| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Sergiusz- Espero 1.8 CD+LPG Sosnowiec | 2005-07-11 22:24:17 Jak w temacie przymierzam sie do zmiany auta na passata B5 1.9 tdi moze ktos cos wie co na temat tego auta czy sa awaryjne jakie sa ceny czesci itp.Chce wersje 110km bo ktos mi mowil ze 130km jest na wiekszych pompo-wtryskiwaczach a do tego silnika jest jakis specjalny olej strasznie drogi , jak cos wiecie to dajcie znać i podpowiedzcie na co zwrócić uwage przy silniku bo to bedzie moj pierwszy diesel ????
Wszystkim z góry dziekuje za pomoc .... |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2005-07-11 23:02:28 Pewnie ma jak zauważyłeś dobre opony... Passat do wariackiej jazdy zupełnie się nie nadaje... A już na pewno kombi |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2005-07-11 23:20:31 Fabia RS miód...
Octavka... Różnie... Generalnie nieźle. Co do prowadzenia... 1 prowadzi się na zwykłych kołach cienko... Na 16" lepiej. Na szkolenie tym zasuwałem... 180 nie schodziło... Żyję dzięki dobrym oponom... Na Matadorach bym spowrotem popłynął... Lało jak diabli... Kumpel 2 razy złapał się za klamkę i górny uchwyt... Nie przyzwyczajony do zajebistego zawiasu
Nowa to miód... Jest 3 razy bardziej stabilna... Zawias jeśli chodzi o dobranie też nie jest cudowny... Ale jest i tak super, w porównaniu do 1... Manewry robiłem ostre...
Co do trwałości... Sypią się wszystkie auta... Generalnie Skodzie dam 4 w 6 - stopniowej skali |
Chojnak79 C-klasa W202 Kombi S ... Żyrardów | 2005-07-12 10:56:19 Zależy z którego roku chesz kupić paska, wiem że dużżżżżżą bolączką jest aluminiowe zawieszenie, które się sypie na naszych drogach i jest kosztowne... tyle że alu zawieszenie było produkowane chyba do 99 roku (ale tu pewności nie mam) |
Sergiusz- Espero 1.8 CD+LPG Sosnowiec | 2005-07-13 09:08:07 Może ktoś podpowie mi jeszcze jak zabrać sie do sprawdzania silnika diesla na co zwrócic najwieksza uwage itp itd bo stan blach ,przerw na łaczeniach itd to standartowo w kazdym aucie ale nie mam pojecia jak zabrac sie za motor chociaz za duzo sie chyba nie wypatrzy bo jest caly zasłoniety ? Jak macie jakies sposoby to napiszcie . |
ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2005-07-13 09:33:29 Najwięcej opinii użytkowników danych samochodów można znaleźć na stronie www.autocentrum.pl
w dziale "opinie użytkowników" Bezpośredni link do opinii posiadaczy Passata B5 1,9 TDI |
Armani01 | 2005-07-13 09:39:31
a właśnie mój jest z 2000r i to może dlatego wytrzymał relatywnie długo |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2005-07-13 09:57:51
Można diagnozować samemu. Ale jeśli nie masz na ten temat wiedzy. Poponuję pojechać do dobrego diagnosty... Niech sprawdzi Vag-iem stan silnika. Sam możesz ocenić poziom kopcenia, jakość odpalania na zimno/ciepło. I kilka innych drobiazgów. Auto musi chętnie wkręcać się na czerwone obroty... Zarówno na luzie jak i pod obciążeniem. Pracować równo, bez dodatkowych stuków. |
Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2005-07-13 15:45:00 Ogólnie ceny części do VW są co tu dużo mówić...drogie, ale lepiej kupić oryginalne wahacze ktore jak juz tu ktos wspomnial są bolączką passatow na polskich drogach niz kupic tanszy zamiennik ktory wytrzyma polowe tego co oryginał. Z tego co slyszałem to jest główną bolaczką VW-Audi na wielowachaczowyym zawiasie. Poza tym silniki TDi sa bardzo trwałe, inna sprawa że ceny części do diesli są wysokie np
