MotoNews.pl

Rozstaw śrub 5x4,75"

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
mam na oku super felgi. Ich rozstaw śrub to 5x4,75". Zamieniając na bardziej zrozumiałą dla nas wszystkich jednostke to 5x12,065, czyli troszke więcej niż w bumce.
Wiem, że różnica jest zaledwie 0,65mm, ale dla pewnosci wole zasięgnąć waszej opinii, czy ta lekka różnica nie sprawi mi problemów przy montażu wymarzonych felg.
Jesli ktoś z was jeździ na felgach o takim rozstawie, lub ma jakies tam pijęcia o tym, to niech pisze

jeżeli środek sie zgadza to brac a jeżeli sie nie zgadza to też brać tylko trzeba bedzie dotoczyć pierścienie centrujące

Te 0,65mm nie ma znaczenia. Bardzo prawdopodobne że rozstaw BMW (120mm) jest wartością zaokrągloną.

Dla przukładu napisze że miałem kiedyś w omedze żeliwniaki od mercedesa. Rozstaw opla 5/110, a rozstaw merca 5/112. Na tych 2mm nie odczuwalna była różnica przy montarzu

Cytat:
2005-08-17 21:32:58, Dexter528i pisze:
Te 0,65mm nie ma znaczenia. Bardzo prawdopodobne że rozstaw BMW (120mm) jest wartością zaokrągloną. Dla przukładu napisze że miałem kiedyś w omedze żeliwniaki od mercedesa. Rozstaw opla 5/110, a rozstaw merca 5/112. Na tych 2mm nie odczuwalna była różnica przy montarzu

Miałem też na omedze alu od mesia. Rzeczywiście dało się założyć i jeździć, ale śruby ciężko się później odkręcały, więc jednak coś nie tak i trzeba uważać.

pozd
Mariusz
e34 525i touring

U mnie w omedze nie było żadnych problemów z odkręcaniem. Ale ja miałem żeliwniaki.

Pozdrawiam