MotoNews.pl
1 Skrzynka + wzmacniacz co kupic? (104776/141) - NT

Skrzynka + wzmacniacz co kupic?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
zamierzam w najblizszych dniach zakupic zestaw skrzynia basowa i wzmacniacz dwukanalowy,mowa jest o akcesoriach nowych.sprzet jaki aktualnie posiadam to tuner cd jvc,przod glosniki tonsil speed 13cm(midbas,zwrotnica,tweeter) tyl to magnat ls 6x9.samochod to polonez caro plus.
klopot w tym ze mam ograniczony budżet (najlepiej z kablami zmieścic sie w 800zl,no dobra moze byc 900).
na stronie[URL=http://www.elcoexim.com.pl/index.php/promocje,none/] w promocjach wypatrzylem wzmacniacz magnat the rock w mostku ma 200w rms(ale czy mozna wierzyc zapewnieniom producenta?)za 299 zl.skrzynka o jakiej myslalem to macaudio red attack 30 cm bass-reflex (z tej samej strony)tez za 299 lub alternatywnie skrzynka zamknieta signat[URL=http://www.ares-elektro.com.pl/index.php?option=content&task=view&id=133&Itemid=166] za 350 zl.
myslalem tez o glosniku 30cm axtona badz tez o gotowej skrzyni z tym glosnikiem,ale czy taki magnat rock to pociagnie(glosnikk ma bardzo wysoka skutecznosc)?moze lepiej bedzie zakupic taki glosnik i np.w basserze zakupic skrzynie?
na zestaw kabli wydam ok 120 zl,przy czym nie wiem od czego zalezy opor bezpiecznika-od mocy wzmacniacza?
slucham prawie wyłącznie muzyki RnB i hip hop-czyli ma byc nisko i glosno,bez znieksztalcem no i troche ma wymasowac plecki

prosze o rady.z gory dziekuje.

[ wiadomość edytowana przez: dan_olek dnia 2005-07-09 15:50:14 ]

[ wiadomość edytowana przez: dan_olek dnia 2005-07-09 15:51:02 ]

wiec tak wzmacniacz
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56651834
bedzie najlepszym rozwiazanie za te pieniadze

a co do skrzyni w tej cenie tylko blaupunkt albo mac audio
jesli jestes zaintersowany kupnem to mam do sprzedania 10 miesieczna skrzynie mac audio 220 rms jak chcesz podaj maila dam fotki

powinno co nawet calkiem grac na tym wzmacniaczu, ale wzmacniacz to by sie przydal 4-kanalowy ale to bedzie wiecej kosztowac....

glosniki na tyl to strata kasy a z przodu w polonezie sa chyba 10cm.....
ale lepiej od razu przerobic na 16cm, jesli nie masz kasy to podlonczysz pod radio ale to jest juz tylko namiastaka mocy ktora daje wzmaniacz

kable do wzmacniacza 20 kawdrat

nic lepszego ci w tym przedziale cenowym ci nie polece

tyle odemnie jak bedziesz zaintersowany kupnem mac audio to sprzedam w dobrej cenie jeszcze na gwarancji....

niestety kupuje sprzet tylko nowy,ale dzeiki za propozycje.a wzmacniacza potrzebuje tylko dwukanalowki na skrzynie.ten wzmacniacz monacor ma kuszaca cene ale skoro markowe wzmacniacze dwukanalowe (np.magnat,signat)zaczynaja sie od 500 zl to monacor za 200 zl niewydaje mi sie godny zaufania-na czyms zaoszczedzono przy jego produkcji.myslalem jeszcze o innych skrzyniach - [URL=http://www.caraudio.com.pl/produkt.php?model=PLQB10]

[URL=http://www.caraudio.com.pl/produkt.php?model=PLQB12]

lub glosniki
[URL=http://www.caraudio.com.pl/produkt.php?model=MAX12]

[URL=http://www.caraudio.com.pl/produkt.php?model=MAX10]

oraz wzmacniacze

[URL=http://www.caraudio.com.pl/produkt.php?model=HTG214]
[URL=http://www.caraudio.com.pl/produkt.php?model=VIBE211]

co o tym sadzicie bo ja juz jestem w totalnej kropce.
no i podstawowa sprawa czy lepiej wziac skrzynie na glosniku 25cm z jednym z tych wzmacniaczy czy lepiej 30cm bo byc moze lepiej zagra 25cm niz "niedokarmiona" 30stka?

