ABS w MKIV

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
cze.
Podobno jest mozliwość zainstalowania w MKIV układu ABS.Widac nawet w pudelku na bezpieczniki miejsce na przekaznik do instalacji ABS'u.Seryjne samochody byly w to wyposazone??
Znalazlem na forum post o tym ale za duzo tam nie widac
Czy ktos juz cos takiego robil MKIV??jesli tak jakie sa tego koszty??Dziala dobrze??

pozdrawia kolejny wlasciciel essa

Witam, mam to u siebie w XR3 (wczesniej mialem 1,3 bez takiego cuda) jest to dosc dziwny wynalazek bo dziala chyba tylko na przod bo na przodzie poloski sa polaczone paskiem zebatym z jakimis dziwnymi koromyslami, jak dla mnie to nie jest zadna rewelacja a nawet potrafi zdenerwowac, kiedys mialem sytuacje ze przed krzyzowka bylo troche piasku i w momencie gdy ten piasek dostal sie pod kola a hamowalem to dziwne urzadzenie zaczelo mi popuszczac kola raz jedno raz drugie (u mnie jest to dosc wyczuwalne na kierownicy i tez dodatkowo wkurza) i w wyniku tego wszystkiego zamiast przed krzyzowka to zatrzylem sie na jej srodku. Podsumowujac jak dla mnie to zadna rewelacja, jest bo jest, jakby nie bylo to tez by zle nie bylo, dla mnie jest to cos pomiedzy zwyklymi hamulacami a takimi z ABS-em prawdziwym.

W mk4 byl seryjnie montowany ABS mechaniczny (zero elektroniki, czysta mechanika). Raczej nie oplaca sie montowanie go do auta seryjnie nie wyposazonego w ten uklad, nalezy zmienic polosie, przewody hamulcowe i dolozyc modulatory i korektor sily hamowania na tył. I po tym wszystkim nie masz pewnosci, ze bedzie wszystko dzialalo, bo wiekszosc modulatorow nie dziala juz ;/ Wiec przed montazem trzeba zregenerowac modulatory dodatkowo (powinno wystarczyc rozkrecenie go na czesci i uruchomienie wszystkich zapieczonych zaworkow). Jednym slowem jesli nie masz jezdzacego "dawcy" ze sprawnym ABSem to raczej nie warto sie w to bawic ......... tyle ode mnie

Cytat:
2005-07-22 09:31:08, mIRCoslaw pisze:
Witam, mam to u siebie w XR3 (wczesniej mialem 1,3 bez takiego cuda) jest to dosc dziwny wynalazek bo dziala chyba tylko na przod bo na przodzie poloski sa polaczone paskiem zebatym z jakimis dziwnymi koromyslami, jak dla mnie to nie jest zadna rewelacja a nawet potrafi zdenerwowac, kiedys mialem sytuacje ze przed krzyzowka bylo troche piasku i w momencie gdy ten piasek dostal sie pod kola a hamowalem to dziwne urzadzenie zaczelo mi popuszczac kola raz jedno raz drugie (u mnie jest to dosc wyczuwalne na kierownicy i tez dodatkowo wkurza) i w wyniku tego wszystkiego zamiast przed krzyzowka to zatrzylem sie na jej srodku. Podsumowujac jak dla mnie to zadna rewelacja, jest bo jest, jakby nie bylo to tez by zle nie bylo, dla mnie jest to cos pomiedzy zwyklymi hamulacami a takimi z ABS-em prawdziwym.

dziala na 4 kola tylko u ciebie najprawdopodobniej problem jest w modulatorach... u mnie na czystym asfalcie wlaczal sie tuz po utracie przyczepnosci kol (slychac bylo pisk opon i zalaczal sie ABS)

ok dzieki!!
pozdrawiam