Szukam głośników i radia, ale jakich i gdzie najlepiej??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich. Poszukuje jakiegoś radia i głosników na przód i tył. Siana jak zwykle nie za wiele. Na radio myslałem przeznaczyc 300-400, na głosniki po 200 na przod i po 200 na tył... Z przodu myslałem, zeby wstawić midbasy z wiekszym nastawieniem na srednie tony + tweetery na przednie słupki połaczone za pomocą zwrotnic. Polecali mi zestaw GMs: http://allegro.pl/show_item.php?item=57355068 Na tył chce same midbasy, ale z tyłu to już z wiekszym nastawieniem na Bas i polecili mi Phonocar'y : http://allegro.pl/show_item.php?item=57656082 . Nie znam się totalnie na car-audio, dlatego pytam... Co do radia, to myslałem nad Clarion'em 6675 i 3675 ( ten drugi o wiele tańszy - duża różnica w jakości dzwięku jest miedzy nimi? ) Te mi polecili i są to zwykłe radia na CD, wyczytałem też o Kenwoodzie KDC-M4524 - w okolicach 400 go dostanę i jest już na MP3 więc miło, ale jakość generowanego dzwięku będzie wyższa niż owych Clarion'ów? Najlepsze to chyba są Alpinki, ale drogie i o nich nic kompletnie nie wiem O JVC wiem jeszcze mniej, niż o Alpinach wiec... Poradzcie, bo radio to najwazniejsze, a zalezy mi najbardziej na czystym dzwieku, mniej na basie, choc wiadomo, tego brakowac nie może... Dla większości z was bas bez suba i wzmaka nie istnieje ale ja myslę, że da rade coś skołowac nawet beż tych komponentów. Może całkowicie inne rozwiązanie byście proponowali, inne głośniki, inaczej ułożone itd. Czekam na wszelkie sugestie. Pozdrawiam

A jakie masz miejsce na te głośniki z przodu i z tyłu (13 cm , 16 cm)? A o tył to chodzi Ci o drzwi czy o tylną półke ?

Ja mam u siebie:

Radio Pioneer 4700MP (na Allegro około 470 zł)
Przód GMS 7502 (na Allegro 50 zł)
Tył (półka) Magnat Ultra 690 (na Allegro 169 ale ja kupilem w MediaMarkcie za 139)

Myślę że by Ci starczyło funduszy

I to wszystko ładnie gra... z przodu mam wysokie i średnie a z tyłu resztę :] plus troche średnich i wysokich ... ale raczej są zagłuszane przez Bass. A jeśli nie lubisz basu to zawsze możesz sobie equalizer przestawić i już masz fajnie

Nie wiem jakie sa z przodu otwory, ale pewnie 13, jednak w razie możliwości przerobię otwory na 16,5cm Ja mam Civica i tam trzeba całe dzwi rozbierać, zeby sie dostac do głosniczka Skopromituje się już doszczetnie ale co mi tam, jak sie mierzy rozmiar głośnika, od obrzeży obudowy, odległości otworów montazowych czy jak Fajnie, ze ktoś sie odezwał, chociaż w sumie się nie dziwię, ze nie walicie do mnie z odpowiedziami Pozdro

Nie wiem jak się powinno mierzyć szerokość głośnika... ale wiem że trzynastki pomiędzy otworami mierząc wzdłóż (nie po przekątnej) mają około 13 cm ;] więc chyba tak się powinno. A tak naprawdę te 13 cm to jest chyba średnica głośnika... czyli jeśli będzie się troszke różnic to się nie martw... wejdą

Ponawiam pytanie... Na tył to chcesz do drzwi czy na półke ?

Z tyłu głośniczki będą w półeczce... W dzwiach nie ma miejsca, są specjalne otwory i mocowania za zagłówkami, za słópkami tylnimi ale tam to max 13 wejdą i jest lipa więc sobie daruję i głosniczki pojdą na półeczkę.

Jeśli na półeczke to polecam to co posiadam ... I na pewno muszą to być głośniki 6x9 jeśli chcesz uzyskac dobry bass. No chyba że zamierzasz w przysłości zainwestować w jakąś tube lub inne carostwo

Mógłby być nawet cały taki zestaw Nie wyjdzie drogo a muzyka naprawde fajnie gra... jeżli nie jesteś jakimś strasznym melomanem . Ewentualnie na przód możesz wziąść coś lepszego. Ale jak dla mnie to te GMS są dobre i tanie. Equalizer w radiu pomaga sobie dobrać eleganckie ustawienia w zależności od gustów słuchacza, a głóśniki się do tego dopasowują. Ewentualnie jak masz więcej kaski to możesz sobie strzelić cały komplecik pioneera Ale to już trzeba mieć grubszy portfel ...

