Choć nie dużo. O jakości tego typu nic nie wiadomo. BTW myślałem, że Monroe już tego nie robi. Nowe są na pewno?

pozdr, Robert

mówimy napewno o NIVOMAT?? czy poprostu o podnoszonych amorach?? bo jedno i drugie to dwie różne pary kaloszy.... jak się ostatnio dowiadywałem w ASO to sztuka kosztuje około 550 zł oczywiście tych podnoszonych tudziesz pompowanych.

Cytat:
2005-06-27 01:02:07, mitec pisze:
mówimy napewno o NIVOMAT?? czy poprostu o podnoszonych amorach?? bo jedno i drugie to dwie różne pary kaloszy.... jak się ostatnio dowiadywałem w ASO to sztuka kosztuje około 550 zł oczywiście tych podnoszonych tudziesz pompowanych.

Chyba nosimy różne kalosze

Nie ma różnicy między amortyzatorami do "nivomatu" i "podnoszonych amorów". Różnica polega na tym, czy masz system automatycznego pompowania, czy tylko wentyl w bagażniku.

Co do ceny w ASO, to faktycznie, doliczają numer rejestracyjny samochodu do rachunku. Delco zapakowane w pudełko Delco (i naklejkami GM na sobie) kosztują ok. 750 PLN za parę u dystrubutora. Delco w pudełku GM w ASO kosztują tak jak piszesz w ASO. Wybór należy do Ciebie.

BTW nie należy mylić tego z amortyzatorami o elektrycznie ustawianej twardości (ale to AFAIK nie wystepowało z nivo), i było głównie w senatorach i O-3000 sedan na początku lat 90tych.

pozdr, Robert

Ponieważ wymieniałem w ub roku takie amory na nowe, mogę dodać to, czego się dowiedziałem wtedy.
Pompowane amory do omy podobno można w zasadzie nabyć jedynie w sieci GM. Wynika to podobno z faktu, ze omesiek z Nivo jeździ na tyle mało, że nie opłaca się innym firmom robić podróbek.
Ja za swoje płaciłem ok 4 stow za sztukę, więc z tego co pisze Nixon cena 750 za parę jest atrakcyjna.

A tak a propos...kiedy te amory nadają się do wymiany?? U mnie działają bez zarzutu, tylko te gumy, które się znajdują po środku wyglądają już na lekko sparciałe. Czy te gumy da się wymienić, czy trzeba całe amory?? Czy istnieje jakieś niebezpieczeńtwo, że jak podczas jazdy ta guma strzeli to się coś stanie??

Cytat:
2005-06-27 22:42:01, zabojad pisze:
A tak a propos...kiedy te amory nadają się do wymiany?? U mnie działają bez zarzutu, tylko te gumy, które się znajdują po środku wyglądają już na lekko sparciałe. Czy te gumy da się wymienić, czy trzeba całe amory?? Czy istnieje jakieś niebezpieczeńtwo, że jak podczas jazdy ta guma strzeli to się coś stanie??

Amortyzatory są najzwyklejsze na świecie, kryteria wymiany są takie jak dla wszystkich. Jak ktoś ma życzenie korzystać z nivo, to rękawy muszą być szczelne. Rękawy są elementem amorów.

Jak będą pęknięte, doładujesz i nivomat zacznie pompować - to zatrze się kompresor.

Pęknięcie w trakcie jazdy nie powinno być jakoś bardzo groźne, no chyba żeby się jechało z 500 kg ładunku, 200 km/h na zakręcie

pozdr, Robert

A jak w prosty sposób sprawdzić szczelność tych gumowych rękawów??

Cytat:
2005-06-27 23:01:46, zabojad pisze:
A jak w prosty sposób sprawdzić szczelność tych gumowych rękawów??

Załadować ze 200 kg do bagażnika i obserwować

Cytat:
2005-06-27 12:26:29, Nixon pisze:
Delco zapakowane w pudełko Delco (i naklejkami GM na sobie) kosztują ok. 750 PLN za parę u dystrubutora. Delco w pudełku GM w ASO kosztują tak jak piszesz w ASO.

Hej, więc rozumiem, że oryginalnie do Omegi wstawiane są te Delco? Jeśli tak, to gdzie je kupić za te 750zł ? Jeśli chodzi o MONROE, to na allegro znalazłem sklep, który zajmuje się sprzedażą takiego sprzętu. Amorki oczywiście są nowe, ale czy na 100% będą pasować, to już pozostaje mi wierzyć sprzedawcy. A które ewentualnie lepsze ? Monroe, czy Delco ?

[ wiadomość edytowana przez: Conrad_V6 dnia 2005-06-28 17:30:23 ]

AMORKI POMPOWANE FIRMY DELPHI KOSZTUJĄ 390ZŁ ZA SZT. PODAJE NR TEL 605-085-892 CZŁOWIEK Z BARLINKA MA TOWAR PIERWSZA LIGA. WYSYŁA POCZTĄ LUB KURIEREM. SAM MAM OD NIEGO AMORKI I BARDZO SOBIE CHWALĘ.

DZWOŃCIE I PYTAJCIE MOZE DA JAKIS RABAT. AMORY SA NOWE I MAJA GWARANCJE

Cytat:
2005-07-04 18:14:36, zamich pisze:
AMORKI POMPOWANE FIRMY DELPHI KOSZTUJĄ 390ZŁ ZA SZT. PODAJE NR TEL 605-085-892 CZŁOWIEK Z BARLINKA MA TOWAR PIERWSZA LIGA. WYSYŁA POCZTĄ LUB KURIEREM. SAM MAM OD NIEGO AMORKI I BARDZO SOBIE CHWALĘ. DZWOŃCIE I PYTAJCIE MOZE DA JAKIS RABAT. AMORY SA NOWE I MAJA GWARANCJE

Fajnie, tylko ja się mają te Delphi do "oryginalnych GM" Delco ?