| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
gt115pssss HF MEMBER scoupe gt wawa | 2005-07-16 20:18:22 mam drugi kolektor skrzynkowy, i chcialem go spolerować na lustro, wiadomo dlaczego, seria to niedoróbka choc nie jest jeszcze tragicznie, popytałem sie trochę, ale wiadomo ceny w wawie tragicznie wysokie,słyszałem że można się samemu w to bawic macie jakies pomysly jak to się robi, ja juz troche się dowiedziałem z innego forum ale nie chce zdradzać bo jest troche śmieszne, z góry dzięki za wszelkie info
|
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-07-17 12:37:58 zapytam sie z głupia po co? chodzi ci o zewnętrzny wygląd czy o środek ? i koniecznie ma być lustro? |
CzEkCzEk HF MEMBER PONY 1,5 GLS / Mega ... Zabrze | 2005-07-17 22:45:16 Witam,
artur.. odpowiem ci po co, kolektor poleruje sie od srodka na lustro po to zeby spaliny latwiej sie wydostawaly, w seryjnym kolektorze zawsze znajdziesz jakies nierownosci ktore powoduja to iz spaliny trudniej wydostaja sie na zewnatrz. tak nawiazujac do tego to jakbys mial maluszka to wiedzialbys po co sie to robi
gt115pssss nie powiem jak to zrobic w twoim przypadku ale w malaczu to robilo sie w ten sposub ze papierem sciernym nie za grubym, zbieralo sie wieksze nierownosci a jak juz bylo ok to pasta polerska i jazda na az sie bedze swiecic jak psu jajca, powim ci tyle ze w ci.l z tym roboty. |
gt115pssss HF MEMBER scoupe gt wawa | 2005-07-18 21:22:42 no dokładnie chodzi o to by spaliny wydostawały sie jak najszybciej,w moim przypadku gdy jest tspręzarka jest to bardzo pomysłowa sprawa jak mozna cos jeszcze wykrzesić z samochodu nie ingerując w silnik,kolektor mam skrzynkowy wie poluche docieram w trzech gardzielach prawie wszędzie,tylko w jednej jest kłopot,ale jak sami wiecie jak sie głęboko wkłada to ju z nie ma siły docisku i nic to nie daje, ja własnie jechałem papirem i na włotach kamieniem szlifierrskim na wiertarce z bardzo małą predk. i ostroznie, nie powiem jeden spaw byl do dupy to go poprawiłem i teraz jest o wiele lepiej, no własnie HIN musi być coś co sie nakładan na wierterkę jakaś przedłuzka i to robi całą robotę za ciebie, bo ręcznie to jest długa zabawa na kilka ładnych popołudni no to co lubia wszyscy odciski ,
może jeszcze ktos coś wie w tym temacie |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-07-19 17:03:35 no wszytko pięknie chłopaki tylko ja z natury nie jestem zwolennikiem pracy z której mało albo nic nie wynika i obawiam się ze z tego polerowania za duzo nie wyniknie, ok poprawienie spawów i zadziorów tak... ale dalej to już naprawdę chyba przyrosty pomijalnie małe, cały dowcip w kolektorze to konstrukcja i te wszytkie skomplikowane obliczenia fali spalin, jasne że wykonanie jest wazne ale polerowaniem to juz tam za duzo nie mozna c stąd m ój sceptycyzm
ale oczywiscei to IMHO i jak ktoś lubi to fajnie. A nie myślałeś podrzucić to kolesiowi co ma piaskarkę i robi np felgi jak zgrubsza juz zrobiłeś to on powinien to pieknie wyprowadzić na gładko, w akcji polerowania widziałem dremela oraz końcówki z papierem sciernym ułozonym w coś na kaształt listków oraz własnie najpierw srutowanie a potem piaskowanie. |
gt115pssss HF MEMBER scoupe gt wawa | 2005-07-19 22:09:30 tak wszystko fajnie ale to włąsnie musi byc robione nie na okrętkę tylko w kierunk u wylotu spalin,a z tym na lustro nie chodziuło mi że ma sie swiecic jak psu jaka, chodzi właśnie o poprawienie spawów i wżerów, a efekty są myślę takie jak przy stożku średniej jakości albo jeszcze lepsze ale to moje zdanie,
a co tego węża to jaka on mial średnicę? bo jak ma byc zbliżony do wielkości kanału to ja takiego jeszcze nie widziałem,a z tym prętem to się trochę wiem jak to wyglądać ma ja robiłem cos podoibnego już, ale jak nawet na wolnej prędkości powstanie rysa to obawiam sie że to moze tylko pogorszy wydostawanie się spalin bo powstanie zawirowanie, czy ty jarek teraż sie w to nie bawiłes, ale napewno ci sie nie chcialo raz jak ktos ma 2 kolktory to rozumiem a tak to nie ma się auta na kilka dni koszt uszczelki itd. macie jakies info o przyroście mocy bądz momentu obr. [ wiadomość edytowana przez: gt115pssss dnia 2005-07-19 22:12:18 ] |
schuberth HF MEMBER (byly) Hyundai Scoup ... Katowice | 2005-07-20 11:36:52 Cos o przyrostach mocy po wymianie kolektora na sportowy - nie myslales o tym zamiast polerowac i n ie byc pewnym skutkow Looknij sobie na stronke mojego kumpla TU, polecam dzial hamownia i wykresy. Masz tez porownanie mocy silnika zasilanego gazem i benzyna. Pozdrawiam.
P.S. Szukam czegos takiego do mojego H ![]() |
PioMan HF MEMBER Hyundai Accent Warszawa | 2005-07-20 17:10:22 Szczeze mowiac zajal bym sie dolotem. Kolektor wydechowy i jemu zorbic polerke i porting. Nawet jak nie dopasujesz glowicy do niego to i tak zyskasz efekt i napewno lepszy niz przy polerce samego wydechu |
gt115pssss HF MEMBER scoupe gt wawa | 2005-07-20 18:30:42 no tak ale nie wiem czy wiesz shubert jak wygłąda u mnie kolektor a ty mi mówisz o czyms co jest nie realne, brak $$$$ u mnie nie mogę póśc do sklepu i kupić sobie kolektora sport,bo wtedy to wiązałoby się ze zmianą turospr,a co najwyżej zmianą układu mocowania myślę że wylot wtedy musiałby być spłaszczony,mój kolektor to mały kawałek metalu mniejszy cgyba nawet od pudelka po butach
a w zawirowaniu i mpóżnej godz nie dodałem tego co jest najważniejsze, a uzupełnił to jarek opróżnianie z gazów,to jest podstawa, [ wiadomość edytowana przez: gt115pssss dnia 2005-07-20 18:33:13 ] |
schuberth HF MEMBER (byly) Hyundai Scoup ... Katowice | 2005-07-20 20:47:58 ano tak - moj blad - przyznaje - masz przeca turbo.. i masz problem w takim razie polecam piaskowanie |