| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
delta9 ATU Plus GLI Łódź | 2006-06-08 23:16:17 http://www.yousendit.com/transfer.php?action=download&ufid=049ADE4F011EA1E2
Pod tym linkiem kryje się mp3 z odgłosem na wydechu Świece wymienione, kable też, o dziwo na tych nowych świecach(może za wcześnie sprawdzałem) nic nie wskazuje na złe spalanie. Poprosiłem sąsiada, który jest właścicielem identycznego modelu o to by przejechał się moim-nie stwierdził odstępstw w jakości jazdy Wtyczke wchodzącą do wtrysku widoczną na wprost, patrząc od przodu obejrzałem i nie stwierdziłem śladów zużucia ani osadów Filtr powietrza wymieniony u gazowników na regulacji I mam tak od zawsze-trąbie na każdym forum o pomoc O co tu chodzi? |
Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2006-06-08 23:33:28 mój tez podobnie pracuje |
profil-usunięty | 2006-06-08 23:36:56 w czym jeszcze możemy pomóc? |
delta9 ATU Plus GLI Łódź | 2006-06-09 00:28:33 poprosze dwa hamburgery
nie no strzały to nie są ale owe nieregularne powtarzam nieregularne buchnięcia z rury podparte mało zauważalnymi ale zawsze zachwianiami wskaźnika obrotów i nieregularna trzęsawka gałki zmiany biegów z lekka napawają mnie obawami |
profil-usunięty | 2006-06-09 01:43:18
Wymienione poniżej objawy:
są wg tego co kolega pisze oraz nagrał, objawami wypadających zapłonów, silnik pracuje pracuje pracuje i nagle czknie mu się i pracuje dalej. Czy coś nie tak jest w tym opisie? |
Ambrosios Miłośnik FSO Warszawa | 2006-06-09 01:54:08 Delta, jak chcesz miec pieknie pracujaca OHVke, to zrob tak jak ten tutaj Kajtek, ktory sie przymierza do generalki i kilka innych osob, ktore juz to zrobily. Przeczytaj caly watek i bedziesz mial jasnosc:
http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=149076&c=27&f=12 Na ogol wystarcza wymiana swiec, kabli i filtrow jak silnik jest malo zuzyty, ale jak mocniej to mozesz zrobic nawet wszystko a nie pomoze. Taka uroda silnika, badz co badz konstrukcji z lat '50 i polskiego wykonania na dodatek... Acha, zawsze mozesz wymyc zasyfione okolice wtryskiwacza. Ale tak jak pisal Robreg, pierwsza OHVka ktora mi naprawde rowno pracowala nawet tuz po odpaleniu przy -20 st.C to byl GSI. Zaleta wtrysku wielopunktowego, czyli precyzyjnego dawkowania paliwa. [ wiadomość edytowana przez: Ambrosios dnia 2006-06-09 12:13:39 ] |
delta9 ATU Plus GLI Łódź | 2006-06-09 05:21:08 Nie wiem czy to coś zmieni ale nie dodałem, że gorzej jest na PB95 a na LPG lepiej.
A jakbym miał czujnik położenia wału zgodnie z książką w odstępie 0,6-0,7 a nie 1,25 jak mierzyłem to coś by dało, przynajmniej przy wyższych prędkościach gdzie Vmax 125km/h?
Która to wtyczka? |
![]() kan Miłośnik FSO Zabrze | 2006-06-09 09:31:43 Sprawdź ciśnienie sprężania w cylindrach. Może masz już zawory wydechowe sklepanie. Jaki przebieg? |
delta9 ATU Plus GLI Łódź | 2006-06-09 13:50:33
kompresje miałem 7, 9, 9, 10,5 i dałem do zrobienia-wimiana wszelkich uszczelek uszczelniaczy i docieranie zaworów-nie sprawdzałem po tym zabiegu kompresji ale spalanie spadło z 16 na 13l czyli coś tam zrobili ale 125km/h jak było maksymalne tak jest nadal |
![]() Mebig Miłośnik FSO Peugeot 307 Poznań | 2006-06-09 15:48:35
Patrząc od przodu auta to tak zaraz na wprost pod puszką filtra powietrza. |
Wujek-Kajtek Miłośnik FSO FSO KRAKÓW | 2006-06-10 15:12:42 Delta, masz normalnie zajechany ten silnik. Dziwisz się, że po tym jak przejechaleś kilka tysięcy kilometrów na praktycznie niepalącym jednym garze, silnik źle pracuje?
