MotoNews.pl
4 Znaczek - LICENCJA FIAT (103839/0) - NT

Znaczek - LICENCJA FIAT

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Mam małe pytanko co to za znaczek jest poniżej ? Dostałem foty na maila i facet pisał, że jest nówka jeszcze z opakowania świeżo wyjęty

Dla porównania dwa inne znaczki, które też się między sobą różnią (litera A) Wiem, że jeszcze były prywaciarcskie z taką czarną oprawką (moch'u taki chyba ma)

hmmm pewnie w różnych latach różne loga przerabiali

Dzisiaj widziałem taki na maluchu z 1978r. Ciekawie to wygląda, ale na samochodzie z tego roku.
Ten malec miał orginalne fele bambino z wytłoczonym napisem "FIAT" - Miodzio

moze tez wyrob prywaciarski albo z pierwszych serii

Cytat:
2005-07-03 01:39:21, Chudy89 pisze:
Dzisiaj widziałem taki na maluchu z 1978r. Ciekawie to wygląda, ale na samochodzie z tego roku. Ten malec miał orginalne fele bambino z wytłoczonym napisem "FIAT" - Miodzio

Ale widziałeś konkretnie jak ten na pierwszych trzech zdjeciach, czy tylko znaczek licencji fiata ? Może ktoś wie więcej na ten temat Potrzebuje szybkiej informacji co to jest, czy to gotowy wyrób czy jakiś półprodukt ? Jestem młody, więc się za bardzo nie znam, ale czy kiedyś były tak pakowane znaczki jak widać na fotach ? Bo chyba nawet nie rozpakowany on jest jak tak bliżej się przyjrzeć Czy ktoś był by chętny na kupno takiego jak na tych pierwszych fotkach ? Jeżeli tak to na priv prosze oferty

a ja mam jeszcze zupelnie inny z 76 roku

A możesz wrzucić foto ?

Niżej foto tego prywaciarskiego znaczka:

zauwaz ze ma "glebiej" te paski z boku osadzone, oraz rozni sie od tego co ty mas znajbardziej podobnego tym ze nie ma mocowania na srubki (gwint) tylko takie czopy na ktore nasada sie plastykowe koleczki

Z tego co się dowiedziałem to ten znaczek został wyprodukowany w spółdzielni rzemieślniczej na Żoliborzu

Inną ciekawostę jaką dziś wypatrzyłem na maluszku z 79-tego był znaczek niżej widoczny Był on w miejscu, gdzie zawsze jest licencja To też jakiś kolejny wyrób rzemieślniczy ?

Ten maluszek też miał chromowane obramówki świateł. Pierwszy raz się z takimi spotkałem

wow

mialem kiedys takiego malera ze znaczkiem fsm zamiast licencji (600cm '76 ostatni klasyk czerwien mexyk) byla to wersja na export do wloch chrom ramki tez byly ale ladniejsze antykradzierzowe

a może to jest forma do takiego znaczka? Jakby go zalać plastikiem to powiniem wyjść znaczek "Licencja Fiat".

Co do znaczka FSM zamiast Licencja Fiat. Kiedyś miałem taki znaczek, kupiłem go z Maluszka na jakimś szrocie.
Według mnie takie znaczki mogły być montowane przez FSM w momencie gdy utracili licencję na Polskiego Fiata 126p a zostały im jeszcze blachy z dziurami pod znaczki.
Ot takie przejściowe zapełnienie dziur.

Cytat:
2005-07-12 17:30:04, czeczun pisze:
a może to jest forma do takiego znaczka? Jakby go zalać plastikiem to powiniem wyjść znaczek "Licencja Fiat".

Właśnie mam go już na biurku i jest to rzemieślniczy znaczek wykonany z plastiku z metalowymi uchwytami, więc wątpie by była to foma Zwłaszcza po co na formie ktoś by malował litery i paski

[ wiadomość edytowana przez: GR235I3K dnia 2005-07-12 17:53:16 ]

Cytat:
2005-07-12 17:10:06, stalkerx pisze:
mialem kiedys takiego malera ze znaczkiem fsm zamiast licencji (600cm '76 ostatni klasyk czerwien mexyk) byla to wersja na export do wloch chrom ramki tez byly ale ladniejsze antykradzierzowe

tzn jakie? bo wogole sprawa sie ma tak =- ze chrom ramki nie sa z pierwszych malcow. w pierwszych malcach sam zameczkebyl przymocowany do uchylnej szybki BEZ tej calej listwy. tak widnieje na obrazkach.

Cytat:
2005-07-12 23:06:28, Pat_kdb pisze:
tzn jakie? bo wogole sprawa sie ma tak =- ze chrom ramki nie sa z pierwszych malcow. w pierwszych malcach sam zameczkebyl przymocowany do uchylnej szybki BEZ tej calej listwy. tak widnieje na obrazkach.

chyba chodziło o ramki wokół przednich świateł

Ten znaczek FSM, ponoć był w wersjach eksportowych. Widziałem jednego maluszka w Łodzi z takim znaczkiem w perfekcyjnym stanie.

pisalem o trojkacikach uchylnych

W gdyni jest jeden jasno niebieski malec (jakas babcia nim smiga) i ostatnio dokladnie go ogladalem to mial znaczek licencji na czerwonym tle + srubki.

Najstarsze trójkąciki uchylne rzeczywiście nie miały ramki, fajny rarytasik. Szczególnie w czasach kiedy złodzieje, głównie przez ten element dostawali się do środka pojazdu.

Mój nie ma całej ramki, a tylko tą dolną listewkę z zamkiem, ale ta część jest w opłakanym stanie.