pompa wtryskowa do silnika 1.7 DI w Corsie C to 11 tys komplet wtryskiwaczy do 1.9 CDTi w Oplu/Renówce to 7 tys Trzeba zatem lać dobre paliwo!!!! Moim zdaniem zdiagnozowac mozna samemu...tak jak pisał Zolti - jezeli sie dobrze wkreca na obroty, nie ma jakis metalicznych stuków itd to powinno byc wszystko oki. Mozna podpiac sie pod kompa i zobaczyc czy ewentualnie nie ma jakis błędow. |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2005-07-13 20:31:26 Mój szfagier ma Megane II 1.5 dCi... niedawno jak miesiąc temu odebrał ją z servisu po wymianie kompletu wtryskiwaczy i pompy paliwa (łącznie z przewodami) awaria wg specjalistów Renault nastąpiła wskutek zlej jakosci paliwa... wiec oddano je do ekspertyzy... okazalo sie ze jest bardzo dobre! Wiec naprawa zostala wykonana w ramach gwarancji.... ceny czesci to 15tys zł. (naszczescie szfagier nic nie płacił) Auto ma przebieg 14.5 tkm... masakra!! |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2005-07-13 20:54:56
Nie wiem czy to przypadek, ale słyszałem dużo opowieści na temat awaryjności nowoczesnych diesli.... Fakt że pewnie większośc z nich powstała na skutek niewłaściwiej obsługi turbiny.... |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2005-07-13 21:01:30
Zolti.... taaaak, śmiga - to dobre określenie. Tylko, że on nie jeździ tylko lata.... Sorry Marcin ale NMSP
|
Zoltar Fajne Gdańsk | 2005-07-13 21:47:45 Franca... Tylko w łóżku... Współczuję wyboru auta......
Navi
Spoko
Dziś 160/50... I ZERO zagrożenia... Pusty dłuższy odcinek drogi z barierkami, bez skrzyżowań i przejść... I tyle... A to tylko 105 koni... Ale w dieslu. Ps. Ostatnio próbowałem się rozpędzić na jednej drodze... Espero lekko ponad 150... Praktycznie max duszenie... Na tej samej drodze na krótszym odcinku, cały czas na 6 biegu w 2.0 TDI miałem 195... Jak auto pozwala, a przede wszystkim sytuacja na drodze... Można śmiało ganiać...
Dziś w Redzie miało miejsce śmiertelne potrącenie
Niestety... Są drogi i drogi... Na jednych jest 50 sensownie ustawione i należy szczególnie uważać... Piesi też głupieją
Współćzucia dla rodziny. |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2005-07-13 22:39:37
W tym przypadku turbina akurat nie miala nic wspolnego z awarią. Szfagier jezdzi dieslami od 9 lat... praktycznie odkąd ma prawko. Zna diesle na wylot... głównie niemieckie z rodziny VW i Audi. A megane chce juz sprzedac... (auto ma niecaly rok, a awaria wtryskiwacza to tylko jedna z wielu... ) |
Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2005-07-13 22:44:56 u nas w ASO Vivaro na gwarancji tez bylo, ale oddano rope do ekspertyzy i sie okazalo ze byla do d... i wlasciciel zostawil 7 kloców za nowe wtryskiwacze
inna sprawa to Corsa C jaką mamy teraz na warsztacie, silnik gasnie podczas jazdy i nie da sie go uruchomic, po sprawdzeniu kompem i innymi metodami sa 2 mozliwosci albo moduł, albo pompa...moduł 4 tys, pompa 11 tys a auto warte z 25 i wez badz mądry |
Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2005-07-13 22:48:41 reasumujec deisel to gowno. Wiadomo ze ropa w naszym kraju najlepsza niejest wiec samochody bedas sie piepszyly a benzyna naleje lipnego paliwa doleje lepszego i jade. Wiec to co zaoszczedza na ropie placac roznice benzyny to wpiepsza we wtryski
[ wiadomość edytowana przez: Bartek1112 dnia 2005-07-13 22:52:11 ] |