MotoNews.pl
6 Białe kirunkowskazy (35430/89) - NT

Białe kirunkowskazy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chce zamontować białe kierunkowskazy, ale nic nie moge znaleźć konkretnie do mojej Sonaty. Od jakiej innej furki by pasowały bezproblemowo i ewentualnie koszt?

kurcze tez chce miec biale, dlugo szukalem ale dupa, ale ostanio zauwazylem ze najnowszy accent ma biale i mysle ze jest szansa ze nam podpasuja

A ja bym cos zakombinowal w Poniaczu... Mialem srebrna folie swiatlo-przepuszczalna ale musialem sciagnac z przednich i tylnich swiatelek bo sie pan wladza przypieprzyl...

Sorki za odgrzanie tematu ale jestem właśnie na etapie kierunków

Czy myślicie że od innych koreańców będą pasować białe kierunki? Albo czy ma któs moze kierunki które pasują do Hyu i jest zainteresowany sprzedażą?

Cytat:
Czy myślicie że od innych koreańców będą pasować białe kierunki? Albo czy ma któs moze kierunki które pasują do Hyu i jest zainteresowany sprzedażą?

Mas zna myśli kierunkowskazy przy reflektorach, czy te na błotnikach? Jeżeli te na błotnikach to nie będzie problemu, wystarczy przyjżeć się z jakiej marki i modelu są odpowiednie a sama przeróbka to bułka z masłem. Natomiast te przy reflektorach to już inna sprawa. Mało prawdopodobne by dobrać z onnego modelu, czy marki.

Chodzi mi o te na błotnikach (nadkolach). Przyglądałem się na Allegro jak tam wyglądają do innych marek i ewentualnie by pasowały od Forda lub Daewoo ale zaczep tam to plastic fantstic i boję sie o trwałość (u mnie jest metalowy). Ewentualnie od Renualta, gdzie zaczep jest metalowy ale trzeba by go wyginać chyba.

Cytat:
Chodzi mi o te na błotnikach (nadkolach).

Tak jak pisałem, z tymi na błotnikach to nie problem, oby tylko kształtem pasowały, najprostrzy sposób to przykleić na dwustronną taśmę (stosowaną do emblematów samochodowych) - trwałe i proste. Można się pokusić o dostosowanie zaczepu ale to wymaga trochę więcej zachodu.

Getz ma białe, ale chyba optycznie nie za bardzo będą pasowały...

Cytat:
2004-08-17 20:58:02, Bolls_no1 pisze:
Cytat:
Chodzi mi o te na błotnikach (nadkolach).

Tak jak pisałem, z tymi na błotnikach to nie problem, oby tylko kształtem pasowały, najprostrzy sposób to przykleić na dwustronną taśmę (stosowaną do emblematów samochodowych) - trwałe i proste. Można się pokusić o dostosowanie zaczepu ale to wymaga trochę więcej zachodu.

No właśnie na taśme może być zbyt trwałe Chciałbym pozostawić możliwość zdjęcia tego tak jak jest teraz.

Cytat:
No właśnie na taśme może być zbyt trwałe

Wbrew pozorom taśma jest trwała ale przy odpowiednim podejściu odlejenie kierunkowskazu zajmie kilkanaście sekund, a to już nie jest problemem. Żaden ślad po taśmie nie zostanie.

A jak u Ciebie wygląda zaczep kierunkowskazu? Jeżeli wogóle go zdejmowałeś. Ja mam z jednej strony blaszke którą trzeba docisnąć i podważyć, a z drugiej jest taki kawałek który sie tak jakby nasówa pod blache (strasznie to opisałem, ale mam nadzieje że wiesz o co chodzi ).

U mnie jest plastikowa kostka (prostokątna) , która z jesnej strony ma ząbek blokujący a z drugiej blaszkę sprężynującą. Opisy nasze trochę się różnią ale myślę, że piszemy o tym samym.

Czy myślisz ze po małej przeróbce (odgięciu jednej z blaszek) będzie to sie nadawało do zamontowania ?
Kierunki

Trochę zabawy i będzie zrobione.

W końcu zrobione. Mam białe kierunki i efekt jest całkiem zadowolający. Zdjęcia są u Witka na stronie tutaj.

No bardzo fajnie to wyglada, bardzo mi sie to podoba, ale prosze napisz czy duzo bylo klopotu z podmiana, bo domyslam sie ze raczej wszsytkie lub wiekszosc hyudai'ow ma to samo mocowanie tak ze chcac wymienic pewnie napotkamy te same problemy jezeli sa oczywiscie
Efekt super, takie niby nic a cieszy
Pozdrawiam

Kierunki nie są od Hundaia tylko od Daewoo Nubiry. W otwór pasują idealnie i mają ...jakby to nazwać...ta samą "wtyczkę" zasilania żarówki. Minusem jest to że nie ma zaczepu dlatego są przymocowane na taśme dwustronną. Od razu napisze że zwykła biurowa to porażka (trzymały się jeden dzień). Więc kupiłem dwustronną piankę montażową o wytrzymałości do 12 kg i przykleiłem na to. Trzyma się już ponad 2 tygodnie i nic się nie dzieje. Zobacze jak po myjni to będzie wyglądać.

A koszt całości to ok 35 zł.

Kierunki - 2x7,50 zł (z allegro + 5 zł za przesyłkę dałem)
Pianka dwustronna - ok 11 zł za 5 m.
Żółte żarówki - 2x 3 zł.

Troche pracy z nożykiem do tapet i już
Myśle że nie wiecej jak godzine razem z montażem to mi zajęło.

hehe mam można powiedzieć stunigowaną całą furkę, a kierunki olałem bardzo duże nie dopatrzenie z mojej strony

a tak naprawdę to przymierzałem się do tego i tez napotkałem problemy z dopasowaniem ale kierunki mam już dobrane tylko je załozyć i mam 2 opcjie:

1) przykleić jak Tomi;
2) lekko powiększyć otwór;

chyba wybiorę opcję nr jeden

P.S.

Twoja furka Tomi prezentuje się bardzo ładnie teraz

Jaki rozmiar felgi masz??

EDIT:

To pisałem ja SPEEDMASTER tylko Madzia ma zbyt podobny nick do mojego

[ wiadomość edytowana przez: speedmaster dnia 2004-09-26 17:44:50 ]

Cytat:
2004-09-26 17:25:49, speedmasterka pisze:
P.S. Twoja furka Tomi prezentuje się bardzo ładnie teraz Jaki rozmiar felgi masz?? EDIT: To pisałem ja SPEEDMASTER tylko Madzia ma zbyt podobny nick do mojego [ wiadomość edytowana przez: speedmaster dnia 2004-09-26 17:44:50 ]

Dziękuje bardzo, jest jescze jeden plan ale na razie cicho

A fele to 15".

A co do poszerzania no to już twoja decyzja, ale jak mi się odwidzi to mogę założyć stare bez problemu, a tak to może być problem.

raczej mi się nie powinno odwidziec bo wszystkie zmiany sa wprowadzane w życie po długich przemyśleniach i raczej sa montowane na stałe