Korbki do otwierania szyb w 2107

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam forumowiczow, mam pewien problem - chodzi o galki do otwierania szyb. Gdy kupilem auto, nie bylo ani jednej wiec zostalem zmuszony do kupna kompletu - zakupu dokonalem w sklepie lady nieopodal mnie. Komplet galek wyniosl mnie 25zł - lecz po kilku 'otwieraniach/zamykaniach' okna galki w zwiazku z tym ze maja plastikowe zabki starly sie i przestaly spelnaic swoje zadanie. Wymiana takich raczek co drugi tydzien to chyba lekka przesada, wiedz moje pytanie - jak wy ten problem orzwiazaliscie - tzn. skad raczki 'metalowe' - ew. z jakiego modelu jak sprawa wyglada u was?

Pozdr.

[ wiadomość edytowana przez: dcnt dnia 2005-06-08 19:10:00 ]
[ powód edycji: korekta tytulu ]

cze,
u mnie są plastikowe korbki (oryginalne) i żadnego problemu, może cały układ opuszczania szyb za ciężko chodzi? albo kupiłeś jakieś kruche badziewie ,
o używane korbki spytaj mechanika na Narwickiej - mają różne drobiazgi, a jeśli pasują od Samarki to widziałem jedną na szrocie przy skrzyżowaniu Kartuska/Jabłoniowa,

pozdr

orginalne sa lepsze od zamiennikow.

kup metalowe - sa takie

Cytat:
2005-06-08 19:08:46, dcnt pisze:
orginalne sa lepsze od zamiennikow. kup metalowe - sa takie

Po ok. 10 PLN za sztuk, widziałem dwa różne modele do 2107. Estetycznie trochę gorsze niż oryginały

Ale sa duzo mocniejsze i raczej trudno je zlamac (sam mam u siebie jedna.
Jakby ktos chchial moge przywiezc nastepnym razem

a ja mam korbki z 2103 , takie fajne chromowane , u mojego wujka na wsi lezy taka lada w krzakach to sobie wziolem te korbki i pasuja bez rzadnych przerobek

Na spocie zdiagnozujemy co jest nie tak z tymi korbkami

Ale faktycznie te "nowe" ze sklepu są do luftu. Mi po jakimś czasie zaczeła wylatywać ta gałeczka i mogłem cała korbkę wyrzucić na śmieci, ale wkoncu dorwałem oryginał i działa super

Mój Ojciec kiedyś chyba co tydzień zmieniał te klamki, a ja póki co mam i to mam przecież dużą szybę - bo w 3D jest większa przecież i jakoś chodzi - ciężko, bo cięzko ale idzie

Ja mam u siebie w 2107 wstawione od Poldolota tylko Caro ładniutkie zgrabniutki trwałe bo troszke grubsze od tych ładowskich.Kupiłem na złomku chyba ze 7 za 5zł.A na początke nim kolejna korbka peknie ja radził bym nasmarować wszystkie kółeczka prowadzace linke no i oczywiscie sam mechanizm

Cytat:
2005-06-09 00:40:14, krzychuk pisze:
Ja mam u siebie w 2107 wstawione od Poldolota tylko Caro ładniutkie zgrabniutki trwałe bo troszke grubsze od tych ładowskich.Kupiłem na złomku chyba ze 7 za 5zł.A na początke nim kolejna korbka peknie ja radził bym nasmarować wszystkie kółeczka prowadzace linke no i oczywiscie sam mechanizm

problem polega na tym ze wsio nasmarowane :p

generalnie bede musial po wyplacie znowu sie na szrot przejechac ;p

Cytat:
2005-06-09 00:40:14, krzychuk pisze:

problem polega na tym ze wsio nasmarowane :p

generalnie bede musial po wyplacie znowu sie na szrot przejechac ;p

tu sa jakies korbki
motoallegro

wyreguluj sobie prowadnice w drzwiach jedna jest stała druga ruchoma być moze za cięzko szyba chodzi. z tyłu można regulować też słupkiem między szybą duża a małą po otwarciu drzwi z góry jest śruba .a 2105 miała stalowe korbki nie trzeba nic regulować bo tych nie urwiesz ale może puscić uchwyt który jest przymocowany do szyby w środku w drzwiach

mnie za to urwalo sie mocowanie trzymajace szybe i teraz moge sobie korbką krecic i sybka sie nie otwiera, musialem szybe na stałe zamontowac na jakis czas bo nie mam narazie czasu przymocowac linki do szyby...

Ja zawsze jak coś ze skorpiona zamawiam to biore przy okazji z 3 korbki. 1,70zł to nie majątek

co do mocowania szyby to zdejmij tapicerke i podjeć do kogoś kto ma migomat chwilka roboty i zrobione dasz człowiekowi 5zł na pivko i ty bedziesz szcześliwy i on

polecam korbki od strych fiatów 125 p lub starych polonezów, bardzo ladnie sie prezentuja i do tego metalowe chromowane, nic sie nie up...li

skonczylo sie na tym ze wymontowalem komplet ze starego podolota i dziala pieknie - ale jak by to bylo gdyby po rozwiazaniu jednego problemu nie pojawil sie drugi? - nudno
wiec jak juz zamontowalem wszystkie raczki okazalo sie ze szyba z tylnej czesci chodzi cholernie ciezko i oczywiscie mechanizm poszedl i kurcze za cholere nie moge dojsc co ja tam tak trzyma :/

pozdr.

Oczywiście było o tym 1 500 000 razy na forum, ale czemu miałbym nie powtórzyć. Pewnie odkleił ci się od szyby taki metalowy jezyczek. Nietety jesto go bardzo trudno przykleić, ale da rade jakimś dobrym dwu składnikowym klejem. Pewnie bedzie trudno. W razie niepowodzeń ratuj się jakimś zakładem szklarskim - oni tam mają super kleje. Albo takie zakłady, które wstawiają szyby do aut.

Ja tez ostatnio przerabialem temat szyb w Samarze. Konkretnie nie otwierala mi sie szyba kierowcy. Wymontowalem i przesmarowalem cale to ustrojstwo do podnoszenia. W miedzyczasie do rozruszania mechanizmu ktory sie zacial zuzylem 3 korbki. Pojechalem do sklepu i stanalem przed wyborem. Korbki zwykle i wzmacniane aluminium. Zainwestowalem i kupilem te wzmacniane. Sa drogie bo kosztuja 10zl szt, ale mysle ze do tematu korbek juz nie wroce. Jak ktos bedzie zainteresowany to moge zakupic.