Problem z radiem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
siemka wszystkim mam taki malutki problem z radiem albo i nie posiadam łądę 2107 radio działą ok dopóki nie zapalę samochodu jak zapale to słychac dziwny świst w głośnikach słychac go głośniej jak wcisne pedał gazu a jak puszczę i obroty opadną to juz lepiej nie wiem co mam z tym zrobic a muszę cos bo wybieram sie na wakacje i taka jazda bedzie męczarnia prosze o pomoc z góry dziekuję

kup filtr przeciw zakluceniowy za 10 zlotych w elektronicznym

pomaga tez tak mialem

[ wiadomość edytowana przez: MUSEL dnia 2005-07-10 22:48:10 ]

Ten swist to pochodzi z alternatora, musisz dac filtr przeciwzakloceniowy na kabel. Dziwne jest to ze slychac od samego radia w glosnikach, zazwyczaj wystepuje taki objaw jak idzie wszystko przez wzmacniacz, hmm jakie to radyjko?

ok jutro się wybiorę mam nadzieje że pomoże dzięki za odpowiedź

pioneer keh - 1800 a głośniczki nie pamiętam marki ale wiem że trójdrożne a ten filtr to zakłada sie na przewody tuż przed radiem bo widziałem takie coś u kolegi a u mnie tego nie było??

ja zalozylem swoj na kablu "+"od radia i dizalal

warto sprawdzic taki dławik z zasilacza komputerowego uszkodzonego na plusa załozyc i z głowy ponoc dziala. W koncu w zasilaczu podobna role to spełnia. a ten dlawik to taki jakby malutki toroidalny transformatorek cewa taka rdzeniowa. Znalesc wystarczy wlasciwe dwa kabelki i dac w szereg.

Sprawdź też masę od radia. A może coś z alternatorem. Jak zasilane jest radio. Bezpośrednio z akumulatora czy inaczej.

zmien szczotki w alternatorze, zobacz tez ten kondensatorek na aparacie zaplonowym.

radio jes podpięte do zegarka a już wszystko ok dałem filtr i jest ok tylko pogoda mi sie popsułą ale wszystkego nie można przeciez mieć dzięki za pomoc

Cytat:
2005-07-11 10:24:54, wasyl1985 pisze:
radio jes podpięte do zegarka a już wszystko ok dałem filtr i jest ok tylko pogoda mi sie popsułą ale wszystkego nie można przeciez mieć dzięki za pomoc

ran kto pomoze mi podlaczyc radio?
jak jest oznaczone radio z odwrotnym biegunem czyli plus to minus a nimus to plus ?ojciec mi mowil ze takowe sa. ale za to kolejny problem podlaczylem dzis radio zeby zoaczyc czy smiga tyle zem ialem akurat jeden przewod od wzmacniacza z bezpieczikiem 30 Amper i juz przy radiu osobny malutki bezpiecznik moga byc tak ? to na plusie (tak mi sie wydaje przez ten bezpiecznik) a na minusie podlaczylem zwykly cienki kabel i do minusa w akumulatorze i dupa nic nie pokazało nawet na wyswietlaczu radia na forum car audio cos sie nie kwapia do pomocy ;/ wogule to radio ma 6 kabelkow z tylu
czarny cieniutki (podlaczony do obudowy radia)-masa
czarny gruby - nie mam pojecia do czego jest
czerwony z bezpiecznikiem - czyli plus
czerwony z dziwna owalna koncówka -nie wiem do czego jest
zielony -pewnie od glosnikow
szary ??
kto mi pomoze rozszyfrowac je??

Cytat:
jak jest oznaczone radio z odwrotnym biegunem czyli plus to minus a nimus to plus ?ojciec mi mowil ze takowe sa.

raczej byly.... np safari od syreny
Cytat:
radio ma 6 kabelkow z tylu czarny cieniutki (podlaczony do obudowy radia)-masa czarny gruby - nie mam pojecia do czego jest czerwony z bezpiecznikiem - czyli plus czerwony z dziwna owalna koncówka -nie wiem do czego jest zielony -pewnie od glosnikow szary ?? kto mi pomoze rozszyfrowac je??

zielony i szary - plusy glosnikow, czarny - ich masa. Pytanie teraz, czy masa jest wspolna... w tanich radiach na 2 glosniki takie cos bylo....

A ta owalna koncowka to jak wyglada? Jesli radio ma pamiec, to moze byc jej podtrzymanie. Moze to byc sterowanie antena... Moe do radia zajrzy ktos obeznany i popatrzy, skad jaki kabel idzie i bedzie jasne..
mozesz cos wiecej o radio opisac? Moze foto? A najlepiej foto bebechow...

O przepraszam ja mam w malcu radio safari i bardzo sobie je chwalę.

Cytat:
2005-07-12 21:20:03, adasco pisze:
zielony i szary - plusy glosnikow, czarny - ich masa. Pytanie teraz, czy masa jest wspolna... w tanich radiach na 2 glosniki takie cos bylo.... A ta owalna koncowka to jak wyglada? Jesli radio ma pamiec, to moze byc jej podtrzymanie. Moze to byc sterowanie antena... Moe do radia zajrzy ktos obeznany i popatrzy, skad jaki kabel idzie i bedzie jasne.. mozesz cos wiecej o radio opisac? Moze foto? A najlepiej foto bebechow...

radio jest dosyc stare KASETOWE ! zostawiłem w garazu wiec zdjecia odpadaja.no wlasnie a druga sprawa czy jak przy podlanczaniu poiskrzylo mi sie troche na podlaczonym plusie i minusie do radia z kabla od plusa a bezpiecznik jest caly nadal czy moglo to spowodowac spalenie sie radia? uziemienia nie bylo...

nie powinno sie spalic, a ze troche iskrzy to normalne.
Dex, ale w maluchu to masz safari2, a do syreny bylo safari 2a (czy odwrotnie) - w kazdym razie roznia sie panelem (malucha jest jasny) i masa na obudowie. Syrena miala plus na budzie.

Cytat:
2005-07-12 22:06:31, adasco pisze:
nie powinno sie spalic, a ze troche iskrzy to normalne. Dex, ale w maluchu to masz safari2, a do syreny bylo safari 2a (czy odwrotnie) - w kazdym razie roznia sie panelem (malucha jest jasny) i masa na obudowie. Syrena miala plus na budzie.

a moga byc wkoncu 2 bezpieczniki?

a moga. Jeden np na plusie zasilania, a drugi na zasilaniu pamieci.

a ze tak nie profesjonalnie zapytam a bezpiecznik w skrzynce bezpieczników sprawdziłes???

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic303718.html
W środku link do kablomani.

Cytat:
2005-07-12 21:49:43, adam_p1 pisze:
radio jest dosyc stare KASETOWE ! zostawiłem w garazu wiec zdjecia odpadaja.no wlasnie a druga sprawa czy jak przy podlanczaniu poiskrzylo mi sie troche na podlaczonym plusie i minusie do radia z kabla od plusa a bezpiecznik jest caly nadal czy moglo to spowodowac spalenie sie radia? uziemienia nie bylo...

i może to świadczyć,że podłączyłeś prawidłowo bieguny-przy odwrotnym podłączeniu wystepująca na wejściu dioda bylaby spolaryzowana zaporowo,wiec o iskrzeniu nie byloby mowy...gorzej,jesli np.napiecie podłączyłeś do wyjścia głośnikowego.ale przewody są na tyle różniące sie od siebie,że chyba to nie wchodzi w gre!