Robota głowicy może troszkę pomogła, ale co z gładziami, pierścieniami? |
delta9 ATU Plus GLI Łódź | 2006-06-11 23:15:21 Zrobiłem reset przepustnicy i jedyne co moge powiedziec to to ze nie ma teraz buchniecio-strzalów czy jak to tam nazwać.
Problem polega na tym że reset wykonałem troche dziwnie(po odpaleniu miał ok 600-700 RPM ale nie pozwoliłem mu się dostosować tylko podgazowałem by nie zgasł i zaczął normalnie chodzić) i buchnięcia zmniejszyły częstotliwośc a obecnie ich nie słychać. Nie wspomniałem również o kwesti kręcenia do 5tys po takiej jeździe buchnięcia były w rytm techno obecnie nie przekraczam 3500 i może to też było powodem, jak również LPG z innej stacji. Możliwych powodów jest wiele i teraz drogą eliminacji dojść do właściwego. Chwilowo nie mam czasu ale jeśli nadal będzie ok to ponownie nagram odgłos dla porównania. |
berek33 Miłośnik FSO Poldi 1.6 GLE+LPG Świdnica i Wrocław | 2006-06-12 16:55:44
I tu masz chłopie odpowiedź na pytanie .... czeka cie szlif i wymiana pierścieni... |
delta9 ATU Plus GLI Łódź | 2006-06-13 00:18:52 No powiedzmy że połączyłem dwie zupełnie różne rzeczy w jedną przypadłość.
1. GLI tak ma i zdarza się że wskazówka obrotów może się delikatnie ruszać co jest normalną przyczyną wypadania zapłonów-wolałbym poiminąć słowo normalne no ale... 2. Po jeździe do 50x100RPM i zmiana biegu miałem regularne i częstsze buchnięcia: a) dopalały się resztki w wydechu (nie dam sobie paznokci uciąć czy był katalizator wymieniany od nowości) b) w tym samym czasie zatankowałem na innej stacji innej jakości LPG co w połączeniu z jadą nieprzekraczającą zielonego pola dało efekt w postaci stopniowego zanikania buchnięć-nadal są ale rzadsze i cichsze A przynajmniej tak sobie to tłumacze bo mi włos się jeży jak słysze o naprawie silnika przekraczającej kwote 20zł [ wiadomość edytowana przez: delta9 dnia 2006-06-13 00:22:07 ] [ wiadomość edytowana przez: delta9 dnia 2006-06-13 00:23:18 ] |
Ambrosios Miłośnik FSO Warszawa | 2006-06-13 15:37:29 Kolego delta9, moim warto podsumowac i zakonczyc juz ten temat. Z tego co napisales, moim zdaniem nie masz innego wyjscia jak zrobic remont generalny silnika. Tak bedzie najszybciej i najtaniej, zamiast szukac usterki i po kolei wymieniac niepotrzebnie wszystkie rzeczy. Szkoda twojego i naszego czasu. Teraz ewidentnie masz do wymiany pierscienie, uszczelniacze i pewnie tez pierwszy tlumik (przytkany katalizator), oprocz tego beda filtry, olej itd. Wiecej rzeczy na pewno wyjdzie "w praniu" jak juz go rozlozysz. Potem wystarczy prawidlowe docieranie i spokojna choc dynamiczna jazda (po rozgrzaniu), ktorej do tej pory sadzac z twoich opisow ten silnik raczej nie uswiadczyl. Pozdrawiam.
[ wiadomość edytowana przez: Ambrosios dnia 2006-06-13 15:40:04 ] |
automatic | 2006-06-13 16:01:43
rozumiem że wymiana świec wraz okablowaniem oraz zmiana filtrów i oleju- - powoduje zamianę w wilkołaka |