sprzet ktory podales to delitaknie mowiac lipa pyle to sprzet z nizeszej pulki a
lanzar ma strasznie naciagane parametry i gra nieciekawie, ale skoro go wybrales to pewnie chodzi o glosnik do walenia a nie do przyjemnego grania

a wzmcniacze monocara sa dobre szukalem czegos w mniejszy przedziele cenowym!!

wzmacniacza magnata bym nie kupil.....

a po 3 sprzedaj te glosniki z przodu i tylu przerob wejscia na 16cm, musisz wytlumic drzwi!!o tlumieniu nic nie wspominales bo pewnie uwazasz ze to nie jest ci potrzebne

kup 4 -kanalowke i podepnij glosniki z przodu i sub nic innego ci nie poradze chyba ze chcesz miec wies w samochodzie,
bo co tu duzo mowic glosniki szerokopasmowe,
musisz zrozumiec ze przedni zestaw jest najwazniejszy a jak nie masz kasy to zrob porzadnie drzwi a sub jeste kupi potem

oto wzmacniacz
udison SRX4

glosniki na przod
HERTZ ESK165

sub
http://www.jtp.ldc.pl/JTP/car_audio/oferta/index.php?cat_id=2&subcat_id=8&man_id=4&prod_id=1974

ja ci wiecej nic nie pomoge temat uwazam zamkniety

nie chce wsi w aucie ale mocnego kopa,a za ta kase musze szukac tego co tanie.nie pisze przeciez o jakis alphardah czy jak im tam.nie mialem jeszcze skrzyni ani wzmacniacza wiec skad mam wiedziec jak co gra i co jest godne polecenia?od tego jest forum zebym sie dowiedzial.tak tez myslalem zrobic z tymi glosnikami,ale ile ja za nie dostane?chyba trzeba bedzie dozbierac i wywalic obecne jak tak jak piszesz.tym bardziej ze ciezko bedzie wepchac skrzynie do tego plytkiego bagaznika gdy w polce siedza owale.
gdybym jednak ze wzgledow finansowych pozostal przy obecnych glosnikach to myslisz ze gdy wstawie skrzynie i wywale tylne glosniki to odczuje ze ich nie ma?czy tez moze skrzynia da taki efekt ze nawet nie zwroce uwagi?
a co myslisz o skrzyni mac audio red attack 30 cm bass-reflex?daje rade?tania jest...ale czy dobra?

red attcak moj kumpel ja ma a ja probje opchnac lipa
glosnikow z tylu za bardzo nie odczujesz zreszta szerokopasmowe glosnki to nie sa glosniki ni bas ni nic

glosniki opchniesz za 130 zl 6x9
a przod nie wiem ale pewnie wiecej

wiec troche dolozysz i bedziesz mial dobry sprzet

przerob wejscia na 16cm kup 4 -kanalowy wzmacniacz i zapewniam cie ze zagra to o niebo lepiej niz te twoje wszytkie glosniki a potem kupisz sub

a nie bede doradzal ci zebys kupil 2 kanalowy wzmacniacz bo bedziesz mnie za jakis czas klal bo jak kupisz 2-kanalowke to i tak bedziesz ja potem zmienial a na nowym sprzecie stracisz duzooooooooo a potem jest ciezko wszytko sprzedac.....wiem cos o tym

moj kolega byl w takiej sames sytuacji jak ty, przod zestaw 13, tyl magnat 6x9 wzmacniacz xploda 1x140 i skrzynia mac audio i nieciekawe to gralo skrzynia jest kiepsa jakosciowo ale w tym przedziale cenowym nie ma innego wyjscia,

a teraz zmienia na ten zestaw co ci napisalem sam mam hertza z przodu mocniejszego audisona i sub JL, i jak do gra....hmmmmmmmm

w jakim sensie ten red attack lipa?pierdzi,charczy czy za mało mocy?pod jakim wzmakiem chodzil?mi nie zalezy na audiofilskim basie,ma byc glosno,mocno,nie pierdziec i w razie potrzeby potrząsnąc autem.wiem ze najlepiej zapodac skrzynke za 2000 i wzmaka za tyle samo zeby wyprulo flaki,ale niestety nie stac mnie.tak wiec musze szukac kompromisu.tak wiec napisz co bylo nie tak z tym mac audio.pozdro.

