Kilka pytan odnosnie LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
w zwiazku z tym ze nie ma chetnych na moje auto zostaje ze mna do wiosny... chyba Postanowilem jednak przerobic go na econo-boxa i zagazowac. Wiem ze napewno bedzie to LPG II generacji. Prosze o kilka wskazowek na co mam zwrocic uwage i czego pilnowac zeby "fachowcy" nic nie spaprali...

1.Nie instaluj gazu tam gdzie najtaniej na mojej wiosce sa trzy warsztaty gazowe w pierwszym chcieli 1700 w drugim 1850 w trzecim 2100 i własnie ten wybrałem i wcale nie załuje teras słuchm ludzi jakie mają problem i tylko sie
2.Po wyjeździe z warsztatu zrób sobie mała przejaźdzke i oceń czy wszystko ok czy auto nie gaśnie na biegu jałowym czy nie szarpie na gazie i czy ogólnie chodzi ok
3.Sprawdz wizualnie montaż instalki czy nie ma żadnch lużnych kabli czy wszystko jest podokręcane i takie tam
4.I zadawaj jak najwięcej pytań gazownikowi a wtedy poznasz czy koleś zna sie na robocie

Ja mam taki zakład gdzie robią strasznie tani ale 3bv im na ręce patrzeć... JAk mi pdopinali gaz z poldka musiałem 6 godzin patrzec im na ręce... Kolega im oddał na tydzień rs'a to np. zlutowali miedziane przewody (miedź to sobie można w CO lutować). Sama instalacja jest prosta w montazu ale lepiej isc z tym tam gdzie biorą średnio a robią dużo i dobrze...

Tak jak pisali poprzednicy w sumie marka instalki nie jest tak wazna, jak prawidlowy montaz. Najlepiej poszukac kogos, kto jest zadowolony z roboty. Ponadto jak pisali poprzednicy, musisz dokladnie poogladac sposob mocowania kabli, ew. izolacji i lutow. U mnie kable byly praktycznie "przyklejone" na cynie, to wiadomo jakie powodowalo objawy.
I dobra rada, zanim oddasz auto do gazowania upewnij sie ze wszystko jest z nim ok na benzynie, w szczegolnosci cewka - swiece- kable. Na gazie problemy tylko sie poglebiaja

kable i swiece wymienie przed oddaniem auta gazownikom...

Wiesz co, ja Ci radze wymienic wczesniej. Tak zebys na benzynie pojezdzil i wiedzial ze jest ok. Roznie bywa, moze sie zdarzyc feler i szkoda pozniej kombinowac. Lepiej oddac cos, co na 100% jest sprawne i o tym wiemy. Cuda wbrew pozorom u gazownikow sie zdarzaja

Ja daje w sierpniu zagazowac mojego. Cena 1850. Ale gazowcy zanim zamontuja gaz, podpinaja auto do kompa i badaja swiece i przewody i takie tam. Dopiero jesli wszystko jest OK, montuja. Jesli nie jest OK, kaza wymienic, inaczej nie zamontuja instalacji. Dodatkowo daja gratis pokrowiec na kolo zapasowe i roczna gwarancje. Jesli ktos chce to w cenie montuja "wlew" gazu w miejscu wlewu paliwa(pod klapka). Ja mam MKV, wiec ta opcja odpada.

Cytat:
2005-07-20 21:11:39, Viking79 pisze:
Ja daje w sierpniu zagazowac mojego. Cena 1850. Ale gazowcy zanim zamontuja gaz, podpinaja auto do kompa i badaja swiece i przewody i takie tam. Dopiero jesli wszystko jest OK, montuja. Jesli nie jest OK, kaza wymienic, inaczej nie zamontuja instalacji. Dodatkowo daja gratis pokrowiec na kolo zapasowe i roczna gwarancje. Jesli ktos chce to w cenie montuja "wlew" gazu w miejscu wlewu paliwa(pod klapka). Ja mam MKV, wiec ta opcja odpada.

