| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
KrzychB HF MEMBER Lantra-sprzedana :) Szczecin | 2005-06-08 23:24:43 Ja bym zalał mineralem i się nie przejmował ![]() |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-06-09 09:03:29 kochani jesteście pewni że między min a max na miarce są 2 litry?????????????????????????????????????????????
To by było pierwsze auto z taką skala o którym słysze ale ok. Zwykle jest tam w okolicach litra..... |
reggie HF MEMBER Accent Pruszków | 2005-06-09 09:29:42 No może troche mniej niż 2 - bo zapomniałem, że miałem sucho na bagnecie nawet poniżej minimum. |
Wampun HF MEMBER Hyundai Pony Sedan Olsztyn | 2005-06-09 14:35:14 żeby nie zakładać nowego tematu...
Czy zalanie gęstszego oleju w jakimś stopniu wyciszy silnik? Do mojego Poniacza leję półsyntetyk 10W40. Silnik ma przebieg 175 tys i bierze nieco oleju około litr na jakieś 4000 km, ale przede wszystkim denerwuje mnie hałas silnika jaki pojawia się przy obrotach powyżej 3- 3,5 tys. (na wolnych obrotach pracuje bardzo cichutko) i dlatego zastanawiam się nad zmina oleju... Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tego rodzaju działaniach... |
KrzychB HF MEMBER Lantra-sprzedana :) Szczecin | 2005-06-09 14:42:47 Troszkę wyciszy, ale raczej nie będziesz usatysfakcjonowany. Skoro bierze 1litra na 4tys km, to ja bym jeszcze został na półsyntetyku ![]() |
Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2005-06-09 20:59:54
Ten hałas może być czymś innym spowodowany, może to być wina układu wydechowego (uszczelki, tłumiki itp). Uwidacznia się to przy wysokich obrotach a zarazem przy wyższym ciśnieniu w układzie wydechowym. |
Wampun HF MEMBER Hyundai Pony Sedan Olsztyn | 2005-06-10 07:45:24
Czy przez zły wydech hałasy mogą byc przy silniku? Bo jeżeli tak to problem jest wyjaśniony. Tłumik przedniego wydechu mam nieoryginalny, używany przespawany za 20zł od starego poldka, który popiarduje sobie przy gazowaniu , uszczelka łącząca tłumik pierwszego wydechu i drugiego też nieoryginalna, poza tym przez te przeróbki mam niezbyt dobrze wyproflowaną rurę wydechu pomiędzy tą elastyczną częścią (która jest już w strzępach) zaraz za kolektorem, a środkowym tłumikiem. Właśnie się przymierzam do wymiany znalazłem tłumik do Pony w Auto-Landzie, aluminiowany za 250 zł i na dniach planuje jego wymianę, więc może mój problem się rozwiąże. Tłumik, który był zainstalowany w momencie zakupu auta był jak sito, więc być może nie miałem jeszcze okazji słyszeć prawidłowego glosu mojego auta .
[ wiadomość edytowana przez: Wampun dnia 2005-06-10 07:55:09 ] |
PJB HF MEMBER Hyundai Accent I Łódź | 2005-08-07 18:41:38 Ja jeszcze wrócę do kwestii ile wchodzi oleju. Przed chwilą zmieniłem i weszło 3,5 litra. Niepełne 3,5 litra! Żeby było ciekawiej to z miski wyleciało 2,2 litra - na bagnecie było lekko poniżej minimum, więc szacuje że między skalą jest jakieś 1,2. |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2005-08-08 09:33:02 jak dokładnie zmierzycie to prawie we wszystkich hultajach pomiędzy kreskami na miarce jest 0,9litra;
numer polega na tym że podczas wlewania od stanu min. poziom nie podnosi się liniowo (na początku znacznie szybciej) to wynika z kształtu miski, dlatego jeśli silnik bierze olej to po zalaniu na max. przez dość długo poziom prawie się nie zmienia a potem dość gwałtownie spada |
PioMan HF MEMBER Hyundai Accent Warszawa | 2005-08-08 13:39:21 Ja mam takie zuzycie ale ono jest spowodowane wyciekiem ze szpilki kolektora dolotowego. Jak bym to nareperowal zuzycie bylo by minimalne. Te silniki w Acc nie maja tendecji do wielkiego zuzycia oleju przy przebiegu do 180tys. |