Jak mam podpiąć radio w Lantrze"93 ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Czy moze mi ktoś pomóc w podpięciu radia w samochodzie? Poprzedni właściciel (głupi szwab) obciął kable zamiast wyjąć kostki wchodzące do radia i nie moge dojść który kabel z którym połączyć. Próbowałem coś kombinować ale jedynym sukcesem było spalenie 3 bezpieczników Mam nadzieje że ktoś kumaty w kabelkach mi pomoże
Mam nastepujace kolorki kabelków:
czarny (-12V), czerwony z niebieskim paskiem (+12V ??? ), a reszta to juz czarna magia - biały z żółtym paskiem, żółty z białym paskiem,żółty z niebieskim paskiem, jasny zielony, 3 jasno zielone z czarnym, czerwonym i białym paskiem, ciemny zielony. 3 ciemno zielone z białym, niebieskim i czarnym paskiem oraz brązowy.
I jeszcz jedno - kupiłem hultajowi elektryczną antene (poprz. złamana) - nie wie ktoś czy kabelki (do wysówania anteny oraz z napięciem) są pociągnięte przez cały samochód czy musze sam to zrobić ?
PS I prosze sie nie smiać kabelkowego laika

[ wiadomość edytowana przez: Kszoku dnia 2005-07-25 22:09:22 ]

Ja u siebie zrobiłem rozpiskę za pomocą miernika:
Minus miernika do masy w aucie (do kawałka blachy lub śruby, absolutnie nie do kostki, bo jeszcze nie wiadomo gdzie jest masa w kostce). Kluczyki wyjęte ze stacyjki, światła zgaszone. Plusem miernika szukam +12. To jedno zasilanie. Następnie przekręcić kluczyki i szukamy innego +12. To zasilanie ze stacyjki. Następnie włączamy światła i szukamy kolejnego +12. To podświetlanie radia. Mamy już trzy kable. Wyłączamy kluczyki, gasimy światło, odłączamy masę. Przełączamy miernik pomiar oporu na mały zakres (kilka ohm). Zakładam, że głośniki są podłączone. Badamy opór pomiędzy wszystkimi kombinacjami przewodów, pomijając jedynie trzy już znane. Zapamiętujemy gdzie pojawia się opór około 4Ohm. Dzięki temu mamy opisane kable od głośników. Pozostaje znaleść masę. No cóż, trzeba by założyć, że to czarny kabel. Pozostaje znaleść sterowanie anteny, ale ja mam antenę na stałe, więc nie wiem.
Kolorom rzadko ufam, bo różni róznie robią.
Nawet nie wiem, jaka kostka do mnie pasuje bo mam kabel z wtyczką iso do radia a drugi koniec pozarabiałem pinami pasującymi do wtyczki w aucie i popodpinałem.

odbierz pocztę, wysłałem ci schemat instalacji audio i zasilania anteny.

Dzięki mariogr, ale to chyba nie do mnie tylko do Kszoku powinno pójść

No właśnie - a ja tu sprawdzam wszystkie poczty i nic - nawet poczte polską sprawdzałem - też nic

Cytat:
2005-07-27 14:57:46, Kszoku pisze:
No właśnie - a ja tu sprawdzam wszystkie poczty i nic - nawet poczte polską sprawdzałem - też nic

Hehe
Nie masz adresu email w profilu i nie należysz do klubu. Zapisz się. Zapraszamy

sprawdź tą pocztę, już wysłałem. Poczty polskiej nie soprawdzaj

Dzieki wszystkim za pomoc - teraz juz moze być tylko lepiej z tymi kabelkami
Mariogr - za ten schemacik to piwko ci sie należy