Bahama yellow - czyli PF 125p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Bahama yellow - czyli PF 125p

[ wiadomość edytowana przez: Mebig dnia 2003-12-17 18:38:45 ]

Zapomniałem dopisać, jakby ktoś widział zdjecia z gazety to autko prawie identyczne jak z naszego zlotu w Poznaniu. Normalnie samochód bajka i pewnie marzenie niejednego z nas.

Mam tego AŚ,a Fiacik piękny.

Tak naprawdę to wtedy się mówiło na ten kolor yellow bahama (inaczej brzmi -prawda) i żeby go dostać to minimum trzeba było dać flaszkę markowego koniaku z Pewexu, panu kierownikowi "salonu" Polmozbytu i poczekać na odbiór autka aż takie przyszło z fabryki. Po samochodzik jechało się na umówiony dzień, czyli w zasadzie wszystko odbywało się jak dziś tylko nieco wolniej

Właśnie,zawsze mam dylemat z tym kolorem.Czy yellow bahama to taki kolor?:

A tak pozatym autko-marzenie tylko po co ta naklejka na tylnym słupku? Nie chciałbym się nikomu narazić ale to po prostu profanacja. Przecież to prześliczny klasyk i to jeszcze w jakim stanie.
Pozdrawiam
Andrzej

tak kao, to jest yellow bahama piękny, tylko szkoda ze robactwo tez go lubi

Cytat:
tylko po co ta naklejka na tylnym słupku? Nie chciałbym się nikomu narazić ale to po prostu profanacja

Nie widzieliście jeszcze końcówki wydechu i świateł przeciw mgielnych z przodu pod zderzakiem. Niestety nie ujęłem tego na fotka ze zlotu.
Więcej nie pisze bo za jakiś czas ludzie będą wytykać niedociągnięcia w moim autku

Ba, panowie, np 32 lata temu było lepiej niż dzis Ojciec kupując Fiata 125p w 1971 czekał na niego 5 dni. Jednego dnia zlożył zamówienie w Motozbycie w Opolu, dwa dni później wypełnił na poczcie przekaz pieniężny na kwotę 160 tysięcy złoty (początek października 1971 - jeszcze w sierpniu Fiat 125p z silnikiem 1300 kosztował 180 tysięcy ówczesnych złotych, we wrześniu obniżyli cenę na 160 tysiaków, ale tylko dla modeli z dźwignią zmiany biegów pod kierą - promocja ) a kolejne dwa dni później już odbierał Fiata w opolskim Motozbycie. Dodam jeszcze, że cała transakcja odbywałą się na iście zachodnio europejskim poziomie, grzecznie, kulturalnie itd. Ojciec zauważył wgniecenie na jednej feldze, po 10 minutach wymienili całe koło, z pocałowaniem ręki.
A dziś?? Kumpel sprawił sobie nówkę Peugeota 206, czekal na niego 3 tygodnie, dostarczyli mu go z dwoma różnymi reflektoarmi przednimi (różnica w kolorze ) na wymianę czekal kolejne 3 tygodnie, a po przejechanych 2000km Peugeot odmówił posłuszeństwa - szlag trafił wtrysk A Fiat?? Jest do dziś
Pozdro!!

3 tygodnie?

Niektórzy "szczęśliwcy" na Fiata Pandę czekali 3,5 miesiąca.

3,5 miesiaca, ale pewnie przynajmniej w pełni sprawną Pindą później wyjeżdzali od Ciebie

Prośba do wszystkich którzy wiedzą coś na temat koloru yellow bahama. Potrzebuje fachowe oznaczenie tego lakieru, mam w planach pomalowanie jednego autka i stwierdziłem ze ten kolorek będzie naodpowiedniejszy. Nie wiem niestety czy jak w mieszalni rzucę hasło yellow bahama czy mi ten przepiękny kolorek umieszają.

[ wiadomość edytowana przez: Mebig dnia 2004-03-23 21:16:19 ]

Cytat:
2003-12-18 18:03:26, kaovietz pisze:
Właśnie,zawsze mam dylemat z tym kolorem.Czy yellow bahama to taki kolor?:

Chyba nie, Yellow Bahama to taki bardziej piaskowy - zresztą zobacz na filmie "Zmiennicy" - oni chyba jeżdzili takim - tak przynajmniej mówili w ostatnim odcinku, jak licytowali ich taksówkę.
Pozdrawiam
Andrzej

Cytat:
2003-12-18 20:40:16, andrzej_krakow pisze:
Przecież to prześliczny klasyk i to jeszcze w jakim stanie.
Pozdrawiam
Andrzej

Heloł!

Żeby jeszcze miał "syrenowskie" klamki, to byłby full pro Ale i tak bardzo ładny egzemplarz. Moje marzenie...

Pozdrawiam
Tony

-----------------
Może i stary, ale za to brzydki.

Czy naprawdę nikt nie zna oznaczeń tego lakieru

Przyjacielu spokojnie!
Poczekaj do niedzieli bo u mnie na osiedlu w tylko ten dzień pojawia się Fiat klasyk ale już z czarną kratką w tym właśnie kolorze.Zapytam się o nr tego lakieru.Wygląda podobnie jak ten na zdjęciu ale jest bardziej słoneczny.

Macie koledzy historyczną fotkę:

To jest nasz były Fiat w kolorze Bahama Yellow. Jakby ktoś miał wątpliwości: - to ja stoję w tylnych drzwiach.
Jak widać na obrazku już od dawna jestem fanem FSO.

Cytat:
2004-03-24 00:15:03, Peter83 pisze:
Przyjacielu spokojnie!
Poczekaj do niedzieli bo u mnie na osiedlu w tylko ten dzień pojawia się Fiat klasyk ale już z czarną kratką w tym właśnie kolorze.Zapytam się o nr tego lakieru.Wygląda podobnie jak ten na zdjęciu ale jest bardziej słoneczny.

Będe wdzięczny

Cytat:
A dziś?? Kumpel sprawił sobie nówkę Peugeota 206, czekal na niego 3 tygodnie, dostarczyli mu go z dwoma różnymi reflektoarmi przednimi (różnica w kolorze ) na wymianę czekal kolejne 3 tygodnie, a po przejechanych 2000km Peugeot odmówił posłuszeństwa - szlag trafił wtrysk A Fiat?? Jest do dziś

Może się autko w drodze do pana Dealera spierniczyło z lawetki i potem było w naprawie, stąd ta różnica w kolorkach świateł-jedno to pewnie zamiennik z Tajwanu Ja bym radził ekspertyzę lakierku zrobić i postraszyć Pana Dealera sądem.

[ wiadomość edytowana przez: predki dnia 2004-03-24 17:15:20 ]

No i jak ludkowie, zna ktoś nr tego lakieru?? Tego co jest na zdjęciu i ew. oryginalnego (jeśli to dwie inne rzeczy; może jakieś linki?). W ostateczności nr kolorku z jakiegoś innego auta o tej samej barwie, odcieniu. Np. często widzę najnowsze maluchy w kolorze kanarkowym, czy to te same co fso z lat 70??

Cytat:
dwa dni później już odbierał Fiata w opolskim Motozbycie

Znam dość dobrze historię tego obiektu jak i niktórych ludzi kiedyś tam pracujących (lata '80 i połowa '90). A jaki piękny magazyn tma jest