Kontrolka Airbag"u świeci !

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
kontrolka mi mruga. objawia sie tym ze jak odpale i mi mruga to wył. silnik i odpalam ponownie i juz wtedy nie zapala sie . wczesniej nigdy nie miałem takich objawów i zawsze 5 sek swieciła po przekreceniu kluczyka i gasła tak jak byc powinno. auto miało lekką stłuczke w niemczech ( zderzak popękał i lampe stracił ale poducha nie odpaliła . auto nie było bite wczesniej z tego co widze po aucie i to ze jakby było to pewnie przyprowadził by go ktos do nas. dzieje sie to od wczoraj i mnie to zaniepokoiło moze jakis czujnik nie styka gdzies moze przy napinaczach czy co

kontrolka miga, gdy ma przerwany obwód. Sprawdź połczenia, a później czy masz poduchę czy ukałd 5 sekundowy

no przez cały czas ten układ 5 sek działał bez problemu

jak napinacze masz całe i połczenia z nimi też i poducha jest cała to moze być taśma pod kierownicą już sfatygowana - np

tylko żeby nie było że zęby strace jak w jakąś dziure wjade , załapie i odpali -
ciekawe ile serwis by sobie zazyczył za taką naprawe ( pewnie z 500 stów na dzień dobry ) kosmos ceny musze znaleść jakiegoś prywaciarza szwarnego

a to wszystko dlatego ze niedawno szukałem jelenia na stłuczke w mieście tak zeby sobie wstawić nowy zderzak ten z halogenami itp. i moze zeby jeszcze poducha odpaliła .
kolega tak zrobił ale miał dwie, 8,5 tys do przodu za same" jaśki" a był odsunięty max do tyłu i go nawet nie sięgła taka sobie słuczka przy 15 km/h jak to w mieście każdy wymusza na innych zeby sobie wyjechac z parkingu itp.

Boże, to ja teraz będę Głogów omijał szeroim łukiem

Sprawdz połączenie pod fotelami.

Cytat:
2005-07-26 07:42:22, skidmarks pisze:
kontrolka mi mruga. objawia sie tym ze jak odpale i mi mruga to wył. silnik i odpalam ponownie i juz wtedy nie zapala sie . wczesniej nigdy nie miałem takich objawów i zawsze 5 sek swieciła po przekreceniu kluczyka i gasła tak jak byc powinno. auto miało lekką stłuczke w niemczech ( zderzak popękał i lampe stracił ale poducha nie odpaliła . auto nie było bite wczesniej z tego co widze po aucie i to ze jakby było to pewnie przyprowadził by go ktos do nas. dzieje sie to od wczoraj i mnie to zaniepokoiło moze jakis czujnik nie styka gdzies moze przy napinaczach czy co

Przerabilem to w swoim essim
wazna jest sekwencja w jakiej miga
Ustal ile migniec jest ,potem jest przerwa i znów powtarzalna sekwencja
U mnie bylo 4 mrygniecia przerwai znów to samo ....
Taka sekwencka wskazuje na uszkodzenie styku napinacza pasów ( airgag mozesz miec jedne ale napinacze beda najprawdopodobniej 2 ( sekwencja wskazuje ze to napinacze ale nie podaje który L czy P ) Trzeba rozebrac styki sprawdzic i powinno byc OKI
U mnie w autoryzowanym kosztowało to 0.5 godziny pracy serwisu czyli 91,50 PLN
Jezeli masz taka sama sekwencje ( 4 mrygniecia ) to nie daj sie wpuscic w diagnostyke komputerowa - bo za to zapłacisz a i tak naprawiac beda ten element ,który nie styka
Poszukaj w starych wątkach - ja taki watek zakladalem jaakies 1-2 miesiace temu ( w temacie jest mrygajaca kontrolka poduszki ) i tam jest opis porad i potem link do opisu bledow ( w zaleznosci od ilosci mrygnięc kontrolki )

dzieki za pomoc - mam 4 mrygniecia i przerwa . ok juz sie czuje lepiej

Cytat:
2005-07-26 12:26:06, skidmarks pisze:
dzieki za pomoc - mam 4 mrygniecia i przerwa . ok juz sie czuje lepiej

U mnie jak robil to mechanik w ASO to rozłaczyl styk ( pod fotelem zółte przewody ) i pomierzyl cos miernikiem - i tak dwie strony az zlokalizował te zła
Dla strony która nie dzialala - zdemontował fotel i wtedy robil ...( ja sam tego bym raczej nie zrobil ... moze sa z forum spece co zrobili by to w czasie max 2 x dłuzszym ??? )

I uwaga przy takim uszkodzeniu nie wozi sie NIC pod fotelami - stad biora sie takie problemy ....