MotoNews.pl

Lampka oświetlenia silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po długich poszukiwaniach nie znalazłem aby ktoś zrobił to co ja, więc do rzeczy:
Okazuje sie, że juz fabryka wpadła na pomysł umieszczenia w komorze silnika lampki oświetlającej, gdyż we wzmocnieni klapy silnika wprowadziła otwór dokładnie dopasowany i wyprofilowany do oprawki lampki jaką mamy w bagażniku i w schowku.

Zasilanie podłączyłem poprzez oprawke z bezpiecznikiem bezpośrednio do akumulatora, natomiast mase wziołem z czujnika otwarcia klapy z autoalarmu.

Co prawda w sklepie nie mieli oryginalnej lampki do espero, ale dokładnie taka sama jest montowana w bagażniku lanosa i nubiry

Po skończonym montażu, który trwał w moim przypadku całe 20 minut mozna sie cieszyć efektem końcowym:

PS. Pomysł nie jest mój, podpatrzyłem coś takiego na zlocie w Iłkach w samochodzie Lego'a

-----------------
czasem tu zaglądam

Tomek Mydlowski ma tak juz od dawna

Cytat:
2005-07-27 21:53:06, QLogic pisze:
Tomek Mydlowski ma tak juz od dawna

Nie wiedziałem, a na forum nic o tym nie znalazłem

-----------------
czasem tu zaglądam

No to jest patent z Opla, nawet w astrach I bywały.
Wzmocnienie maski jest takie samo pod spodem.
Ale dobrze wiedziec ze pasują z innych miejsc.
Chyba zainwwestuje w to cudo

w kadetach jest taka lampka w tym miejscu

Ja ostatnio mysle, zeby sobie doswietlic bagaznik jeszcze ze dwiema takimi lampkami, bo jak sie wieczorem otworzy to prawie nic nie widac (i to pod warunkiem, ze nic nie zaslania lampki )

A ja jestem na etapie przekaznika do tej lampki w bagazniku, bo mnie wkurza ze jak otworze dzrzwi to sie pali, nawet przy zamknietym bagazniku.
Juz raz tak rozładowałem akumulator - tydzien postoju z otwartymi drzwiami brrr

a to nie wiedzialem. jutro montuje tam wylacznik tej lampki.

Cytat:
2005-07-27 22:29:02, maltoron pisze:
A ja jestem na etapie przekaznika do tej lampki w bagazniku, bo mnie wkurza ze jak otworze dzrzwi to sie pali, nawet przy zamknietym bagazniku. Juz raz tak rozładowałem akumulator - tydzien postoju z otwartymi drzwiami brrr

Przekaznik? Zdaje sie, ze wystarczy dioda Chyba, ze masz inaczej cos zrobione niz bylo u mnie...

Jaka dioda ?

Przekaznik jest załączający i sterowanie bierze z prztyczka otwarcia klapy.
Czyi swiatło w bagazniku bede miał dopiero po otwarciu klapy i tylko klapy.

Podniecony w/w wymienionym usprawnieniem lecę co sił w nogach do mojego ukochanego zardzewiałego autka coby mu zakomunikować radosną nowinę, że też będzie miauo wspomnianą lampkę. Siłuję się z zamkiem (bo bateria w pilocie wysiadła), ciągnę pospiesznie za dzwigienkę otwierająca maskę silnika (na szczęście nie została mi w rąk... w ręk... w dłoniach), klap drzwiami (szyba nie wypadła), sus na przód auta (bez strat), macha do góry (mało sobie zębów nie wybiłem) a tu ...

Ale pokolei
szczęście, to już zaraz...
macha leci do góry (dżizas)...
co to jest???
dlaczego ktoś mi tu to zamontował...
ZONK
po grzyba ja w tym właśnie momencie mam zamontowaną podbitkę maski silnika???
wrrrrrr
chwiła zastanowienia
ale to się wytnie
Ech ten Esperak, tyle emocji w przeciągu tak krótkiej chwili Po pracy pojadę do ASO po lampkę, wrzucę do schowka i niech czeka na wenę tfurczą mam nadzieję, że za bardzo nie zmasakruję tej podbitki a pod nią jest faktycznie ów otworek!!!

Pomysl z lampka jest ok. ale ja zamontowal bym na kabelku wylacznik - po co ma swiecic caly czas? Nieraz w garazu zostawialem otwarta maske, by np. podladowac aku

Standardowo w espero lampka w bagazniku nie swieci sie po otwarciu drzwi. Jesli masz inaczej to spece od alarmu poszli na latwizne.
Ja zamontowalem sobie osobny pstryczek, ktorym moge wylaczyc lampke bagaznika, bo w garazu zostawiam klape otwarta - niech sie wietrzy.

Jesli chodzi o wyladowanie akumulatora przez otwarcie drzwi - polecam sterownik oswietlenia wnetrza STOW-3 (szukaj na allegro) - pomimo otwartych drzwi po kilku minutach i tak zgasnie swiatelko.

Ja już od 1,5 miesiąca mam zamontowaną lampkę z wyłącznikiem.
Lampkę kupiłem w REALU za 8 zł (z zintergowanym wyłącznikiem i żarówką w komplecie). Dodatkowo podpiąłem ją pod czujnik otwarcia maski (od alarmu). Lampkę przykleiłem do maski za pomocą taśmy dwustronnej (też była w komplecie).
Natomiast czujniki klapy bagażnika i maski silnika odseparowałem diodami.
Efekt jest taki, że jeżeli otworzę drzwi to świeci się wyłącznie lampki ośw. wnętrza (bez diód świeciły się dodatkowo lampki w bagażniku i pod maską). Natomiast jeżeli otworzę bagażnik, czy maskę to oprócz lampki w bagażniku zaświeca się też ośw. wnętrza (o ile nie jest wyłaczone przyciskiem przy panelu ośw.)

Cytat:
2005-07-28 14:15:29, Robert_S pisze:
Standardowo w espero lampka w bagazniku nie swieci sie po otwarciu drzwi. Jesli masz inaczej to spece od alarmu poszli na latwizne.

A to u mnie nie powinna się świecić, a się świeci?

PS. Po co podładowywujesz akumulator?

ja tam aku podladowuje z alternatora, podczas jazdy

Cytat:
2005-07-29 07:08:38, piotr_ek pisze:
A to u mnie nie powinna się świecić, a się świeci? PS. Po co podładowywujesz akumulator?

Kiedys mialem padajacy akumulator i w zimie dla swietego spokoju ladowalem. Teraz tego nie robie.

Cytat:
Czyi swiatło w bagazniku bede miał dopiero po otwarciu klapy i tylko klapy.

hej moltoron, a co jak otworzysz bagażnik kluczykiem ?

Cytat:
2005-07-29 19:34:15, ZBYCHOL pisze:
hej moltoron, a co jak otworzysz bagażnik kluczykiem ?

a co ma byc?? przeciez lampka w bagazniku ma swoj wlacznik

Cytat:
2005-07-29 21:43:56, qbaj pisze:
a co ma byc?? przeciez lampka w bagazniku ma swoj wlacznik

małe pytanko gdzie jest ten włącznik(w którym miejscu)??

to włącznik wyciskowy, otwierasz blacha go "odbija" tzn pozwoli mu sie wysunac - jest na sprezynce wcisniety przez bagol. poszukaj na okolo bagaznika w miejscach styku blachy z blacha. gdzies jest taki "dzyndzel" zdaje mi sie po lewej na dole