Zamienniki sprężyn do Ponego 91

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Niestety tylna lewa sprężynka nie wytrzymała powrotu z wczasów
4 dorosłe osoby i pełen bagażnik piwa i namiotów !. Dziś zauważyłem, że autko przechylone jest z tyłu lekko na jedną stronę, zaglądam pod spód i okazuje się, że na końcu sprężynki odpękło około 5-6 cm na dolnym zwoju, Obniżyło to auto o jakieś 2 cm
Pytanie - czy jest możliwość wsadzenia innych sprężyn od Ponego ? Oryginalne są bardzo cienkie i miękkie. Może ktoś z was wsadzał już z innych marek ? Łatwiej chyba o sprężynkę z innego "samochodu" na szrocie niż z Hultaja Czy pasują z Lantry ?

Do swojego włożyłem sprężyny od starej ZASTAWY 1100. Te z przodu . Pasują jak ulał. Mozesz sobie nawet lekko podnieść tył. Sprężyny są trochę dłuższe i trzeba dociąć na wymiar. Średnice takie same. Tu już o tym było https://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=28889&c=88&hq=spr%EA%BFyny+pony&f=7&m=flat[addsig]

Cytat:
2005-07-25 07:11:45, Marek-B pisze:
Do swojego włożyłem sprężyny od starej ZASTAWY 1100. Te z przodu . Pasują jak ulał. Mozesz sobie nawet lekko podnieść tył. Sprężyny są trochę dłuższe i trzeba dociąć na wymiar. Średnice takie same. Tu już o tym było https://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=28889&c=88&hq=spr%EA%BFyny+pony&f=7&m=flat[addsig]

A kto ten pomysl ci podsunal??? niebede sie chwalic ale to bylem jaaa
niewystarczy byc skromnym, trzeba jeszcze umiec o tym mowic

ale sprezyny z zastawy sie sprawdzaja 660 kg zapakowane do poniacza

Sorry Dawciol , ze nie napisałem " Prawa autorskie by Dawciol"
Ale ....jeśli nie widać różnicy , po co przepłacać

Wniosek jeden - jadę na szrocik
Poszukam prędzej Łady niż Zastawki, bo to już żadki model.
Dzięki za pomoc !

A nie możesz oryginalnych od ponego znaleźć na szrocie ja ostatnio byłem i widziałem sprężynki na przód i tył.

Dzisiaj pojechałem na zmianę opon na przodzi i okazało się że mam z przodu walniętą jedną sprężynę, więc czeka mnie wymiana. W Auto-Landzie zaśpiewali 174zł za sztukę.... Może zna ktoś jakieś zamienniki na przód? Oczywiście objeżdżę też okoliczne szroty.

Jak już kiedyś pisałem - ja mam z tyłu Ładę i jest BARDZO fajnie
Podobno Ładowskie są lepsze niż Zastawowskie (jakość materiału) - przynajmniej tak znajomy "kowal" twierdzi.

A czemu nie oryginalne sprężyny ... bo są za "delikatne".

Pozdrawiam.
Misio

Dostałem sprężyny na przód do Ponego na szrocie po 30 zł szt. więc sprawa załatwiona .