ZDERZAKI (monolit)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś z obecnych na forum jest zorientowany jaka żywica będzie najlepsza do zespolenia zderzaków z nadwoziem? Niedługo będę zakładał inne zderzaki+dokładka i chciałem zrobić monolit. Z tego co już się dowiedziałem, to są różne rodzaje żywic (każda ma inny symbol).
I moje drugie pytanie, czy taki zabieg zda egzamin (czy np nie popęka)?

popękać może zawsze, zwłaszcza jak nie będziesz na zderzak uważał i będziesz szorował często po ziemii
jednak lepszego sposobu raczej nie ma /czasami można też kleić na klej do szyb - ale nie zawsze jest możliwość/

poza tym pamiętaj o w miarę dokładnych proporcjach /żywica + utwardzacz/ i co najważniejsze pamiętaj o bardzo dokładnym odtłuszczeniu powierzchni którą będziesz kleił

ja używałem do tych celów żywicy poliestrowej z dodatkiek włókna szklanego /a to jakie włókno - /znaczy o jakiej wadze/ to zależy od ciebie - generalnie grubszego trzeba nakładać mniej ale z kolei trudniej się je modeluje, cieńsze łatwo można wymodelować do pożądanego kształtu, jednak dla uzyskania odpowiedniej twardości trzeba nałożyć więcej warstw

ja bym jeszcze zrobil jedna rzecz przed przystapieniem do tego zabiegu a mianowicie odkrecil zderzaki i w miejsce fabrycznych dziur na sruby mocujace zderzak powspawywal jakies podkladki - zeby tam nie bylo mozliwosci ruchu (nie wiem jak u ciebie ale u mnie te otwory nie byly dopasowane do srub i mialy mozliwosc sporej regulacji polozenia zderzaka)

przed zabiegiem zespalania trzeba poprawic mocowania zderzaka a nawet powinno się dorobic inne (kolejne) punkty mocujące żeby unikną przemieszczania zderzaka jak napisał puniu