1.6 16V - Gdzie poduszki?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam pytanie do użytkowników silnika 1.6 16V i pewnie 1.8 16V i pewnie jeszcze innych Chciałem spytać na ilu poduszkach trzyma się silnik (2 dla silnika + 1 dla skrzyni czy jakoś inaczej?) I najważniejsze pytanie, w którym miejscu są te poduszki? Z góry dziękuje za zainteresowanie się postem

UP!

na trzech
jedna trzyma silnik /jak otworzysz maskę to z lewej strony za rozrządem/

dwie trzymają skrzynię /jedna od strony chłodnicy druga za skrzynią - jakby pod nogami kierowcy/

... dookładnie ... mi sie chyba któras poduszka zaczęła teraz stukać ..... tylko pytanie która .... bo wszystkich trzech nie maam zamiaru wymieniać .....

O cholera, to inaczej jak w dieslu?, bo w dieslu o ile sie nie mylę skrzynia trzyma się na jednej poduszcze, a silnik na dwóch...?

[ wiadomość edytowana przez: hepos dnia 2005-07-20 13:52:24 ]

Cytat:
2005-07-20 13:50:13, hepos pisze:
O cholera, to inaczej jak w dieslu?, bo w dieslu o ile sie nie mylę skrzynia trzyma się na jednej poduszcze, a silnik na dwóch...? [ wiadomość edytowana przez: hepos dnia 2005-07-20 13:52:24 ]

hepos, na pewno nie - w dieslu jest tak samo, nawet te poduszki od skrzyni /jeżeli rozważamy auta z tej samej budy/ sa chyba te same

Cytat:
... dookładnie ... mi sie chyba któras poduszka zaczęła teraz stukać ..... tylko pytanie która .... bo wszystkich trzech nie maam zamiaru wymieniać .....

miły, największe prawdopodobieństwo że to ta pod skrzynią, przy ścianie grodziowej - ona najczęściej wysiada

A to ja już nie wiem.... Ma ktoś może jakieś rysunki zdjecia czy coś gdzie np mocowanie silnika bedzie opisane? W książce WKIŁ nie ma...

... hmmm ..... myśliśzżeto ta od skrzynki ..... .... możliwe ..... ile taaka poducha kosztuje .....

hepos, tak jest w dieslu do 93
pod silnikiem

i pod skrzynią

[ wiadomość edytowana przez: slawas1 dnia 2005-07-20 14:19:25 ]

Cytat:
2005-07-20 14:11:05, SwIeTyY pisze:
... hmmm ..... myśliśzżeto ta od skrzynki ..... .... możliwe ..... ile taaka poducha kosztuje .....

wiesz, nie wiem czy to ta u ciebie siedzi, na odległość trudno stwierdzić
mówię tylko że ona najczęściej wysiada

koszy z podróbki to około 120-130zł
oryginał ponad 300

Dzięki, Slawas A masz może jeszcze coś o rozmiarach przegubów? Czy dieslowski przegób ma ten sam rozmiar co benzynowy? Chodzi o to czy wejdzie w piaste (czy ma tyle samo ząbków itp) Bo jak wiadomo planuję wrzucić silnik diesla do benzynowej budy..

[ wiadomość edytowana przez: hepos dnia 2005-07-20 14:30:03 ]

... byłem na diagnostyce .... ale gośc tez nie był mi w stanie powiedziec że to dokładnie ta poduszka ...... a tłucze się nieraz przy ruszaniu ..... przy odpalaniu silnika ...... przy przejeżdzaniu przez nierówności .... ....

Cytat:
2005-07-20 14:27:33, hepos pisze:
Dzięki, Slawas A masz może jeszcze coś o rozmiarach przegubów? Czy dieslowski przegób ma ten sam rozmiar co benzynowy? Chodzi o to czy wejdzie w piaste (czy ma tyle samo ząbków itp) Bo jak wiadomo planuję wrzucić silnik diesla do benzynowej budy.. [ wiadomość edytowana przez: hepos dnia 2005-07-20 14:30:03 ]

słuchaj, w 1,8d i zetecu powinny być te same przeguby /tylko TD miał większe/

Cytat:
... byłem na diagnostyce .... ale gośc tez nie był mi w stanie powiedziec że to dokładnie ta poduszka ...... a tłucze się nieraz przy ruszaniu ..... przy odpalaniu silnika ...... przy przejeżdzaniu przez nierówności .... ....

miły, a zobacz czy nie ma wycieku oleju z tej poduszki /do u Ciebie ta poduszka jest już olejowa, nie taka jak na 2 rysynku/

... poducha jest sucha ..... masz an myśli tylna poduche ..... ja mam skrzynie na dwóch poduchach a silnik na jednej ...... ta przednia (koło chłodnicy - pod filtrem powietrza) .... tą podejrzewam .... ona mi nie wygląda na olejową ....

dokładnie, ta przy chłodnicy nie jest olejowa

pozostałe /czyli przy rozrządzie i od ściany grodziowej/ są olejowe

... a ta podusia ... przy chłodnicy ile kosztuje .... .....

coś koło 80zł o ile dobrze pamiętam

A W dieslach poduszka to zwykłe gumy...

zależy w których