no mi krzykneli 2000 i kazali przed przyjechaniem wymienic swiece/kable albo sami mi to zrobia po cenie hurtowej. Pokrowca w gratisie nie daja i o wlewie "pod klapka" tez nic nie wspominali... no ale zaklad polecalo mi juz kilka osob wiec jestem na nich zdecydowany.

ale u was sa chore ceny tych instalek
u mnie II gen to wydatek 1450pln z butla w kolo i pewno pokrowiec w cenie (jak sie dobrze z Jackiem pogada)

tak jak wczesniej pisalem przed oddaniem auta gazownikom wymienie swiece i kable... tylko co wybrac ?? :
przewody zapłonowe Motorcraft EWR11

świeca zapłonowa (+gaz) Motorcraft - AYFS 22FPM1

świeca zapłonowa Motorcraft AYFS 22F1

świece zapłonowe NGK nr 25 - ZETEC
???

hiehie, przyjdź do mnie dostaniesz to w lepszej cenie

poza tym polecam motorcrafta - na gazie chodzi najlepiej

no to i ja sie podepne, bo tez mysle nad zagazowaniem auta,
czy ktos zna dobre miejsce w Krakowie?
i czemu wybieracie II generacje? ze wzgledow cenowych?
czytalem pewna publikacje - gosc przeprowadzil testy i wyszlo ze jest spadek mocy i momentu w granicach 10%, natomiast IV gen to spadek ok 3-4% a V to nawet +3% (ze wzgledu na wtryskiwanie gazu w fazie ciekej - chlodzenie),
co o tym sadzicie i ile taki wtrysk gazu sekwencyjny moze kosztowac?
pytam w ciemno, bo chce zagazowac ale jak juz robic to porzadnie,
pozdrawiam

Cytat:
2005-07-21 17:44:05, slawas1 pisze:
hiehie, przyjdź do mnie dostaniesz to w lepszej cenie poza tym polecam motorcrafta - na gazie chodzi najlepiej

hi hi hi - reklama dzwignia handlu

Cytat:
2005-07-21 18:44:33, Barti16v pisze:
no to i ja sie podepne, bo tez mysle nad zagazowaniem auta, czy ktos zna dobre miejsce w Krakowie? i czemu wybieracie II generacje? ze wzgledow cenowych? czytalem pewna publikacje - gosc przeprowadzil testy i wyszlo ze jest spadek mocy i momentu w granicach 10%, natomiast IV gen to spadek ok 3-4% a V to nawet +3% (ze wzgledu na wtryskiwanie gazu w fazie ciekej - chlodzenie), co o tym sadzicie i ile taki wtrysk gazu sekwencyjny moze kosztowac? pytam w ciemno, bo chce zagazowac ale jak juz robic to porzadnie, pozdrawiam

SGI koszt ok 3500
a II gen to max 2000
wiec sam sobie policz
co innego jak sie ma plastikowy kolektor ale 2 gen tez daje rade

No i wlasnie ja mam plastikowy kolektor i moze wypowie sie ktos kto tez takowy posiada i zalozyl gaz. Ktora generacja instalacji gazowej najlepiej sie spisuje, jak z awaryjnoscia i cena zalozenia i eksploatacji. Pozdrawiam!

Szkuner
wiec tak
najlepszy bylby SGI ale jego koszt troche zabija
natomiast przy 2 gen najwazniejszy bedzie gazownik ktory bedzie zakladal ja
pozniej musisz dbac o zmiane przewodow i kabli WN
chociaz z tymi czestymi wymianami to tez taka nie do konca prawda
na 2 gen z plastikowym kolektorem przejechalismy ponad 50k km
i kolektor caly

Cytat:
2005-07-21 17:44:05, slawas1 pisze:
hiehie, przyjdź do mnie dostaniesz to w lepszej cenie poza tym polecam motorcrafta - na gazie chodzi najlepiej

no a myslales ze gdzie to bede kupowal ?? hiehie, przewody kupie u Ciebie a zaloze u Twojej żony