Wspomaganie - help

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na poczatku chcialem wszystkich przywitac.

Mam Senatorka 3.0 12v i maly problem. Po 2 miesiacach od kupna co jakis czas zaczelo mi sie wylaczac wspomaganie podczas jazy. Wytsrczylo zgasic auto i uruchomic go ponownie. teraz juz wogle nie reaguje. Pompa chodzi bo na pewno chodzi lzej na wlaczonym silniku niz na wylaczonym. Podejzewam czujnik cisnienia ktory otwiera zawor przy pompie ale kompletnie sie na tym nie znam . Moze ktos sie spotkal z czyms takim?

pozdrawiam

No prosze taki mlody chlopczyk, a juz taaaakim duzym autkiem sobie bryka ....Sorry, ale ja tobie w tym temacie nie pomoge. Moze ktos z kulobwych fachwcow sie wypowie i doradzi Tobie w czym jest rzecz... Oni wiedza czasmi duzo wiecej niz w ASO

Rozumiem, że sprawdziłeś czy poziom oleju (chyba DEXTRON się nazywa) w zbiorniku jest ok?. Zacząłbym od upewnienia się, że nie ma wycieku z układu, no i czy pasek napędzający przypadkiem nie jest za luźny.

poziom oleju jest ok, bylem u elektryka i impuls dochodzi do elektrozaworu ktory jest przy przekladni, wyglada na to ze zawor sie przypchal - przepracowal 232kkm. zna ktos jakies tanie ASO co by sie zypytac ile taki cos bedzie kosztowac?

Pozwole sie poradzic licznego grona o przyczyny gwizdania pompy wspomagania. Otoz jak wymienilem uwalona pompe wodna, ktora zgluszala silnik i jego podzespoly to pojawil sie nowy dziwiek pochodzacy z owej pompy . Aby to zdjagnozowac zrzucilismy na moment pasek wielorowkowy. Po tym zabiegu silniczek chodzili jak pszczoleczka. Gosciu sniegowy polecil mi aby na poczatek wymienic plyn wspomagania, a jak to nie pomoze to cala pompe. Chce nadmienic, ze wspomaganie dziala bez zarzutu tylko to dziwne gwizadnie jak by rozlatujacego sie lozyska.
Mam pytanko czy jest tam jakies lozysko, ktore mozna wymienic i czy zabieg wyminy plynu moze byc skuteczny?

Pan OPEL nie przewiduje żadnych napraw pompy ani przekładni, po prostu nie ma ŻADNYCH części zamiennych.
Yezoo, na Jelonkach jest warsztatnawet niezły, ale musisz im dostarczyć wymontowany podzespól. Jakby co służę pomocą w trafieniu na miejsce.
Pozdr, Janusz