MotoNews.pl

Zielony w temacie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie
Kupilem 318 is coupe 94' i generalnie mam kilka pytan...
1.Nie wiem dlaczego ale szyberdach otwiera sie kiedy ON ma na to ochote...tj.czasem zaskakuje odrazu (nawet nie musze przekrecac klucza) a czasem lapie dopiero po kilku minutach jazdy...dziwna akcja...podobnie szyby...ciagna z aku jedynie przy otwartych drzwiach (bez kluczyka)...ale przynajmniej zawsze w przeciwinstwie do szyber
Druga sprawa- moc...calkiem sprawnie sie zbiera przyznam...(choc to moja opinia) Smigam na zimowkach jeszcze i w deszcz mam niezly ubaw...ale na suchej nawierzchni dziwi mnie fakt ze specjalnie nie da sie zrobic zrywu...co tam zakreci ale bez specjalnych efektow...nie znam sie specjalnie...wiec prosze o Wasza opinie...Gneralnie sprzeglo sie nie slizga, pi..de tez ma...potrafi sie rozkulac do 230km/h...a ze nie jestem wariatem wiec nie "szaleje" samochodami ktorych uprzednio nie poznam...w tym temacie juz starego pochowalem...wiec mam opory co do i tej furki...fakt ze to moja pierwsza z napedem na tyl wiec wole zapytac czy to normalne przy tej mocy...Z GORY DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZ...

zimówki sa wykonane ze specjalnej mieszanki gumowej o wiele bardziej miękkiej niż zwykłe gumy. z tego powodu wyniika właśnie ich większa kleistość do nawierzchni. radzę ci zmień te gumy bo w ciągu jednego sezonu letniego zedrzesz je do zera.
co do zrywów to widzisz nie o to w autach chodzi. oczywiście lepiej, łatwiej ci bedzie ruszyć z piskiem autem z przednim napędem, bo podczas energicznego ruszania przód podnosi sie do góry dociążając tył co sprawia że koła przednie są odciążone. wynika z tego mniejszy nacisk na przednie koła a w związku z tym łatwiej zakręcić kołami. jednak pamietaj ze jak ci się koła kręcą to nie jedziesz. ważne jest to by koła sie nie kreciły w miejscu tylko sprawiały że auto jedzie a nie piszczy.
pozdrawiam

Szyberdach masz zje..ny a szyby sa ok i tak dzialaja we wszystkich e36.
Marcin ma racje - zmien szybko zimowki bo zajedziesz je na amen.
To sie nazywa wspolczynnik szczepnosci opony z nawierzchnia
Cytat:
z tego powodu wyniika właśnie ich większa kleistość do nawierzchni.

pozdrawiam

Cytat:
2005-07-19 03:01:27, SnipE-mE pisze:
Witam serdecznie

Ja tez witam...
Cytat:

Smigam na zimowkach jeszcze

Cytat:

potrafi sie rozkulac do 230km/h...a ze nie jestem wariatem wiec nie "szaleje

jezeli na zimówkach jechałeś 230km/h to właśnie jest obraz szaleństwa. Nie wiesz, że zimówki nie są przystosowane do takich prędkości? Ja czekałem do niedawana(ok 3miesięcy), aż wywale zimówki zanim sprawdziłem V-max(prawie).

PS: Na suchym asfalcie też sobie poszalejesz z baczkami tylko najpierw musisz się nauczyć. Tak jak koledzy pisali, tylnonapedowym samochodem duzo ciężej sie robi jakiekolwiek piski. pzdr

Cytat:
2005-07-19 09:58:27, Jeztom pisze:
Tak jak koledzy pisali, tylnonapedowym samochodem duzo ciężej sie robi jakiekolwiek piski. pzdr

No nie wiem, nie wiem. Ja swoją 1.6 potrafię bokiem strasznie zapiszczeć. Jak załapie to już leci. I niech przednionapędowce się schowają z tym swoim piszczeniem....
pozdrawiam.

Cytat:
2005-07-19 10:04:34, cjanek pisze:
No nie wiem, nie wiem. Ja swoją 1.6 potrafię bokiem strasznie zapiszczeć. Jak załapie to już leci. I niech przednionapędowce się schowają z tym swoim piszczeniem.... pozdrawiam.

duzo zalezy tez od opon, niektore letnie zapiszcza nawet jak wejdziesz szybciej w zakret a niektore to tylko szumia nawet jak chcesz ruszyc z piskiem

Cytat:
2005-07-19 10:04:34, cjanek pisze:
No nie wiem, nie wiem. Ja swoją 1.6 potrafię bokiem strasznie zapiszczeć. Jak załapie to już leci. I niech przednionapędowce się schowają z tym swoim piszczeniem.... pozdrawiam.

Cjanek, nie mów mi że zrobisz dłuższe piszczenie podczas startu od przednionapędowca podobnej mocy. Jakies Audi, VW, czy inne o podobnej mocy lecą z pizda jeszcze na dwójce, z czym Ty, ja mamy juz problem. A jazda bokiem to co innego. pzdr

tak to czytam isie zastanawiam. czy wiecie ile kosztują dobre opony, takie w miare dobre jak bmw???