a czy ja proponuje skrzynke za 2000zl??
mozesz ew wziasc JBl 25 ale to juz nie to samo
a wzmacniacz monocara i spokojnie sie zmiescisz w kej kwocie i bedzie gralo o niebo lepiej niz twoje mac audio

a samachodem za ta kase ci nic nie zatrzesie,jak chcesz zeby sie bylo slychac z odleglosci 5 km to sobie kup tube efekt gwarantowany,od tego dudniea ci leb rozerwie

a mac audio jest kiepska jakosciowa co tu duzo mowic jej bas to tandeta moc zawyzona , ona grala pod dwoma piesykami xplod 1x140rms , samochodem to nie zatrzesie,

ja nie mowie o sprzecie dla audifila, za takie cos trzeba wydac 10 tys wzywz

340jlb+430monocar+350 hertz+kable150+przerobiienie drzwi i wytlumienie domowym sposebem 100wzwyz

myslisz jak zaje.... duzy glosnik do bagaznika to beda sie za taba odglondaly panny, co z tego ze bedziesz mial duza skrzynie podpieta pod wzmacniacz 200rms, jak twoj przod to nedza 13cm i jest zasilany 14 watami na kanal psuje caly efekt a glosniki z tylu juz calkiem

ech co tu dluzej gadac to moja wypowiedz

a jak chcesz konkretny bas zeby naprawde ci samochodem zatrzeslo to wzmacniacz
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56384325

glosnik TSW306C

na przod hertz i odzielny wzmacniacz

wiec cudow sie nie spodziewaj za twoja kase

a co sądzisz o tym?

skrzynia signat
za 369zl ze skrzynia

i wzmacniacz
crunch

lub
signat

ewentualnie
mac audio

no i od biedy
mac audio

a ten dalej swoje ,widze ze jednak ze zmarnowalem swoj czas na wypowiedzi bo wnioskow zadnych nie wycignoles

pytam cie o opinie a ten signat w gt podczas testu skrzyni basowych zostal oceniony bardzo dobrze,wiec jesli uwazasz go za chlam no to moze zweryfikuj swoja wiedze.a z glosnikami zrobie tak jak mowiles pytam cie juz tylko o bagaznik.jesli nie chcesz to sie po prostu nie wypowiadaj na ten watek.
a co do tego wzmaka monacor czy uwazasz ze wzmacniacz za ta kase moze miec tyle w mostku w rms?chyba wtedy kazdy by go kupowal bo taka moc patrzac na inne firmy to jak za darmo?

[ wiadomość edytowana przez: dan_olek dnia 2005-07-11 09:17:06 ]

czlowieku o co ci chodzi mialem ci podac cos w tym przedziale cenowym

nie mowie ze ma tyle w mostku......twoje mac audio tez tyle nie maja malo jaki wzmacniacz ma tyle co pisza, nawet jbl, ale ten monocar wybralem dlatego ze to najlepsze rozwiazenie w tym przedziale cenowym i nie jest zly jakosciowo a gdzie indziej bedzie kosztowal nie 430 tylko 580, na allegro firmy kupuja towar w promocjach jest wyprzedasz koncowki modelu itp. stad ta cena

podalem ci wzmacniacza audisona on tyle w rms ile na nim pisza,
tylko ciebie na niego nie stac

zdecyduj sie o co cio chodzi czy dobry wzmacniacz czy tani

ale jak chcesz miec koniecznie 2-kanalowke ale bedziesz tego niedlugo zalowal i sprzedasz to duzo taniej bo to bedzie sprzet uzywany
http://www.jtp.ldc.pl/JTP/car_audio/oferta/index.php?cat_id=3&subcat_id=11&man_id=4&prod_id=1971

i glosnik
http://www.jtp.ldc.pl/JTP/car_audio/oferta/index.php?cat_id=2&subcat_id=8&man_id=4&prod_id=1974

kable 20kwadrat

a kto mowil ze signat to chlam???????????????
ja???????????
gdzie???????????

nie wypowiadalem sie na temat signata bo nigdy nie slyszalem jak to gra..............

