FELE ALUMINIOWE DO LANTRY 96?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Mam okazję zakupić piękne fele. Rozmiar 7x15, 4x114,3, ET38. W związku z tym mam dwa pytanka.
1. Czy będą pasować?
2. Jakie opnonki na nie wrzucić?
Z góry dziękuje za ewentualne rady.

Powinny pasować. Wątpliwości mam tylko co do ET, ale powinno być OK.
Oponki żeby były zgodne ze średnicą fabrycznego koła to 195/55R15.

No wlasnie to ET tez budzi moje watpliwosci ale gdy przegladalem oferty felg o tych samych parametrach (do Lantry) to ET dla nich wynosilo od 35 do 40. Czy przy zalozeniu oponek 195/55/15 nie bede mial jakis tarc przy wiekszym obciazeniu? Jakie cisnienie polecacie przy tym rozmiarze oponek?

Musisz zagadać z Oddim, on ma w tej chwili w Lantrze 15" z oponami 195/50. Przy 195/55 nie będzie nic tarło pod warunkiem że będzie odpowiednie ET.

Takie zestaw oponka + felga napewno wejdzie do Latry. ET również pasuje.
Ale co do oponki to bym się sprzeczał że 195/55 ma taką samą wartość obwodu koła
Pokaże różnice na średnicach:
seryjne koła w Lantrze to: 175/65 R14 - ich średnica to 583,1
średnica zamienników
195/55 R15 to 595,5
195/50 R15 to 576

Więc tak naprawde bliższe seryjnym są opony 195/50 R15

Ale nie sugeruj się tym co napisałem o średnicach, na profilu 55 jest większy komfort jazdy bo troche wiecej tej oponki nam zostaje między asfaltem a felgą. O gustach się nie rozmawia ale tak jak większość pisała zaletą profilu 55 jest to że lepeiej wypełnia przestrzeń pomiędzy kołem a błotnikiem, a co za tym idzie lepiej wygląda.

Pozdrawiam

Mój błąd Sorki, za pomyłkę, zasugerowałem się opiniami przeczytanymi kiedyś o Lantrze, a nie chciało mi się samemu policzyć, która jest bliższa obwodowi seryjnemu.

Dzieki za rady. Wcześniej zakupiłem ładne felgi sugerując się podstawowymi parametrami i mocno się rozczarowałem jak się okazało, że nie pasują. Dlatego teraz wolałem poradzić się ekspertów. Mam nadzieję, że do końca tygodnia Lanterka stanie na nowych kołach i wtedy zaprezentuje ją tutaj.
Pozdro

jezdzilem na profilu 50 i polecam jednak profil 55, teraz na takim smigam i jest o wiele wygodniej, pozatym to co Oddi pisze z wypelnianiem przestrzeni to swieta racja, nastepny powod dlaczego zmienilem na 55 bo przy 50 jakos tak lyso bylo..co do cisnienia w oponach, teoretycznie 2.0 ale ja jezdze na 2.3 z przodu i 2.2 z tylu, przy 2.0 wyglada jak by bylo za malo powietrza..

Cytat:
seryjne koła w Lantrze to: 175/65 R14 - ich średnica to 583,1

u mnie seryjne byly 195/65 R14

Cytat:
Więc tak naprawde bliższe seryjnym są opony 195/50 R15

fakt na profilu 55 moga byc malutkie przeklamania na predkosciomierzu..

[ wiadomość edytowana przez: BANDITTO dnia 2005-06-23 12:01:23 ]

Na 195/50 też przekłamuje
tylko w drugą strone

A z tym że 2,0 to zamałe ciśneinie to sie w pełni zgadzam, też pompuje troche więcej. Przy ciśnieniu 2,0 oponka nie trzyma tak jak należy.

Wczoraj odebrałem felgi. Troche festyniarskie ale mimo wszystko piękne . Pojechałem z nimi do warsztatu żeby zrobic przymiarke przed zakupem. Jako, że było już dosyć późno musiałem szukać zakładu "domowego". Znalazłem takowy gdzieś w okolicach Łomianek. Ide do kolesia i mówie mu o co mi chodzi. Ten podszedł do bryki zerknął na kółka potem na fele i stwierdził autorytatywnie, że nie bedą pasować. Ja lekkie zdziwko.. bo wszystkie wymiary się zgadzały i pytam się go dlaczego tak sądzi. Facet dopiero wtedy zaproponował, że weźmie miarkę i sprawdzi. Ja mu na to, że wymiary są ok tylko chciałem sprawdzić czy nie będzie za głęboko siedzieć. Wtedy łaskawie się zgodził i zobaczyłem próbkę tego co mnie już niebawem czeka... jak dla mnie REWELACJA!!! Mimo wszystko wielkie dzięki dla pana "Zdzisia", że zechciał mi pomóc bo w Shellu przy Conrada mnie chamsko olali.

czekamy na jakies foto...

Na foto będzie trzeba jeszcze poczekać. Dzisiaj jadę po oponki ale muszę jeszcze skołować pierścienie centrujące i nakrętki bo koleś od którego kupowałem miał komplet do Nissana (piasta 66,1 i gwint nakrętek 1,25). Może się orientujecie gdzie w Wawie moge zdobyć od ręki takie rzeczy?

Lantra juz na nowych kolach Pierwsza fotka. Wiecej zaprezentuje pozniej.

[ wiadomość edytowana przez: tezeeo dnia 2005-07-01 20:51:45 ]

coś mi się wydaje że to moje AUTEKI, które miały być do volvo v40- zgadłem?? We wtorek je kupiłeś??

Tak to sa twoje, tzn. juz moje felgi.

Nawet nie wiedzialem, ze ladne felgi moga tak poprawic wyglad ogolny samochodu. No i zwracaja uwage innych.. dlatego miejsce Toyoty na parkingu strzezonym zajela Lantra

Widziałem dzisiaj na żywo i prezentuje się bardzo ładnie

Pozdro

A gdzie widziałeś?

No jak gdzie? Z pewnością na Bemowie Permanentna inwigiliacja
A tak poważnie to chyba jesteś z Bemowa, więc na pewno nie raz się przypadkiem zetkniesz albo z Oddim, albo ze mną

fajne nie ma co