Cytat:
2005-07-19 12:19:21, krzysiek77 pisze:
tak to czytam isie zastanawiam. czy wiecie ile kosztują dobre opony, takie w miare dobre jak bmw???

wszystko zalezy od wielkosci polecam opony i opony pzdr

Ja rozmiar polecam 205/45/ no i oczywiscie tylko R17. Takie gumy nie sa drogie i wygodnie w miare sie jezdzi po koleinach. Mozna tez 205/50/R17. Znajda sie na forum zwolennicy szerszych opon ale to jest kwestia gustu

Cytat:
2005-07-19 12:22:42, Jeztom pisze:
wszystko zalezy od wielkosci polecam opony i opony pzdr

ja wiem dobrze, bo ostatnio zmieniałem wszystkie 4. pytanie było zle postawione. czy wam nie szkoda???

Cytat:
2005-07-19 12:37:50, krzysiek77 pisze:
ja wiem dobrze, bo ostatnio zmieniałem wszystkie 4. pytanie było zle postawione. czy wam nie szkoda???

mi do pisku opon, slizgów itp szkoda opon i co wazniejsze samochodu, ale raz na święty czas, trzeba się przekonac, że ma się BMW i tylni napęd pzdr

Pozatym opony praktycznie dostałem za FREE

[ wiadomość edytowana przez: Jeztom dnia 2005-07-19 12:56:09 ]

Cytat:
2005-07-19 10:39:20, Jeztom pisze:
Cjanek, nie mów mi że zrobisz dłuższe piszczenie podczas startu od przednionapędowca podobnej mocy. Jakies Audi, VW, czy inne o podobnej mocy lecą z pizda jeszcze na dwójce, z czym Ty, ja mamy juz problem. A jazda bokiem to co innego. pzdr

Owszem tak, ale jest jedno ale, a mianowicie piszczenie tyłem jest bardziej doniosłe. Chyba to mialem na myśli.
pzdr

Cytat:
2005-07-19 13:28:47, cjanek pisze:
Owszem tak, ale jest jedno ale, a mianowicie piszczenie tyłem jest bardziej doniosłe. Chyba to mialem na myśli. pzdr

"a to siedemdziesiąt pięć..." - Miś.

dzieki panowie

Moje 192 źrebaki nie mają problemów z piszczeniem , czasem mnie to nawet wkurza, jak się chcę z podporządkowanej włączyć na główną i ruszę energiczniej to zostaje bardzo dłuuuuugggi pisk, ludzie się patrzą i pewnie myślą, że burak dorwał bunię i chce na siebie zwrócić uwagę

a ja musialem do tej pory bardzo ale to bardzo wolno moim compaktem TI po rondzie jechac na zimowkach bo jak za szybko w rondzie to piszczaly hehehee

OK...juz bogatszy o nowe doswiadczenia pytam dalej...

1. Co znaczy termin INSPECTION na zegarze i jak czytac z tych "wykresów"...bo pojecia nie mam...bynajmniej u mnie jest jakies 7 pol na skali z czego 3 sa "zapełnione na zielono...trzeci...czwarty i piaty...reszty nie ma...Co to za shiiit...no i najwaznejsze ile mnie to bedzie kosztowac
2. I czy to moje "bejbe" zawsze bedzie tyle palic?? Jezu juz nie wiem jak tym jezdzic...wiecznie sucho...Jaki jest standard spalania (318 iS coupe 94') I druga rzecz...Jak wyglada sprawa z gazem...chodzi mi dokladnie o zywotnosc silnika...spotkałem sie z opiniami tego typu "Checesz zajechac silnik...załoz sobie do niej gaz" no i nie wiem czy zakładać gaz czy szukać sobie dupci o dzwiecznym imieniu Petrochemia
PS
Jeztom pisze:
"Pozatym opony praktycznie dostałem za FREE "
Cytat:

hehehe no ja na urodziny od mamy dostalem bodajże czekolade...kartke urodzinową i 318-tke coupe...w zasadzie tez za darmo

Cytat:
2005-07-20 18:17:50, SnipE-mE pisze:
OK...juz bogatszy o nowe doswiadczenia pytam dalej... 1. Co znaczy termin INSPECTION na zegarze i jak czytac z tych "wykresów"...bo pojecia nie mam...bynajmniej u mnie jest jakies 7 pol na skali z czego 3 sa "zapełnione na zielono...trzeci...czwarty i piaty...reszty nie ma...Co to za shiiit...no i najwaznejsze ile mnie to bedzie kosztowac 2. I czy to moje "bejbe" zawsze bedzie tyle palic?? Jezu juz nie wiem jak tym dokladnie o zywotnosc silnika...spotkałem sie z opiniami tego typu "Checesz zajechac silnik...załoz sobie do niej gaz" no i nie wiem czy zakładać gaz czy szukać sobie dupci o dzwiecznym jezdzic...wiecznie sucho...Jaki jest standard spalania (318 iS coupe 94') I druga rzecz...Jak wyglada sprawa z gazem...chodzi mi imieniu Petrochemia PS Jeztom pisze: "Pozatym opony praktycznie dostałem za FREE " hehehe no ja na urodziny od mamy dostalem bodajże czekolade...kartke urodzinową i 318-tke coupe...w zasadzie tez za darmo

ad1 bylo na forum kilka razy i wystarczy sobie poszukac

ad2 jest oddzielny temat o spalaniu naszych samochodow ale powiem ci ze w miescie ponizej 10L/100km nie da rady a jak cisniesz to i 12 wezmie

jak juz mama dala 318 to na benzyne tez niech daje

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-07-20 18:24:49 ]

Termin Inspection z zegarkiem oznacza wymianę płynu hamulcowego i chłodniczego - wiadomość z ASO BMW.