Problem z TERMOSTATEM

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam Espero 1,5 i chciałem sobie termostat wymienić... ale w poradach jest silnik 1,8/2,0, a co z 1,5 da się to zrobić

Cytat:
2005-07-06 13:55:24, Kryszyn pisze:
Mam Espero 1,5 i chciałem sobie termostat wymienić... ale w poradach jest silnik 1,8/2,0, a co z 1,5 da się to zrobić

Wpisz Termostat w wyszukiwarce

Termostat w 1,5 16V

Termostat wpisywałem i nic nie znalazłem. Jakaś lipna ta wyszukiwarka!!!

Bo musisz jeszcze zmienić przedział czasowy

Cytat:
2005-07-06 13:55:24, Kryszyn pisze:

A co sie ma nie dac?

Spuszczasz plyn, sciagasz waz z kolanka od termostatu, odkrecasz 2 sruby, wyjmujesz stary termostat i stara uszczelke, zakladasz nowy termostat z nowa uszczelka i jeszcze jedna uszczelke ktora wyjmowales osobno, skrecasz sruby, nalewasz plyn i juz.

Potrzebujesz termostat i 2 uszczelki.

Termostat tylko oryginalny, nie jakies 92*C itp.

Cytat:
2005-07-06 19:16:09, QLogic pisze:
.. Termostat tylko oryginalny, nie jakies 92*C itp.

W tym miejscu zdania są podzielone, gdyż w specyfikacji technicznej producentów termostatów do jednostki 1,5 często zaleca się właśnie te o temp. otwarcia = 92 st. C.

Żeby nie było niejasności, spotkałem się również z termostatami otwierającymi się przy 86 st. C.

Pozdrawiam - SpeedR

dokładnie, w katalogach najczęściej podawany jest 92 st

Hmm... napisalem tak pi razy oko po lekturze watkow o termostatach do 1,8/2,0, ale sens chyba pozostal ten sam - kupic oryginalny, nie kombinowac

luknij sobie do moich PORAD, opisałem tam conieco własnych doświadczeń z termostatem. Pomimo, że opis oparłem się na komorze silnika 1.8/2.0 (sam mam 1,5) ale nie powinno byc większych problemów z dopasowaniem do 1,5.

A cała obódowa z opla to by pasowała jak tam było w poradach?
Oczywiście do 1.5

Ja wymieniałem sam wkład (BEHER-92stC ok30zł), cała obudowa jest sporo droższa.

a jaki jest symbol wkładu do 1,8???
narazie go podpiłowałem ilepiej łapie temperature ale pasowało by kupic nowy wkład.

Cytat:
2005-07-08 22:48:22, hard-drive pisze:
a jaki jest symbol wkładu do 1,8??? narazie go podpiłowałem ilepiej łapie temperature ale pasowało by kupic nowy wkład.

Do 1.8 nie dostaniesz wkładu.
Orginalny termostat kosztuje ok. 75 zł - sam kupowałem.

Cytat:
Do 1.8 nie dostaniesz wkładu.

Kupowałem sam wkład-firma QH ; koszt około 30PLN

[ wiadomość edytowana przez: marcin2 dnia 2007-02-11 17:25:35 ]

no to jak jest w koncu ???

Cytat:
Kupowałem sam wkład-firma HQ

to jaki on ma symbol??

wymiana samego wkładu w 1,8 - 2,0 mija sie z celem.
Obudowa bowiem wyrabia się w miejscu styku zaworu termostatu i przepuszcza płyn, więc pomaga tylko wymiana całego termostatu.

Cytat:

Cytat:
--------------------------------------------------------------------------------

Kupowałem sam wkład-firma HQ

--------------------------------------------------------------------------------

to jaki on ma symbol??

producent QH, symbol QTH600K, otwarcie 92 st.
czy to rozwiązanie długotrwałe cieżko mi ocenić-na razie mam to niewiele ponad 2 lata i wszystko działa jak należy.