Nie chce mi się juz więcej pisać w tym poście... jestem leń okropny :] Jak masz jeszcze pytania jakieś to wal następny pościk lub na GG#4250214

Jezeli chodzi o radio to zadaj sobie podst pytanie.
Czy sluchasz wiecej radia czy plyt CD?

1. jezeli plyt CD polecam Pioneer'a czyta zawsze, wszystko i wszedzie.
2. jezeli radia to polecam Panasonic'a Sony i ew Pioneer'a ale z nowym tunerem d4q

Glosniki hmm nie masz za wiele mocy bo zaledwie 22,5w przy 14,4w czyli w praktyce mniej niz 20w

szukaj glsnikow ktore w RMs'ie maja okolo mocy... 40-50-(60) oczywiscie w RMS-ie
1. jezeli fundusze pozwalaja to do przyzwoitego odsluchu polecam znow Pioneer, Lanzar, Phonocar, (Blaupunkt) ale zaznaczam do standardowego odsluchu!

pozdro Krzysiek

Nie spodziewałem się, iż ktoś jeszcze coś tutaj doda. Pioneer, hmmm. Wszyscy mi polecają Pioneery, ale jak czytam na jakiś forach itp. to piszą, Pioneer jest dobry, choć gra jak gra. Ale i tak jest w cieniu Alpiny i Clariona Ja sie na początku nastawiłem na Clariona i już raczej przy nim zostanę. Szukam 3675, 6675 i obecnie nawet licytuję DXZ618R i radio choc za piękne nie jest, ale funkcje ma na wypasie. Ktoś może słuchał tych Clarionów, jak grają...? Pioneera mogłem wczoraj kupić - 4700MPB czy jakoś tak - z najnowszej serii za 430pln. Ale mam taką gazetk GT z LIPIEC-SIERPIEŃ i tam są testy, co prawda testowny był model 3500, ale jak wszedłem na stronę producenta, to oba radia mają taką samą specyfikację, wiec pewnie taki sam procesor audio. Bynajmniej w tym teście Pioneer wybada bardzo blado Pozatym zdecydowałem się jednak zakupić wzmaka, tym bardziej, że Szwagier sprzeda mi za 100pln 4-kanałowy AMPLE ( czy jakoś tak ) 4x52W RMS więc mi spyknie. Zna ktoś te wzmacniacze, bo On go nie montował, stwierdził, że dla niego za słaby... Tak czy inaczej za 100 to myśle że się opłaca, za tyle na Allegro mam Firsta 1600W
Pytanka:
- Czy głosniczki Hertza 16,5 z wbudowanymi w jeden głośnik gwizdkami zagra lepiej od odseparowanych ( tak sie chyba mowi ) GMs'ów 16,5?
- Na półeczkę do tyłu chce głośniczki midbasowe z większym nastawieniem na bas i lepiej szukać w czymś takim jak 6x9 ( jajka ) czy zwykłe okrągłe głosniki 16,5 np. tamte Phonocary...
Pozdrawiam

hmm
CZesc odpowiadam na towj eposty bo sam kiedys mialem podobny budzet do twojego i probowlaem cos sklecic.
po zatym czekam na odpowiedzi na moj watek.

krotko
1. odnosnie glosnikow (w domysle jakies nowe) to nie ma co przyrownywac glsnikow zespolonych (Hertz) z glosnikami odseparowanymi. po za tym hertz to bardzo porzdna firma natomiast GMS to taki lep[sze kluchy z tego dolka niefirmowych glosnikow.
pytanie o nowy sprzet zadaj moze w sklepie tam tez Ci chetnie poradza

2. odnosnie "radyj" samoch. za 430zl mniej wiecej wszystka gra tak samo. (patrzalem na tego twojego "DXZ618R" na allegro) i uwierz mi pioneer ma podobne mozliwosci ustawien jak ten Clarion
3. Widze ze chcialbys miec radyjko za 400zl, ktore rowniez jako uzywane stoi po 1200zl ale "tak se ne da"
4. Moge jeszcze dodac to ze pioneer: czyta zawsze, wszystko i wszedzie.
ALpine na pewno nie. Clariona znam ale takiego z wyzszych polek nowszej generacji-i te wiem ze tez wszystko odtwarzaja.
5. sluszne sa twoje uwagi ze Clarion i ALpine to lepsze radia ale jeszcze raz: ZA 430 ZL WSZYSTKIE RADIA SA ROWNE

No doszła dziś do mnie paczuszka z Clarionem DXZ618R - dałem za niego 420pln, wiec opadaniec Clariona za tą cenę moim zdaniem - tanio Ale teraz zbieram juz na głośniki i pojade do jakiegoś sklepu CA sie dopytać, jakie co i jak. Jak na razie muszę jesze kilka rzeczy po podłanczać i znowusz problem, jak możecie to tu jest nowy post i tam pomagajcie... http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=109673&c=138&f=3 . Pozdro i dzięki za pomoc.