Siłowniki centralki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kupiłem 4 oryginalne siłowniki do centralnego zamka.Mam pytanie czy wszystkie są takie same i jest obojętne które podłącze jako sterujące do przednich drzwi.Czy to prawda że do przednich podłaczam 4 kable(zasilanie,masa i dwa sterujące) a do tyłu 2 kable(sterujące) i ewentualnie czy trzeba do tyłu podpinać mase i zasilanie.Dodam że w samochodzie nie mam instalacji do centralnego.

jeśli choidi o MK7 - nie bnapisałeś jaki rocznik maz auta to siłowniki nie zwsze pasują

Mar, pisałem Ci już przecież. I jak wspomniał Sinus - nie każdy siłownik pasuje do każdego mechanizmu. To akurta tez przerabiałem z Zero nad pewnym pięknym stawem żwirowiskowym.

Mam mk5 a siłowniki z giełdy (tak że nie mam pojęcia od jakiego modelu)a moje pytanie czy siłowniki sterujące są inne niz tylne.Moje z wyglądu są takie same

Są inne, bo mają wyłaczniki krańcowe do sterowania. A tylne tylko silniczki.

A jak je rozpoznać?

Jeśli nie masz przewodów, to mierząc piny w gniazdach siłowników. Podawałem Ci schemacik i wg niego sprawdzisz.

Dzieki za "schemacik" ale według niego to nie wiele pomierze

Ależ przecież to proste. Silniczek, jaki by nie był będzie wykazywał na zaciskach rezystancję kilku omów. Natomiast łączniki krańcowe albo stanowią całkowite zwarcie, albo całkowitą przerwę. Zresztą zawsze możesz sobie taki siłownik rozkręcić i zajrzeć do środka. Prosiaczka z pewnością tam nie zobaczysz

Dzięki,teraz już wszystko wiem.