mowie o sprzecie z ktorym mialem doczynienia,

zdecydowalem ze zamontuje kable do wzmacniacza i tak wyposazonym samochodem pojade,popodłączam i zobacze co jak gra i czy moze jednak wywalic te glosniki i poczekac z subem jesli bedzie kicha gralo.a wiec doradz cos na temat kabli :
dietz w tym zestawie jest kabel 20mm kwadrat wiec taki jak mowiles.tylko ze drogo.da rade taniej i dobrze? patrzylem tez na tansze zestawydietz ale chyba kable 10mm beda za cienkie?z tanszych firm nie wiem jak jest z jakoscia ale jak patrze na te sznurowki na allegro...nie chce kupowac czegos w ciemno.czy w tych zestawach kabel glosnikowy wykorzystuje sie do podlaczenia skrzyni do wzmacniacza?z tego co sie orientuje to sa one bez koncowek z cinchem a w skrzyni takie raczej jest?czyli trzeba dorobic koncowki?tak wiec koszt rosnie.jesli mozesz to podaj mi jakies nieszokujaco drogie i dobre propozycje i realny koszt wszystkich kabli.aha,jeszcze kwestaia montazu:lepiej zlecic to profesjonalnej firmie(100 zl),zrobic to u elektronika(60 zl) czy samemu?

wiec tak juz sie pogubilem, chcesz 2 czy 4 kanalowy wzmacniacz

jesli chcesz 2 kanalowy wzmacniacz i skrzynie to mozesz kupic kable 10 takie za 55 z allegro i to bedzie grac , ale .........im ciensze kable tym sa wieksze spadki mocy
wiec jak masz cos robic to rob dobrze decyzja nalezy do ciebie

te kable co podales sa dobre i sprawdzone jak masz oszczedzac to zaszczedzaj na podlonczeniu bo podlonczenie kabli to zadna filozofia spokojnie sobie z tym poradzisz

napisz do tego goscia a allegro i zapytaj sie co jest dokladnie w tym zestawie

w tym zestawie sa wszytkie potrzebne kable.............
napisz do niego moze cos ci opusci ja zawsze tak robie

na razie wrzuce kable do dwukanalowki,pojade,podlacze,jak sie nie spodoba granie to kable i tak sie przydadza na przyszlosc.od czego zalezy wartość bezpiecznika?patrzac na te zestawy na allegro to kabel glosnikowy nie ma koncowek,wiec jak sie montuje taki kabel do wejscia na skrzynce?dorabiac koncowki?

kabel glosnikowy podlanczasz normalenie plus do plusa minus do minusa, a mowiac o koncowkach pewnie chodzi ci o zarobienie na kablu tych widelek......

Skoro jesteś z Olsztyna to podjedź do Budwila na Żelazną, tam dowiesz sie wszystkiego o głosnikach, kablach itp.

zdecydowałem ze jednak wywalam glosniki,daje panele na przod 16 cm,wygluszam drzwi i wkladam skrzynie.
w zwiazku z tym kilka pytan :

1.czym wygluszyc dobrze i tanio?wygluszac tapicerke i blache?chyba najwygodniej bedzie matami,co polecasz dobrego i taniego?

2.glosniki o ktorych myslalem to

a) hertz

(kumpel ma w aucie dls ,gra swietnie,zwlaszcza soczysta i metaliczna gora,graja pod samym radiem clarion podstawowy model,czy po tych hertz'ach moge spodziewac sie nie gorszego grania pod moim podstawowym jvc?)

b)signat

c)signat

3.skrzynie tez proponujesz na hertz'u ?slucham tylko czarnej muzy,wiec czy ten glosnik sie do takiego rodzaju muzyki nadaje?chcialbym aby gralo to nisko i "cieplo". i tu mam pytanie-na skrzynie i wzmak z kablami chce przeznaczyc okolo 1000zl,tak wiec lepiej kupic skrzynie na glosniku 25 cm czy 30,czy bedzie duza roznica w graniu?no i pewnie wzmacniacz za ok 500 zl nie pociagnie 30 cm jak nalezy?

z gory dzieki za rady i cierpliwosc w czytaniu tego przydlugiego tematu
aha,znalazlem jeszcze fajna skrzynke za 300 zl na stronie basser.pl
axton,ale czy skrzynka zamknieta zagra wystarczajaco mocno do czarnej muzy?

[ wiadomość edytowana przez: dan_olek dnia 2005-07-18 23:50:26 ]

[ wiadomość edytowana przez: dan_olek dnia 2005-07-18 23:51:01 ]