Accent 1.3 98r. rezerwa paliwa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy ktoś się orientuje przy jakim stanie paliwa zapala się światełko rezerwy i czy wogóle się zapala ? Accent 1.3 98r.
pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: rem-pow dnia 2005-05-09 13:31:27 ]

Rezerwa sie napewno zapala, kontrolka znajdyje sie na samym srodku tego paskapod zegarami ze zaswiecaja sie wszsytkie kontrolki, co do rezerwy to cieko tak jednoznacznie okreslic kiedy sie zapali, ale tak jak ju mnie to wskaznik paliwa musi zejsc ponizej zera zeby rezerwa zaczela sie powoli zaswiecac. Kontrolka dziala troszke inaczej jak w autach starszych, nie zaswieci sie odrazu ani nie mruga tylko powoli zaczyna sie swiecic i powoli tez gasnie, ale napewno jest i powinna dzialac. Na rezerwie jeszcze powinienes zrobic miedzy 50 a 100 km.

Też to przerabiałem i bałem się, że mam kontrolkę spaloną. Czekałem baaaardzo długo aż w końcu zaczęła świecić. Wskaźnik schodzi poniżej kreski przy zerze a w baku tylko ok. 4-5 literków.

Witam
A może ktoś mi powiedzieć jak jest w Pony w którym momencie się zapala kontrolka paliwa. Nigdy nie dopuściłem do tego aby zabrakło mi paliwa ale też nigdy nie zapaliła mi się ta kontrolka. Sama kontrolka jest sprawna bo po sprawdzeniu na "krótko" się świeci. Ze zbiornika kiedyś próbowałem wyjąć cały czujnik, ale śruby są tak zardzewiałe że można o tym zapomnieć.
Ciekawe przy jakiej ilości paliwa powinna się sama zapalić.

Chciałbym Wam pomóc, ale u mnie odwrotnie, pali się cały czas, poza nielicznymi wyjątkami gdy podjadę na stację . Tak poważnie, to kontrolka zapala się dopiero gdy wskazówka już opadnie całkowicie, po kilkudziesięciu kilometrach. Od pierwszego zapalenia (zazwyczaj na nierówności terenu lub przy większym przeciążeniu) spokojnie można jeszcze przejechać min. 50km. Gdy zapali się na stałe, jest już gorzej 20-30km. Jednak nawet w momencie gdy zacznie się dławić, z 10km jeszcze pociągnie.

w moim accenciku 1.5 z 99r od pierwszego zapalenia sie rezerwy udalo mi sie przejechac rowne 54km, potem stanal i nic juz nie chcial zrobic, a mnie czekalo dymanie z karnistrem na CPN . nie jezdze zbytnio oszczednie, dlatego u innych wynik moze byc wyzszy, ale orientacyjnie jak dobijacie do 50 na rezerwie, to szybko na stacje

a w moim scoupe na rezerwie ( od 1 zaswiecenia ) zrobilem okolo 80 km przy takiej sredniej jezdzie po miesice

Hej! Nie rozumiem pewnej rzeczy a mianowicie rezerwa zaczyna się od momentu zapalenia się kontrolki na stałe (przekręcam kluczyk i się pali) czy jak zaczyna okresowo się zapalać?Mam Accenta 1,5 95r wskazówka schodzi na czerwone pole ale nie leży całkowicie i w tym momencie potrafi zapalić się i gaśnie pochwili i długo się nie zapala. To ile mogę przejechać bo jestem ciekawy na ile mogę sobie pozwolić a nie chcę dopuścić do całkowitego wyczerpania? Czy czerwone pole jest już rezerwą czy moment palenia się kontrolki? Pozdrawiam!

Rezerwa to terminologia umowna. Możesz mówić że jesteś na rezerwie jak Ci spadnie na czerwone pole (ja np. takiego nie mam), jak Ci wskazówka opadnie, jak zaświeci się lampka na stałe, czy jak zacznie się dławić. Ale tak jak wszyscy mówili, od pierwszego zapalenia (mrugnięcia) lampki, masz mniej więcej 50km (jak masz model a'la Chrzaniu to zrobisz 80)